Program
Florbal - 26.05.2020 19:03

Otec Angry Birds chce byť šéfom najlepšej ligy sveta

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/Instagram

Vizionár alebo dieťa šťasteny? Fín Peter Vesterbacka sa ako vývojár mobilných hier dostal na výslnie v roku 2009, keď prerazil s projektom Angry Birds. Hra sa rýchlo stala populárnou značkou, dočkala sa filmového spracovania a upravený Hockey Bird bol maskotom hokejových MS 2012. Prestížny magazín Time ho v tom čase radil medzi stovku najvplyvnejších ľudí sveta a on hŕbu zarobených peňazí začal investovať. Stojí napríklad za projektom špeciálneho tunela z Helsínk do Tallinnu, ktorý má byť otvorený v roku 2040 a teraz by rád prerazil v športe.

Nepôjde však cez hokej, v ktorom jeho Angry Birds už stopu zanechali, ale vybral si florbal. Tamojšiu Salibandyliigu, ktorá je považovaná za druhú najlepšiu na svete, pretransformoval na F-Liigu a hodlá z nej spraviť väčšiu súťaž ako funguje vo Švédsku. Do roku 2028 z nej chce mať najhodnotnejšiu florbalovú značku na svete, čo hodlá docieliť najmä zlepšením marketingového a obchodného fungovania. V samotných kluboch vidí oveľa väčší potenciál vo fanúšikovskej základni, v propagácii aj v predávaní fan predmetov a zastreší pritom všetkých 30 tímov. Mužská liga pozostáva zo štrnástich účastníkov, ženská má ešte o dva tímy viac.

Vesterbacka je známy divokými a veľkými nápadmi a do médií už pustil aj špekuláciu o tom, ako sa pri budovaní F-Liigy nechá inšpirovať hokejovou NHL. V praxi by to mohlo znamenať, že sa súťaž neobmedzí len na hranice krajiny tisícich jazier a zabezpečí väčší presah. Už bez oficiálneho predstavenia tohto projektu sa plánovalo niekoľko ligových duelov v hlavnom meste Estónska. Žiaden problém nevidí ani v tom, že svoj projekt predstavil v neistom období koronavírusu. Ako správny vizionár, vidí v tom príležitosti na inovácie a nevylučuje nové spôsoby a služby, vďaka ktorým sa ľudia dostanú k florbalu bližšie aj bez toho, aby sedeli na tribúnach. Fínsku florbalovú ligu pritom hrajú hneď dve slovenské reprezentantky. Michaela Šponiarová a Alžbeta Ďuríková sú spoluhráčkami v SC Classic, ktorý bol súčasťou štvrťfinále play-off pred predčasným koncom sezóny.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora