Program
Florbal - 12.06.2021 08:04

O český florbalový titul zabojuje sedem Slovákov a Sloveniek

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Florbalová extraliga v Českej republike v sobotu spozná šampióna mužskej aj ženskej kategórie. Oba tieto honory môžu pristáť v Ostrave, no centrum Moravsko-sliezskeho kraja zároveň môže ostať v ročníku 2020/21 bez zlata. Mužské finále totiž obstarajú Vítkovice proti Mladej Boleslavy, čo znamená, že sa po tretí raz v rozhodujúcej bitke stretávajú tie isté celky. Najlepším ženským tímom zase budú Vítkovice alebo pražský Chodov, ktoré dramatickú superfinálovú bitku zviedli v roku 2019. O držiteľovi titulu rozhodne jediný zápas, hraný v UNYP Arene v Prahe. Pôvodným dejiskom mala byť O2 Arena, avšak pandemické opatrenia ho vysťahovali do menšej haly.

Ročník 2019/20 v českom florbale dokončený nebol, no kvarteto finálových účastníkov si udržalo svoju výkonnosť, kvalitu a tým sa reprízuje ich finálová konfrontácia spred dvoch rokov. V prípade mužov, v roku 2018 vítkovicko-boleslavské finále vyhrali "škodovkári". O rok neskôr im Ostravčania tento výsledok oplatili. Tohtosezónnu základnú časť končili na prvých dvoch miestach a do istej miery všetko spelo k ich superfinálovej bitke. Dlhodobú časť ovládla Mladá Boleslav, ktorá za 26 kôl našla premožiteľa jediný raz, a to v septembri práve proti Vítkoviciam. Tie zaostali o šesť bodov, no tretí Bohemians za sebou udržali so 14-bodovým dištancom. V play-off zvládli obaja obe svoje série výsledkom 4:0.

Ženská extraliga má pred svojím posledným zápasom väčšieho favorita. Sú ním Vítkovice, ktoré môžu dotiahnuť fenomenálnu sezónu bez jediného zaváhania. Z 22 zápasov základnej časti vyťažili plný počet bodov a bez problémov zvládli aj štvrťfinále a semifinále play-off. Ich finálové súperky sú florbalistky z juhu Prahy. Chodov zohral s Vítkovicami fantastické trinásťgólové superfinále v sezóne 2018/19, ktoré rozhodla gólom v predĺžení Slovenka Zuzana Šponiarová. Odvtedy sa najmä chodovský káder výrazne obmenil a v tejto sezóne dokázal odohrať s Vítkovičankami dva relatívne vyrovnané zápasy. V základnej časti obsadil Chodov druhé miesto a kým Vítkovice hrali v semifinále mestské derby s FBC Ostrava, Pražanky nemali veľa problémov so Střešovicami a zdolali ich 4:1 v sérii.

Oba superfinálové zápasy budú zaujímať aj slovenského florbalového nadšenca, nakoľko sa do akcie dostanú dvaja Slováci a päť Sloveniek. Na mužskej úrovni je Filip Čonka-Skyba aj Šimon Hatala súčasťou vítkovickej zostavy a mužstvu sa budú snažiť pomôcť získať ôsmy majstrovský titul. Ženské Vítkovice sú na naše reprezentantky tradične bohaté a v akcii by sme mali vidieť Denisu Ferenčíkovú, Alžbetu Ďuríkovú, Michaelu Šponiarovú a Lenku Lenčéšovú. Ich spoluhráčkou je aj dlhodobo zranená Jana Trošková. Za Chodov hrá ďalšia slovenská reprezentantka Kristína Belicová.

Ženské superfinále Vítkovice - Chodov začína v sobotu o 12:30, mužský súboj Mladá Boleslav - Vítkovice má úvodné buly naplánované na 18:00.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora