Program
Florbal - 09.02.2020 22:19

Gabriela Stoklasová: v extralige cítiť serióznejší prístup k florbalu

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/Facebook

Bratislavský florbalový VŠK PdF UK Hurikán je celkom, ktorý tradične končil základnú časť medzi šiestym až ôsmym miestom, zabezpečil si miestenku do play-off, no v prvom kole našiel premožiteľa. Od ročníka 2020/21 bude mať najvyššia domáca súťaž len osmičku účastníkov, čo klub prirodzene namočilo do boja o záchranu. Bolo dôležité, aby sa v obmenenom kádri chytili nové tváre, bývalé prvoligistky si čím skôr zvykli na extraligové tempo a pomohli bratislavskému klubu uhájiť miesto medzi elitou. Gabriela Stoklasová je jedným z príkladov, pri ktorých sa to podarilo a zaradila sa medzi opory tímu. Spokojnosťou ju však naplní, až keď sa so spoluhráčkami pretlačí do play-off a podá v ňom dobré výkony.

Ako pri väčšine hráčok, aj Gabriela Stoklasová datuje svoje florbalové začiatky do školských čias. Po príchode na vysokú školu v Bratislave si svoje miesto našla v radoch ŠK Lido. "Z Lida mám veľa pekných zážitkov, pretože ako hráčky v klube sme boli zároveň veľmi dobrými kamarátkami. Zažili sme veľa vtipných situácií, na zápas sme chodili s úsmevom, čiže spomínam na klub s príjemnými pocitmi a zároveň ma veľa naučil," opísala prvoligový tím. Dôkazom pozitívnej energie boli aj tradičné pozície v popredí druhej najvyššej súťaže. V sezóne 2018/19 si dokonca Bratislavčanky zahrali baráž o extraligu s Michalovcami. "Postupové ambície sme ani nemali, skôr sme chceli nabrať ďalšie skúsenosti. Možno časom by sme prehodnotili tieto rozhodnutia, ale boli sme spokojné v ženskej prvej lige," opísala vrchol minulej sezóny. Po zániku ženského tímu Lida si jeho opory našli extraligové pôsobiská a viaceré zamierili práve k mestskému rivalovi, Hurikánu: "Po rozpade Lida som bola trošku skeptická ohľadom ďalšieho florbalového fungovania a zvažovala som koniec. Na druhej strane, naskytla sa mi možnosť zahrať si extraligu v Hurikáne, za čo som veľmi vďačná. Povedala som si, prečo to neskúsiť a nenabrať ďalšie skúsenosti,"

O veľkom kvalitatívnom rozdiele medzi dvomi najvyššími ženskými ligami sa vie. Pocítila ich aj levická rodáčka, hoci na svoj prvý gól v Extralige čakala len približne dve minúty, bola vôbec prvou autorkou gólu vo vynovenej Hyundai Extralige a naďalej si drží priemer viac ako gól na zápas. "Extraligové zápasy sú celkom náročné. Je tam veľa mladých a ambicióznych báb a klobúk dolu pred viacerými tímami. Samozrejme, je vidieť rozdiel aj v tréningovom procese, najmä v ich počte a kvalite. Proti silným súperom sa však človek viac naučí," vypichla najciteľnejší rozdiel. Hoci početnosť a možnosti tréningov je pre niektoré celky pálčivým problémom, Stoklasovú Hurikán príjemne prekvapil: "Máme v podstate štyri tréningy do týždňa s viacerými možnosťami trénovania. Je cítiť serióznejší prístup k florbalu. Ani v prvej lige sme to nebrali na ľahkú váhu, ale tu už je to o niečom inom,"

Florbalistky VŠK PDF UK Hurikán Bratislava po góle
Zdroj: Facebook/Hyundai Extraliga

Keďže mala v prvej lige takmer trojbodový priemer na zápas, produktivitu od nej očakávali aj v novom pôsobisku. Rýchlo sa zaradila medzi ťahúňky, no viac sa sústredí na tímové výsledky: "V minulej sezóne sme boli zvyknuté na iné štatistiky. Teraz čelíme náročnejším súperom, takže ťažšie sa aj presadzuje. Keď prispejem nejakým gólom, dobrou prihrávkou alebo maximálnym podaným výkonom, tak mám zo seba dobrý pocit. Pokiaľ však strelím dva góly a prehráme, tak tam samozrejme tá radosť nie je. Mojou prioritou je najmä víťazstvo tímu a nie iba osobné výsledky. Chcem sa stále zlepšovať, tak dúfam, že to bude lepšie a lepšie, pomôžem tímu čo najviac a nebudú ľutovať," povedala s vedomím šesťzápasovej šnúry prehier, ktorú bratislavský klub natiahol od konca novembra, no na začiatku februára ju preťal víťazstvom v Partizánskom 7:5. Nevydarené obdobie nepríjemne priblížilo zostupové vody, ale v program je stále dostatok zápasov na nazbieranie bodov. "Nepripúšťame si príliš, že by sme mohli vypadnúť. Samozrejme, pozeráme štatistiky, vnímame to, ale snažíme sa ísť od zápasu k zápasu a vždy naplno a s čistou hlavou, aby sme podali čo najlepší výkon," skonštatovala k tabuľke.

Svoje pôsobenie v najvyššej súťaži Gabriela Stoklasová načasovala na obdobie, kedy je extralige venovaná väčšia mediálna aj sponzorská pozornosť. "Páči sa mi to, pretože sa tým dostáva do popredia aj samotný florbal. Môže to viac zaujať mladé dievčatá, ktoré by chceli začať a v budúcnosti z toho môžeme ťažiť. Ja si myslím, že by sa na tom malo takto pracovať," chváli procesy, ktoré prebiehajú mimo hál. Aj samotné motivovanie ľudí k pohybu je jej blízkou témou. "Robím trénerku v ženskom fitku Fit Spot, takže venujem sa tréningom, robím skupinové cvičenia, venujem sa výžive, výživovému poradenstvu a v športe teda fungujem v podstate stále," s úsmevom zhrnula svoju neflorbalovú náplň práce. Odpoveď na tradičnú otázku, ako zladiť florbal s prácou a životom, vidí v plánovaní. "Kebyže si neplánujem veci, tak ich nestíham toľko. Nevravím, že si budem plánovať úplne všetko, ale tento základ – práca, šport, tréningy - by som inak nijak nestíhala. Dôležité je venovať sa tomu, čo vás baví a napĺňa, potom to celé aj inak vnímate. Čas sa nájsť dá vždy, je to aj o prioritách. Všetko ostatné sú len výhovorky," zhrnula na záver rozhovoru s povzbudivým optimizmom v hlase.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora