Program
Florbal - 23.01.2020 16:06

Klaudia Robová: ligové a šampionátové tempo? Ako leto a zima

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/Facebook

Pred dvomi rokmi absolvovala svoj debut na ženských majstrovstvách sveta a lepšie ho načasovať nemohla. Bola súčasťou tímu, ktorý vybojoval historické piate miesto, sama presvedčila o svojich kvalitách a bola jedinou hráčkou, ktorá nomináciu obhájila aj pre Neuchatel 2019, hoci ostala v domácej lige. Medzitým sa s FBC Predator Sabinov tešila z majstrovského titulu, stala sa jeho kapitánkou a útok na vysoké méty hlási toto družstvo aj v sezóne 2019/20. Obrankyňa Klaudia Robová má zarobené na slušnú kariéru a florbalovú budúcnosť si nateraz necháva otvorenú.

Počas decembrových MS vo Švajčiarsku bola najvyťaženejšou hráčkou z domácej Hyundai Extraligy, pričom spoluzvádzala boje o odvážne ambície na prienik do elitnej svetovej štvorky. "Šampionát vo Švajčiarsku bol pre mňa obrovskou skúsenosťou a príležitosťou opäť sa stretnúť s reálnym svetovým florbalom, ktorý sa hrá na najvyššej úrovni. Z tohto hľadiska MS predčili moje očakávania a skúsenosti môžem využiť na ďalšie napredovanie. Z hľadiska výsledku som však sklamaná, pretože semifinále bolo blízko, zápas s Fínskom bol vyrovnaný a náš cieľ na dosah. 'Druhé najlepšie umiestnenie v histórii' znie fajn, ale na obhajobu piateho miesta som nášmu tímu verila," zhodnotila s odstupom šiestich týždňov turnaj, na ktorom sa naše reprezentantky posunuli na piate miesto svetového renkingu. Premiéru na vrcholnom podujatí pritom absolvovala v roku 2017 na domácej pôde a o dva roky neskôr bola popri mnohých debutantkách súčasťou skupiny tých skúsenejších florbalistiek. "Mladšie baby som spoznávala postupne, zatiaľ čo so zostavou spred dvoch rokov sme sa poznali dlhšie. Aj sama od seba som očakávala nejaké zlepšenie a posun, ktorý som chcela ukázať na ihrisku po dvojročnom cykle pred MS, ale nemyslím, že sa mi to podarilo. V Bratislave som šla do niečoho nového a neznámeho, navyše boli to domáce majstrovstvá. Je citeľný rozdiel hrať pred domácim publikom a takým, v ktorom je zopár našich fanúšikov," porovnala turnaje.

Preladiť medzi extraligovou a reprezentačnou úrovňou je však stále výzvou: "Je to ako keby sme porovnali leto a zimu - úplne o niečom inom. Nastaviť sa jedným alebo dvoma zápasmi na tempo, rýchlosť, presnosť prihrávok aj streľby, tvrdosť v osobných súbojoch, technickú vyspelosť a hlavne rozmýšľanie top štyroch tímov, je ťažké," Ligové povinnosti absolvuje vo farbách FBC Predator Sabinov, ktorý ročník 2018/19 dotiahol až k majstrovskému titulu. Šesť kôl pred koncom základnej časti toho aktuálneho má na čelo manko, no Robová hlási, že to ambíciám rozhodne neubližuje: "Stále máme šancu bojovať o najvyššie priečky, lebo play off je iná súťaž. Budeme makať ako doteraz a uvidíme, ako to nakoniec vypáli po základnej časti. V play off dáme zo seba to najlepšie a verím, že z toho budú opäť najvyššie priečky," Už doterajšie výsledky naznačujú, že vrchol sezóny bude dramatický a v hre o zlato bude viac tímov ako len minuloroční finalisti. "Každý tím sa po minulom ročníku posunul ďalej, získal nové skúsenosti a zlepšil sa. Preto čakám náročné play off so skvelými zápasmi, plnými bojovnosti, gólov a silných momentov," avizuje odhodlane.

Florbalistka Klaudia Robová v extraligovom zápase medzi Sabinovom a Partizánskym
Zdroj: Facebook

Sabinovské farby háji od sezóny 2017/18, kedy prestúpila z FBC Mikuláš Prešov. "Sabinov som si vybrala kvôli zmene, ktorú som potrebovala po dlhšom pôsobení v Prešove. Aj z hľadiska cestovania a času to pre mňa bolo výhodnejšie. Prešovské a sabinovské podmienky boli podobné. V oboch kluboch sú tréneri na úrovni, vhodná hala na tréningy, porovnateľné materiálne zabezpečenie a dostatok dievčat, ktoré poznám," porovnala tieto dve družstvá. Na stretnutia s bývalými spoluhráčkami veľa času nie je, no na diaľku im drží palce v sľubne vyzerajúcom boji o návrat do najvyššej súťaže. "Ich cestu do extraligy sledujem cez články na webe SZFB. Je zatiaľ jednoznačná, dokazujú svoju kvalitu a prajem im veľa zdaru do ďalších zápasov," odkázala prvoligovej A4ke. Dve sezóny v popredí internej tabuľky produktivity Sabinova z nej medzičasom spravili kapitánku. "Voľba kapitánky je blesková záležitosť pred každou sezónou po dohode trénera a hráčok. Teraz to vyšlo na mňa, je to pre mňa niečo nové, ale nejako výrazne to neriešim. Snažím sa baby povzbudiť k lepším výkonom, ale to mi bolo vlastné vždy. V tíme sme rovnocenné a tak sa mi to páči. Ťažšie je to možno iba v tom, že musím podpísať zápis do správnej kolónky," hovorí s úsmevom ku svojej funkcii.

Predátorky sa v našom priamom prenose v tomto ročníku Hyundai Extraligy predviedli už dvakrát a tento víkend pridajú tretí live zápas. Proti Nitre budú plniť pozíciu jasného favorita, podobne ako v ďalších troch dueloch. Program im však do konca základnej časti okorenia duely vonku proti Pruskému a Nemšovej. Obom týmto súperom doma podľahli 5:8. "Na každý jeden zápas sa pripravujeme zodpovedne, pretože výsledky v lige ukazujú, že niekedy aj z motyky vystrelí," hovorí k programu, no priznáva, že poriadna bitka to bude najmä v Trenčianskom kraji: "Zápasy s Pruským a Nemšovou majú vždy inú príchuť a vždy sú to boje do konca stretnutia," Kým pri niektorých hráčkach sa už dlhšie otvorene chystá budúci odchod do zahraničia, Klaudia Robová chce ísť krok po kroku. "Stále som študentkou vysokej školy v Prešove, chcem ju dokončiť, takže moje florbalové kroky sú ovplyvnené tým. Nevylučujem možnosť skúsiť zahraničie, láka ma spoznať niečo nové, iný level florbalu, ale všetko musím zladiť so školou alebo prácou. Takže uvidíme, čo na to život," uzatvára s úsmevom.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora