Program
Florbal - 30.10.2019 12:03

Klára Grossová: keď doštudujem, zahraničie by som rada okúsila

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Hrala ešte na minuloročnom juniorskom svetovom šampionáte, no vo florbalovom prostredí stihla zanechať už výraznú stopu. Je dvojnásobnou víťazkou ženskej Extraligy, čo dokázala s dvomi rôznymi klubmi, v individuálnych štatistikách sa blysla 117-bodovou sezónou, prenikla do kádra seniorskej reprezentácie a dvere má otvorené aj do zahraničia. Klára Grossová patrí medzi opory Kométy Spišská Nová Ves a jej najčerstvejšia reprezentačná skúsenosť je z turnaja šiestich krajín v Nowom Targu. "Hrať na medzinárodnej úrovni v reprezentačnom drese je úplne iné ako v našej lige. Prvé zápasy sme potrebovali na to, aby sme sa zohrali, ale potom sme to dali dokopy a dúfam, že na majstrovstvách sveta to už bude perfektné," zhrnula svoje dojmy z Poľska, kde zažila jedno zo svojich prvých väčších reprezentačných podujatí na ženskej úrovni. "Presun z juniorského výberu medzi dospelé ženy je veľkou zmenou, ale zvládnuť sa to dá. Sú tam oveľa skúsenejšie hráčky, ale snažia sa maximálne pomáhať mladším a značne im to uľahčujú," vyzdvihla členky kabíny, ktoré už majú absolvované MS v Bratislave, Tampere či Ostrave.

Témou po turnaji bolo tradične aj benevolentnejšie pískanie rozhodcov. Viditeľné to bolo najmä v súboji s Lotyšskom. "Bolo citeľné, že Lotyšky hrali oveľa tvrdším štýlom než je ten, na ktorý sme my zvyknuté. Z ihriska som odišla s niekoľkými modrinami, ale pravdupovediac, čakala som, že to bude ešte horšie," usmieva sa mladšia zo sestier Grossových. Viktória pritom už tretí rok zarezáva vo farbách FBC Ostrava, kde spoločne so sestrami Hudákovými či brankárkou Janou Dupčákovou vytvorili početnú spišskú komunitu. Piata z členiek silnej majstrovskej partie zo sezóny 2016/17 zatiaľ odoláva: "Volajú ma tam pravidelne, ale škola je momentálne na prvom mieste. Florbal stále nie je niečím, čo by ma uživilo a povedala som si, že tri roky, kým doštudujem, už vydržím. Potom, ak sa podarí, by som zahraničie veľmi rada okúsila,"

6-Nations Floorball Challenge, súboj o loptičku medzi Dánkou Vistisenovou a Slovenkou Klárou Grossovou
Zdroj: Facebook

Spomenutý silný tím Kométy spred troch rokov disponoval kádrom budiacim obrovský rešpekt. Po druhom mieste v základnej časti s prehľadom zvládol štvrťfinálovú sériu s Michalovcami, semifinálovú s Tvrdošínom a v päťzápasovom finálovom boji pokoril Pruské. "V Spišskej Novej Vsi som bola od malička, mali sme svoj cieľ raz získať titul a stihli sme do ešte predtým než dievčatá odišli. Takže som spokojná," hrdo spomína hráčka, ktorá v danej sezóne nahrala divokých 117 kanadských bodov. "Veľkú rolu vo vybudovaní vtedajšieho majstrovského kádra zohral tréner. Bol na nás naozaj tvrdý, sem-tam sme z toho boli nešťastné a až nás to odrádzalo, ale s odstupom času sme pochopili, že vedel, čo robí a robil to dobre," dodáva k zlatej sezóne a poklonu skladá aj ďalším veľkým oporám: "My sme v tíme mali predovšetkým sestry Hudákové, ktoré slovenskú ligu výrazne prerástli a ponuky mali aj zo Švédska či Fínska. Boli sme zohraté, rozumeli sme si a potom to už šlo samé."

Novú výzvu v kariére našla Klára Grossová v ročníku 2018/19. V jeho závere sa zo Spiša presunula na Šariš a o titul zabojovala vo farbách FBC Predator: "S kamarátkami, ktoré hrajú za Sabinov, sme boli dohodnuté a odhodlané, že by sme chceli získať titul a začali sme to vybavovať. V úvode sezóny sme ešte chceli pomôcť Spišskej Novej Vsi a následne sme sa presunuli, splnili sme cieľ a spokojne som sa vrátila naspäť," Prestupy v rámci Slovenska bývajú pomerne citlivou záležitosťou, ale okolnosti tohto "hosťovania" boli iné. "Do Sabinova som šla s cieľom vyhrať titul, ale v Spišskej ma drží kolektív a to, že sa s dievčatami poznáme od malička. Keď sa spoluhráčky dozvedeli o našich plánoch, podporili nás a povedali, že to rozhodne máme skúsiť. Myslím, že to nebrali tak, že by sme im podrazili nohy," opisuje presun, ktorý spoločne s ňou absolvovala aj Katarína Marcinková.

Klára Grossová (pri loptičke) v extraligovom zápase proti Kysuckému Novému Mestu
Zdroj: Miroslav Janouš

V súčasnej extralige už hráčky s vyše stobodovými sezónami nevídať, za čo môže aj vyššia konkurencia. Tú je cítiť aj v reprezentácii, kde len nedávno povýšeným juniorkám už dýchajú na krk florbalistky s ročníkmi narodenia 2002 či 2003. "Odkedy hrávam florbal, vnímam, že sa to výrazne zlepšilo. Hra je oveľa rýchlejšia a väčšia je aj konkurencia. Mladé dievčatá hrajú s chuťou a vidno to aj na samotných zápasoch. Dostávajú sa navyše do ženského národného tímu, pomáha im to rásť, odmlada sa učia novým systémom, berú to zodpovednejšie a zúročujú to aj vo svojich kluboch," hovorí odchovankyňa Kométy, ktorá tento rok neprežíva ideálny vstup do sezóny: "Prvé zápasy sú vždy ťažké, my sme navyše mali proti sebe hneď náročných súperov. Je na tom aj niečo dobré, mohli sme sa pripraviť na dôležité zápasy, v ktorých máme šancu zabodovať, videli sme iný florbal a odsledovali sme si aj veci, ktoré sa počas letnej prípravy nepodarilo úplne doladiť a teraz na nich pracujeme,"

Hoci je tím po piatich zápasoch bez bodu, nemuselo tomu tak byť. Doma proti Hurikánu Spišiačky vyhrali vysoko 11:1, avšak na súpiske mali priveľa hráčok na hosťovaní a výsledok sa administratívne zmenil na prehru 0:5. "Keď som videla v zápise kontumačnú prehru s Hurikánom, zháčila som sa, či to náhodou nie je z minulého roka," poukazuje Klára Grossová na fakt, že minulý rok tím takto prehral až štyrikrát. "Zamrzí to, ale môžeme si za to samy, nepostrážili sme si to a na ich ihrisku sa im to budeme snažiť vrátiť dvojnásobne," uzatvára pozitívne a odhodlane. Okrem Hurikánu dokázala Spišská Nová Ves v aktuálnej sezóne natrápiť aj Tvrdošín, Nemšovú a Partizánske. Teraz potrebuje zmobilizovať sily na Nitru a Michalovce, svojich tabuľkových susedov.

Duel FBK Kométa - Eastern Wings vám ponúkneme aj v priamom prenose Husté TV v nedeľu 3. novembra.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora