Program
Florbal - 12.07.2020 18:41

Nemšová vybojovala zlaté double na prestížnom turnaji

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/Facebook

Počas uplynulého víkendu pútal vo florbalovom svete veľkú pozornosť prestížny mládežnícky turnaj Prague Games, na ktorom okrem českých celkov štartujú aj výbery zo Švédska či Švajčiarska. Tie sa síce tento rok pre koronavírus nezúčastnili, no v dievčenských kategóriách výrazne miešali kartami slovenské družstvá. Zo štyroch vekových kategórií dievčat dokázali až dve opanovať florbalistky Nemšovej, ktorá bola reprezentovaná výbermi do 12 a do 16 rokov. "Mestečko pri českých hraniciach", ako oficiálna facebooková stránka turnaja tento celok predstavovala, nie je na pražskom turnaji nováčikom. Pravidelne sa ho zúčastňuje od roku 2009 a s výnimkou jediného ročníka sa vždy aspoň jedna zostava vracala s medailou.

"Tradične tam cestujeme s vysokými ambíciami a tomu prispôsobujeme aj kategórie, ktoré tam vyšleme, keďže sme schopní zložiť tímy do 12, 14, 16 aj 18 rokov. Záleží na tom, aké je momentálne vekové rozdelenie dievčat a v ktorom výbere sú naše šance najvyššie," povedal pre náš web šéftréner Peter Tydlačka. Očakávania boli najmä od tímu do 16 rokov, v ktorom nastúpili viaceré známe tváre z Hyundai Extraligy. Patrícia Štefánková turnaj končila s bilanciou 14+5, Lenka Červená, ktorú do minulej extraligovej sezóny ešte nepúšťal vekový limit, bola s bilanciou 13+11 najproduktívnejšou hráčkou turnaja v tejto kategórii. "Tohtoročná 'šestnástka' pred dvomi rokmi vyhrala v kategórii do 14 rokov, pripravovali sme ich jednoznačne na medailový útok, poctivo sme trénovali fyzicky, bežecky, na bicykloch, nacvičovali sme herné situácie a dievčatá boli tento rok veľmi dobre pripravené," hrdo zhodnotil tréner cestu, na ktorej Nemšová pokorila kluby ako 1. SC Tempish Vítkovice, Tatran Střešovice a vo finále aj Bohemians Praha.

Tréner verí, že nejde o jednorazovú senzáciu, ale trend, ktorý sa dobrou prácou s mládežou u nás podarí nastoliť: "My sme Českú republiku vo florbale dobiehali, ale dovolím si povedať, že v mládežníckych kategóriách sa im vieme vyrovnať. Našou výhodou je, že šestnásťročné dievčatá hrajú už v ženskej súťaži a absolvujú tam ťažké zápasy. Je to na tréneroch, ako sa bude na tomto trende pracovať, stále doháňame svet, ale v minulých ročníkoch sme vedeli zdolať aj výbery zo Švédska či Švajčiarska." Spokojnosť ešte zvýraznil tím do 12 rokov, ktorý sa staršími kolegyňami nenechal zahanbiť. Prvých šesť miest tabuľky produktivity zaplnili až štyri nemšovské mená - Zuzana Mrázová, Nina Kopčanová, Adela Artmannová a Hana Vendžúrová. Výsledkom bolo osem víťazstiev z ôsmich stretnutí. "Double, ktoré sa tento rok Nemšovej podarilo, bolo obrovským úspechom. Je to historická premiéra dvoch prvých miest na Prague Games, odkedy tam cestujeme. Oslava bola skvelá, mali sme občerstvenie, privítal nás primátor, dali sme si s rodinami spoločnú večeru, dievčatá si zaspievali, mali malý ohňostroj vo forme torty a bolo to skvelé," opísal Tydlačka náladu, ktorá bezprostredne po turnaji zavládla.

Výborným výkonom priamo v halách pomohla aj početná fanúšikovská výprava a už priamo z internetového streamu turnaja bolo cítiť, že Nemšová bol aj proti pražským tímom ako doma. "Ďakujem tým približne 40 rodičom, ktorí tam boli s nami, či už v našom autobuse alebo po vlastnej osi. Chcel by som veľmi pekne poďakovať hráčkam, rodinám, vedeniu klubu, autobusárovi, ktorý nás vozil po Prahe a verím, že sme nesklamali, spravili sme dobré meno slovenskému florbalu a zahrať si na takomto podujatí a v takej atmosfére je veľkým zadosťučinením a odmenou za tú 'mravčiu' prácu." doplnil kouč k tejto téme. Nemšovú aj tento raz posilnilo niekoľko "požičaných" hráčok. Medzi nimi už spomenutá Partizánčanka Lenka Červená či napríklad brankárka Michaloviec Diana Baňačkai. "My hráčky nikomu neberieme, skôr im dávame príležitosť. Viaceré hráčky z rôznynch klubov boli v minulosti hrať za Nemšovú. Účasť na Prague Games každú florbalistku herne posúva nahor a sú to mimoriadne cenné skúsenosti a keby sme takéto duely mohli odohrať pravidelnejšie, aspoň raz za mesiac, mimoriadne by to kvalitatívne pomohlo."

Nemšovský florbalový klub oslavuje pätnásť rokov existencie a hoci predčasný koniec sezóny 2019/20 nedal priestor na prípadné medailové zavŕšenie alebo slávnosti po naplnení zápasového programu, udalosť si ešte všetci hodlajú pripomenúť: "Ak to situácia dovolí, pripravujeme ešte 'bonbónik' vo forme benefičného zápasu. Nápad už mám v hlave, ale záležať bude na finančnej stránke. Určite však na naše výročie nezabudneme, pretože 15 rokov nemšovského florbalu je veľmi veľa, začínali sme na zelenej lúke, chodili sme do Českej republiky, ktorú nemáme ďaleko, využívali sme naše možnosti, rozvíjali sme sa a napredovali sme."

Zlaté výbery Nemšovej na Prague Games 2020:
NTS FK ZŠ Nemšová U12:
Adela Artmannová, Veronika Gabrielová, Nina Kopčanová, Sophie Liptáková, Nela Motolová, Zuzana Mrázová, Barbora Mutňanová, Adela Sedláčková, Ivana Túčeková, Romana Veleková, Hana Vendžúrová, Veronika Čelinská, Michaela Šúkalová
NTS FK ZŠ Nemšová U16: Diana Baňačkai, Eliška Hoštáková, Daniela Hrabovská, Martina Koníčková, Timea Kulová, Ema Mutňanová, Kristína Ondrejičková, Alexandra Oškrdová, Adriána Pojezdálová, Lilly Stern, Romana Veleková, Michaela Vendžúrová, Lenka Červená, Natália Čviriková, Patrícia Štefánková

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora