Program
Florbal - 01.08.2019 18:44

Michaela Ješšová: Extraliga sa tento rok ešte viac vyrovná

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

V rokoch 2014 a 2015 Tvrdošínčanky kraľovali najvyššej florbalovej súťaži, keď si dva roky po sebe vo finále poradili s Nitrou. Potom došlo na čele k preskupeniu síl, no dievčatá z Oravy sú stále stabilnými semifinalistkami Extraligy. Medzi ich opory patrí aj Michaela Ješšová, účastníčka dvoch juniorských a dvoch seniorských majstrovstiev sveta. "Keď som prišla do FBK Tvrdošín, tak sme sa prvé roky veľmi trápili, nebolo ešte pravidlo o počte hráčok na striedačke a pamätám si napríklad zápas s Pruským, kam nás vycestovalo sedem hráčok do poľa, čiže dve na striedačke. Prehrávali sme takmer každý zápas a potom prišiel reprezentačný zraz, na ktorom sa Viki Bobotová a Betka Ďuríková rozhodovali, kam z Nemšovej prestúpia. Rozhodli sa pre nás, posilnili nám najmä obranu a tím sa vďaka tomu rapídne zlepšoval, posunul sa, hecovali sme sa, povzbudzovali a bolo to niečo úžasné. Vo veľkom nás chodili povzbudzovať aj naši chalani. Ani sme nevedeli, že prídu a v Nemšovej alebo v Prešove prekričali aj domácich fanúšikov," s nadšením spomína na najsilnejšie tvrdošínske sezóny.

Medzi kľúčové hráčky sa rýchlo prepracovala aj ona sama. V minulosti ju zdobilo najmä rozdávanie dokonalých finálnych prihrávok, no v sezóne 2018/19 ukázala dvadsiatimi gólmi aj svoje strelecké kvality. "Po minulé sezóny som nikdy nechcela strieľať ja a aj keď som šla sama na brankárku, hľadala som ešte možnosť finálnej prihrávky, aby som to spoluhráčke dala až 'do kuchyne', z čoho som mala väčšiu radosť. Tréner však na mňa stále apeloval, aby som aj ja viac strieľala a aby nám padalo viac gólov. Keď sa mi podarí obohrať alebo prešprintovať súperku, nech nevymýšľam, ale zakončujem," s úsmevom opisuje zmenu svojho herného štýlu. Ofenzíva tohto tímu bola počas základnej časti piatou najlepšou, zodpovedala celkovému umiestneniu, no to bolo v play-off ešte vylepšené. V sérii s Nemšovou Tvrdošín osvedčil pevnosť svojich zadných radov a dostal sa do semifinále. "Minulá sezóna nám pomohla opäť sa stmeliť a s dievčatami stále absolvujeme veľa turnajov. Naše kamarátstva tak nie sú len florbalové, ale aj osobné, veľa vecí si povieme aj o svojom súkromnom živote, píšeme si a podobne," vykreslila dôvody, prečo sa hovorí o veľkej mobilizácii do nového ročníka a o tom, že ten minulý zvýšil chuť na florbal.

Michaela Ješšová zakončuje samostatný nájazd v zápase s Pruským
Zdroj: Facebook/FBK Tvrdošín

Tréner Milan Burdeľ pre oficiálny web Slovenského zväzu florbalu otvorene avizuje do nového ročníka najvyššie ciele. Ješšová hovorí o ambíciách o čosi skromnejšie: "Každý tím ide do sezóny s najvyššími cieľmi. Nikto nechce prehrať a ísť si po piate miesto. Vždy chce vyhrať, či už proti slabším súperom alebo proti favoritom. My by sme si samozrejme chceli zopakovať zlato a všetky emócie s tým spojené, ale uvidíme, ako bude vyzerať sezóna, ako budú pripravené ostatné tímy a aj v akej zostave budeme nastupovať do zápasov," Špeciálne bude motivovať aj reforma, ktorou liga prešla, čo by sa mohlo odraziť na zvýšenej kvalite nielen tímov, ale aj jednotlivých zápasov. "Myslím si, že tie spoločnosti, ktoré nám boli predstavené v Bratislave, a podporujú ženský florbal, posunuli ligu veľmi vysoko. Bude to náročnejšie oproti predošlým rokom, museli sme si zmeniť dresy, na ktorých pribudnú nové logá a aj 'outsideri' sa budú snažiť oveľa viac, keďže sa počet tímov v lige zníži z desiatich na osem a bude tam oveľa väčšie riziko vypadnutia. Každou sezónou sa tímy zlepšujú a tento rok sa Extraliga ešte viac vyrovná," avizuje, čo nás čaká v septembri.

Absolútnym úvodom sezóny 2019/20 bude pre Tvrdošínčanky duel so Spišskou Novou Vsou, ktorá sa po vypadnutí Prešova a postupe Partizánskeho stala ich novou dvojičkou. "Mať silného súpera v prvom kole a hneď s ním prehrať, by tímu mohlo oslabiť psychiku. Nehovorím, že sa nám to proti Spišskej Novej Vsi nemôže stať, ale prípadné víťazstvo nás určite povzbudí. Od Sabinova sme naposledy vonku dostali jedenásť gólov a ak by sme mali takýmto výsledkom začať novú sezónu, bolo by to veľmi náročné," konštatuje na margo prvého kola. Tvrdošín by sa mohol zároveň stať jedným z prvých tímov, ktorý bude hostiť "televízny zápas" pred kamerami Husté TV. Pre Michaelu Ješšovú to úplne nová skúsenosť nebude. Pred televíznymi kamerami či v priamom youtube prenose IFF Channel si zahrala v reprezentačnom drese. "Vždy tam je pocit takej skľúčenosti, keď viete, že sa neprišlo pozrieť len dvadsať divákov, ale pozerajú vás tisíce ľudí. Je to väčšia zodpovednosť a dávate si záležať, aby ste nepokazili ani jednu rozohrávku, nevypustili ani jeden šprint, aby okolo mňa lacno neprešla žiadna súperka. Trošku to zväzuje ruky, najmä mladým hráčkam, ktoré ešte takéto skúsenosti nemajú," podelila sa o svoj postreh z duelov pred kamerami.

Michaela Ješšová pri loptičke v zápase proti ŠK 98 Pruské
Zdroj: Facebook/FBK Tvrdošín

Zmenou si v porovnaní s minulým rokom prešla aj v osobnom živote. Počas leta sa z nej stala už bakalárka na Akadémii policajného zboru v Bratislave a súbežne s florbalovou sezónou sa prehúpne na magisterský stupeň. "V detstve bolo mojím snom byť policajtkou alebo doktorkou. Na základnej škole si ma však chémia nezískala a nebavila ma, tak som šla tým druhým smerom - Policajnou akadémiou," prezradila svoje detské plány. V hre pritom bola aj Akadémia ozbrojených síl v Liptovskom Mikuláši: "Poslala som si prihlášku do Liptovského Mikuláša. Keď už som bola na prijímačkách a vyzeralo to tip-top, maminka povedala 'nie', keďže sme  mali podpísať papiere o tom, že v prípade vojny musíme nastúpiť na misie. Práve preto som sa dva roky po strednej škole rozhodla pre Policajnú akadémiu, viac som sa posnažila, podarilo sa mi tam dostať a som veľmi spokojná," dodáva príbehu šťastný koniec. Že by ostávajúce dva roky mali byť náročnejšie ako predošlé tri, si nepripúšťa: "Na zápočty som sa samozrejme musela týždeň učiť, ale počas troch rokov štúdia sa mi iba jediný víkend stalo, že som ostala v Bratislave. Domov ma to stále lákalo. Potom budú rozhodujúce ďalšie kroky, akou cestou sa vydám a čo sa bude diať," uzatvára sympaticky. Isté nateraz je, že bude pomáhať FBK Tvrdošín v dosiahnutí vysokých cieľov a chrániť vlastnú bránku pred výpadmi útočníčok.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora