Program
Florbal - 30.08.2021 14:11

Koniec nadvlády severanov? Českí juniori opäť majstrami sveta

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

V posledný augustový týždeň v českom Brne prebiehali majstrovstvá sveta florbalistov do 19 rokov, na ktorých domáci tím obhajoval zlato spred dvoch rokov z Kanady. Mohol sa pritom oprieť o viacerých pamätníkov historicky prvého zlata, ale káder napriek tomu prešiel viacerými zmenami. Česká republika to dokázala a druhý raz po sebe sa stala juniorským florbalovým šampiónom. Zaujímavosťou pritom je, že do roku 2017 si zlato striedali výlučne Švédi a Fíni. Domáci tím dokázal na domácej pôde zdolať oboch týchto súperov, oslavuje tak obrovský úspech a v roku 2023 v dánskom Frederikshavne bude útočiť na zlatý hetrik.

Súčasťou šampionátu bola aj slovenská reprezentácia, ktorá brala konečné siedme miesto. Slováci turnaj otvorili prehrou 10:14 vo veľmi dôležitom zápase proti Lotyšsku a keď následne nestačili na Českú republiku (2:13) ani Fínsko (4:13), absolvovať museli boj o udržanie svojej príslušnosti v elitnej osmičke pre budúci šampionát. To bez väčších problémov tím zvládol a v záverečnný turnajový víkend rozstrieľal Estónsko 13:0 a Poľsko pokoril 6:4. Slováci tak skončili siedmi, takto v minulosti kotvili už štyrikrát a ide o tretie najlepšie umiestnenie v histórii. Cenné kovy si rozdelilo Švédsko, ktoré v boji o bronz otáčalo zápas so Švajčiarmi, striebro brali Fíni po finálovej prehre s Českom 3:4.

Nechýbalo veľa a Švédsko by bolo prvý raz v dejinách bez medaily. V polovici zápasu o tretie miesto so Švajčiarskom prehrávalo 3:6, ale potom štyrmi gólmi v rade skóre otočilo. Pred obe severské veľmoci sa však na druhom juniorskom turnaji po sebe dostali Česi. Tréner Jiří Jakoubek po zlate z Halifaxu národný tím prenechal svojmu asistentovi Jaroslavovi Berkovi, ktorý v načatej práci perfektne pokračoval obhajobou. V základnej skupine pritom Česko podľahlo Fínsku 4:6, ale v semifinále zdolalo Švédov 6:5 po samostatných nájazdoch a v poslednom šampionátovom zápase Fínom prehru oplatilo.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora