Program
Florbal - 09.10.2020 19:04

Barbora Kocúrová: dievčatá vyrástli a máme stabilnejší tím

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Po šiestom mieste z minulej sezóny a konečnej siedmej priečke spred dvoch rokov vstúpili florbalistky Spišskej Novej Vsi do novej edície Hyundai Extraligy priam raketovo a po štyroch kolách im patrila tretia pozícia, len o skóre za Kysuckým Novým Mestom. „Chceli by sme zabojovať o vyššie priečky ako doposiaľ. Štart nám vyšiel lepšie ako minulú sezónu, keď sme zo začiatku zbierali prehry. Pevne verím, že budeme v zápasoch úspešne pokračovať aj naďalej,“ spokojne konštatuje kapitánka tímu Barbora Kocúrová. Spišiačky pritom na úvod nemali vôbec ľahký žreb, no poradili si s Pruským či Kysuckým Novým Mestom, medailistami z minulej sezóny, aj tradične silným Tvrdošínom. „Výhry nad takýmito súpermi určite dodali trochu sebavedomia. Ukázali sme, že sa vieme popasovať aj s lepším tabuľkovým súperom,“ dodáva dlhoročná opora.

Na Kométu sa stále do veľkej miery hľadí ako na šampióna spred troch rokov, no jej rady vtedy počas jediného leta prešli obrovskými zmenami. „Nebolo ľahké začať skoro bez základnej zostavy. Káder prešiel zmenami od hráčok, cez brankára až po trénera. Za uplynulé sezóny nám mladšie dievčatá vyrástli a získali aj skúsenosti. Dnes už máme stabilnejší tím a jedna z našich líderiek je určite Klára Grossová,“ chváli sformovanú partiu obrankyňa Kocúrová. Kapitánska páska pritom práve v tomto období putovala na jej rukáv a hoci k pohybom hráčok zo Spiša dochádzalo naďalej, číslo 7 malo stabilnú a stálu nositeľku: „Kométa bola a vždy bude moja srdcovka. V tomto klube som vlastne vyrástla. Nemala som potrebu zmeniť svoje pôsobisko, sme dobrý kolektív a to je v kluboch veľmi dôležité,

Nič sa na tom nemenilo ani tento rok, kedy Spišská Nová Ves výraznejšie zapracováva do zostavy mladé dievčatá. Akýsi kapitánsky tlak však pre to nepociťuje: „Mladším babám som sa vždy snažila poradiť, prípadne pomôcť, aby sa posúvali čo najrýchlejšie. V tejto funkcii sa cítim rovnako, ako každá iná hráčka. Obnáša to jedine väčšiu zodpovednosť, najmä na zápasoch,“ So zostavou Kométy to bolo počas úvodného hracieho víkendu kostrbaté a len máloktorá hráčka má na konte plné štyri štarty. „Na prvý výjazd sme cestovali v nie celkom kompletnej zostave. Niektoré hráčky sa nám doliečili, pribudli a očakáva sa ešte jeden prestup, ktorý si zatiaľ necháme pre seba,“ hovorí so záhadným úsmevom štvrtá najproduktívnejšia hráčka družstva z minulej sezóny. Naopak, vyrovnať sa bolo treba s odchodom 44-bodovej Sáry Adamcovej, ktorá už zarezáva vo Švajčiarsku. „Sára nám určite chýba ako spoluhráčka, ale aj ako človek. V zápasoch si vždy zachovala chladnú hlavu a mala prehľad v hre. Podporuje nás naďalej, my jej tiež držíme palce a tešíme sa z jej úspechov,“ hovorí o účastníčke juniorských MS 2018 aj ženských v roku 2019.

Barbora Kocúrová v súboji o loptičku s Frederikou Kovalikovou
Zdroj: Facebook/Hyundai Extraliga

Kým v minuloročných radoch Kométy bolo celkom ľahké pomenovať konkrétne opory, ťahúňky a strelkyne, tohtoročná interná produktivita je vzácne vyrovnaná. Na 17 strelených góloch sa podieľalo osem rôznych strelkýň a celkovo si až trinásť dievčat pripísalo kanadský bod. „Určite to dodáva spokojnosť a dobrú náladu. Tešíme sa z každého jedného gólu, najmä, ak sa ho podarí streliť babám, pre ktoré je to začiatok v extralige. Príkladom je aj Natália Slivenská, ktorá nám pomohla k výhre nad Pruským svojím prvým a zároveň veľmi dôležitým gólom,“ pochválila kapitánka, ktorá už tento víkend povedie svoj tím na najdlhšiu možnú cestu. Po doterajších výsledkoch bude Spišská Nová Ves favoritom proti Hurikánu aj Nitre, no nič nepodceňuje: „Ku každému súperovi pristupujeme rovnako zodpovedne. Netreba podceniť ani jeden z klubov. Každý môže prekvapiť,“ Následne sú naplánované až tri domáce duely v ľudoprázdnej Športovej hale pri Hornáde. „Na tribúnach nám budú chýbať hlavne rodičia a kamaráti, ktorí nás chodia pravidelne podporovať. Je to však pre našu aj ich bezpečnosť, musíme to rešpektovať. Dúfame, že sa fanúšikovia budú môcť čoskoro vrátiť na tribúny,“ priznáva pragmaticky.

Zápas Spišskej Novej Vsi proti domácej Nitre si 11. októbra o 16:00 budete môcť pozrieť aj v našom priamom prenose. Bude tu navyše šanca vyhrať športové oblečenie značky Lizard, pokiaľ na Facebooku Hyundai Extraligy správne zodpoviete súťažnú otázku.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora