Program
Florbal - 30.05.2021 22:29

Hviezdny hokejový švédsky tréner mení šport

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/youtube

Zmena klubu je v kolektívnom športe úplne bežnou vecou, no zmena disciplíny sa už vidí o čosi menej. K takémuto netradičnému kroku sa však odhodlal slávny hokejový tréner Pär Marts, ktorý vo svojich 68 rokoch prepadol čaru florbalu a v ročníku 2021/22 sa bude objavovať na scéne švédskej SSL, najlepšej ligy sveta. Do svojich radov ho pre bohaté skúsenosti a nespochybniteľné trénerské kvality získal celok Rönnby IBK, ktorý sídli v meste Västerås. Ten je v povedomí fanúšikov predovšetkým vďaka ženskému tímu, ktorý v uplynulej sezóne obsadil konečné siedme miesto, čo je tabuľková zóna, v ktorej kotví už pár rokov.

Vedeniu sa však takéto umiestnenie začalo máliť a siahlo po hokejovom koučovi, ktorý bol asistentom trénera švédskej mužskej reprezentácie, ktorá sa prepracovala k olympijskému zlatu v Lillehammeri 1994 a ako hlavný tréner oslavoval aj titul majstrov sveta 2013. Hlavným koučom bol aj pri striebre na olympiáde v Soči a prítomný bol pri ďalších troch strieborných a dvoch bronzových šampionátových medailách. Pripočítať možno ešte ďalšie štyri cenné kovy s juniorskou reprezentáciou a to už musí byť každému zrejmé, že tento chlapík úspechy dosahovať dokáže. Pri ženách Rönnby však pravdepodobne nebude hlavným trénerom a plniť bude skôr pozíciu supervízora či vedúceho tímu.


Rodák z Falunu bol pri zisku švédskeho olympijského zlata

"Ešte neviem, ako to presne nastavíme, ale som pripravený čo najviac pomôcť. Nejaké predstavy však samozrejme mám," citujú ho švédske médiá. Keďže ide o rodáka z Falunu, svetovej veľmoci v mužskom florbale, tento šport mu pravdepodobne úplne cudzí nie je a vo svojom okolí mal možnosť k nemu privoňať. Jeho pracovné povinnosti sa však budú odvíjať 140 kilometrov južne. Vo Västerås pritom športové kontakty rozhodne má. Práve v tamojšom hokejovom klube sa jeho slávna trénerská kariéra začala.


Práve Marts bola na lavičke "troch koruniek" aj pri titule majstrov sveta v roku 2013

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora