Program
Florbal - 05.10.2019 11:03

Alexandra Faktorová: Robíme všetko preto, aby sme sa posúvali aj naďalej

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/Facebook

Hoci stále patrí medzi mladé talenty na slovenských florbalových ihriskách, FBK Kysucké Nové Mesto pozná od úplných začiatkov. "K florbalu som sa dostala cez našu učiteľku telesnej výchovy v šiestom ročníku na základnej škole. Poznala nášho trénera Vlčka a oslovila nás, či by sme to nechceli vyskúšať. Šlo nás asi šesť dievčat z triedy a päť z toho doteraz hrá," opisuje svoj prvý kontakt s týmto športom dnes už reprezentantka Alexandra Faktorová. Prvé úspechy pre ňu samotnú aj pre klub prišli rýchlo: "Prvý rok som to až tak nevnímala a ani na tréningy som nechodila tak pravidelne. Potom prišli reprezentačné sústredenia, dostala som na ne pozvánky, bolo to motivujúce a tešila som sa na ďalšie akcie. Do Extraligy nás 'zatiahol' tréner a neuvedomovala som si úplne, že je to najvyššia súťaž na Slovensku."

Po veľmi obstojnom siedmom mieste v nováčikovskej sezóne sa Kysučanky dva roky po sebe prebojovali do semifinále a naposledy sa tešili z bronzu. Úvahy o finálovej účasti sú preto úplne na mieste, avšak tím z Kysúc zdobí predovšetkým skromnosť. "Snažíme sa posúvať stále dopredu a robíme všetko preto, aby sa to darilo aj ďalej," konštatuje adekvátne tomu Faktorová. Sezóna 2019/20 nebude len o lige, ale o viacerých zaujímavých výzvach. Už budúci týždeň sa "Kysuca" predstaví na prestížnom Euro Floorball Cupe, december prinesie ženský svetový šampionát a v máji dajú bodku za všetkým juniorské MS. "Určite to bude najnáročnejšie sezóna, už len keď si predstavím, koľko toho vymeškám v škole. Pre florbal som musela aj odrieknuť nejaké veci. Je to však súčasťou toho a keď sa chceme posúvať a zlepšovať, musíme pre to aj niečo obetovať," hovorí 36-bodová hráčka z minulej extraligovej sezóny.

Konfrontácie so zahraničnými súpermi sú špecifické a zvyčajne jednotlivé celky nedisponujú informáciami o konkrétnom súperovi. Kým Gdaňsk od našich severných susedov ešte takou neznámou byť nemusí, Club Deportivo de Valle zrejme začnú Slovenky spoznávať až priamo počas duelu. Kysucké Nové Mesto v podobnom duchu ladilo formu už počas leta, kedy vyhralo medzinárodný turnaj v nemeckých Drážďanoch. "Na turnaji, ako je Euro Floorball Cup som ešte nebola a uvidíme, aké tímy nás tam čakajú. V Nemecku sme boli už štvrtý raz, postupne sme sa posúvali a tento rok sme tam už nemali takú konkurenciu ako po minulé roky," porovnáva podujatia štvrtá najproduktívnejšia hráčka Kysuckého Nového Mesta spred roka.

Alexandra Faktorová (v bielom) počas ligového zápasu
Zdroj: Miroslav Janouš

Výraznými postavami v mladom a energickom kádri budú aj nové akvizície, ktoré do zostavy pribudli pred sezónou - Radka Mládenková zo Sabinova a Petra Gešová z Hurikánu. "Sú to veľmi dobré posily. Radka ukázala hneď v prvom kole, že je výborná brankárka, je to také 'slniečko', stále má dobrú náladu, povzbudzuje nás a dopĺňa energiou. Peťa má skvelé florbalové myslenie, usmerňuje nás, kde sa máme postaviť, rozdáva prihrávky a je mozgom našej hry," hovorí na ich adresu Alexandra Faktorová. Obe sa už stihli predviesť aj na domácej scéne, ktorá rozhodne popri ďalších podujatiach nepôjde do úzadia. Už tento víkend hrajú Kysučanky atraktívny duel proti vicemajsterkám z Pruského a absolvujú aj svoj prvý televízny zápas, ktoré budú pribúdať v pomerne rýchlom slede a do decembra sa pred kamerami predvedú ešte ďalšie dva razy. "Zo začiatku si možno budeme hovoriť, že sa zápas vysiela v televízii, ale počas hry si na to už nespomenieme a budeme hrať svoju hru," sľubuje ofenzívna opora Kysuckého Nového Mesta.

Nielen na Faktorovú, ale aj na ďalšie hráčky z tohto klubu sa upiera pozornosť napríklad aj v súvislosti s budúcnosťou reprezentačného tímu, ktorý potrebuje rozšírenie kádra o talentované hráčky ako soľ. "Je cítiť, že reprezentácia bude potrebovať ďalšie mladé hráčky a aj na nedávne zrazy boli viaceré pozvané. Na turnaj v Poľsku dostali pozvánku aj dve moje mladšie spoluhráčky - Linda Pudišová a Laura Chupéková. Verím, že je dobré zapájať do toho nové dievčatá," skonštatovala v súvislosti s novými tvárami, ktoré neberie ako konkurentky, ale ako kamarátky. Aj ona sama si možnosť pracovať pod trénerom Michalom Jedličkom pochvaľuje: "Som rada, keď sa dostanem na zraz. Sú tam oveľa skúsenejšie hráčky, ktoré hrávajú v Česku či Fínsku a pre mňa sú to obrovské skúsenosti," Nezabúda sa však ani na juniorský tím, ktorý si potrebuje napraviť reputáciu po nezvládnutých MS v St. Gallene. Potenciál v mladých florbalistkách je obrovský a aj preto sa im právom dostáva výrazne väčšia pozornosť ako tomu bolo po minulé roky.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora