Program
Florbal - 27.07.2019 13:45

Petra Gešová: Kysuca má dobrý kolektív a silnú väzbu hráčok s trénerom

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Florbalistky Kysuckého Nového Mesta mali počas minulej sezóny tím s jednoznačne najnižším vekovým priemerom v Extralige a podľa mnohých by sa s niekoľkými skúsenejšími hráčkami s prehľadom dostali na medailové pozície. To sa počas leta aj deje a ich rady v rámci hosťovania z Hurikánu Bratislava doplní jeho bývalá kapitánka Petra Gešová. Väčšinu sezón klubu z hlavného mesta definovalo vypadnutie vo štvrťfinále play-off, ktoré sa zopakovalo aj v sezóne 2018/19. "Z minulej sezóny mám trochu zmiešané dojmy. Pred každým novým ročníkom máme určité očakávania a aj pred touto sme si hovorili, že by to mohlo vyjsť. Mali sme posily, dobre zložený tím a mali sme na to, aby sme prelomili to prekliatie prvého kola play-off. Zranili sa nám však niektoré kľúčové hráčky, vynechali úvod sezóny, po pár prvých zápasoch odišli také, ktoré mali byť ťahúňkami tímu a sezóna nebola taká, ako sme dúfali. Ku koncu sa to však zlepšilo a na Sabinov sme si celkom verili. V sezóne sme síce s ním zápasy prehrali, ale nebolo to také jednoznačné. V play-off sa nám stáva, že náš súper v prvom kole to dotiahne ďaleko, nenaplnili sme cieľ, ale skončili sme na šiestom mieste, čo je historicky najlepšie umiestnenie ženského Hurikánu," povedala na margo minulej sezóny.

V minulosti sa z majstrovského titulu tešila ako hráčka FBC Dragons aj Juventy Žilina. Práve časť bývalej žilinskej partie sa teraz čiastočne obnovuje na Kysuciach. Tréner Marián Chlebana bude mať okrem Petry Gešovej opäť pod svojou taktovkou aj bývalú reprezentačnú brankársku oporu. "Vekový rozdiel medzi mnou a hráčkami Kysuckého Nového Mesta je vysoký, ale keď som sa dozvedela, že tam prestupuje aj Radka Mládenková, potešilo ma to. Mohlo by sa tam takto stretnúť viac žilinských hráčok, ktoré stále hrávajú a vedeli by tomuto tímu pomôcť. Aj to mi pomohlo k rozhodnutiu prestúpiť. Na pôsobenie v Žiline spomínam veľmi rada a boli to krásne roky. Tréner Chlebana hovoril, že na Kysuciach je podobne dobrý kolektív, je tam silná väzba medzi trénerom a hráčkami a sama som sa o tom presvedčila," odkazuje na turnaj IFC v nemeckých Drážďanoch, ktorý Kysucké Nové Mesto vyhralo. Aj s príchodom nových posíl však prioritou klubu ostáva výchova nových talentovaných florbalistiek a "radovou" členkou kolektívu bude aj Gešová. "Funkciu kapitánky som s nikým neriešila a určite ňou nebudem. Tou by mal byť niekto, kto je v tíme dlhšie, dievčatá dobre pozná a tá súčasná je na to správnou osobou a zastáva si to veľmi dobre. Z pozície skúsenejšej hráčky jej občas budem môcť niečo poradiť, pomôcť a podporu odo mňa očakávať môže. Pasujem sa do roly asistentky kapitánky," s úsmevom chváli Emu Škvrndovú.

Kysucké Nové Mesto tradične o ambíciách nehovorí, ale prioritou je výchova kvalitných hráčok a reprezentantiek. Petra Gešová z pozície "team leaderky" pri reprezentačnom tíme viaceré pozná a verí, že tento región pomôže zabezpečiť potrebnú kvalitu aj pre ďalšie generácie reprezentácie. "Tie hráčky spolu hrávajú dlho, od raného veku, a dnes sú tam sedemnásťročného hráčky s výbornou technikou, výborne kondične pripravené a potenciál je tam naozaj veľký. Podobne aj Nemšová má hráčky s ročníkom 2002 až 2004 a tie môžu postupom času skúsenejšie hráčky v reprezentácii nahradiť. Rovnako nám mladé hráčky pravidelne prestupujú do Česka, čo ich opäť posúva ďalej. Čiže o budúcnosť sa nebojím," hodnotí optimisticky. Pri reprezentácii pritom funguje ako spojka medzi trénerom, zväzom a hráčkami, s ktorými komunikuje, pozýva ich na reprezentačné zrazy a rieši s nimi aj prípadné problémy. Na starosti okrem toho má aj oblečenie a výstroj pre florbalistky, je v kontakte s Medzinárodnou florbalovou federáciou a spoločne s kapitánkou absolvuje aj technické mítingy pred veľkými turnajmi. Absolvované to má aj ako hráčka, čo v súčasnosti zúročuje: "Sama si viem predstaviť, čo ako hráčka na turnajoch alebo akciách potrebujem a čo hráčka na takýchto akciách rieši. Je to veľká výhoda a keďže aktívne hrávam, dievčatá ma poznajú a nie som človekom, ktorého z času na čas vidia na reprezentačných akciách."

Zopár otáznikov ostalo aj ohľadne jej odchodu z Hurikánu, o ktorom hovorí len v dobrom. "V Kysuckom Novom Meste som na hosťovaní, čiže stále je možnosť, že sa do Hurikánu raz vrátim. Plnila som tam pozíciu kapitánky, mala som možnosť rozvíjať sa aj takýmto spôsobom a brať viac zodpovednosti. Klub mi dal veľa, hrala som tam päť rokov a dalo mi to ďalší pohľad na zápasy, potrebu motivovať dievčatá a viac sa snažiť. V Dragons aj v Žiline som bola zvyknutá hrať o najvyššie priečky, v Hurikáne už tie víťazstvá pre nás neboli takou samozrejmosťou," opísala cenné skúsenosti, no lanáreniu ambicióznejšieho tímu neodolala: "Bol tam dlhšie trvajúci záujem Kysuckého Nového Mesta. Počas sezóny som nemala záujem 'utekať', ale postupom času som si uvedomila, že by bolo pekné ukončiť moju kariéru titulom alebo nejakým dobrým umiestnením. Kysucké Nové Mesto má mladé dievčatá, ktoré hrajú skvelý florbal, sú šikovné a majú veľký potenciál na to, aby Extraligu vyhrali." O to viac prekvapilo, keď web SZFB citoval slová trénera Jána Žúbora, podľa ktorých sa s dlhoročnou kapitánkou a druhou najproduktívnejšou hráčkou tímu rozlúčili pre slabé výkony: "Tiež som bola šokovaná tým, čo tréner pre web SZFB povedal. Pretože z našich rozhovorov vyplynulo, že odchádzam pre slabé výkony Hurikánu, nie moje vlastné. Nebudem to ďalej komentovať, keďže je to citlivá téma, ale nepríjemne ma to zaskočilo a myslím si, že sme sa nerozišli v zlom,"

Zisk majstrovského titulu s tromi rôznymi klubmi, to je niečo, čím sa môže pochváliť máloktorá hráčka. Petra Gešová má pred novým ročníkom takýto úspech na dosah a absolútne to nemusí byť nereálne. Či však bude jej dlhodobejšia budúcnosť spätá s Kysucami a čo vôbec prinesie, necháva skromne otvorené: "Uvidíme, ako bude vyzerať táto sezóna. Nebude sa mi dať zúčastňovať všetkých tréningových jednotiek, ale bude záležať na tom, ako sa to bude dariť skĺbiť a či sa mi podarí predať to, kvôli čomu tam idem," Zaujímavou otázkou je aj to, či "žilinské znovuzrodenie" v Kysuci udá trend na najbližšie roky a či sa viaceré hráčky vrátia do svojich pôvodných klubov alebo za svojimi bývalými trénermi. "To záleží od nastavenia konkrétnych dievčat, či ostanú žiť v zahraničí alebo sa vrátia domov. Ja som pôvodom zo Žiliny, čo nie je ďaleko od Kysuckého Nového Mesta, a domov chodím často. Pokiaľ by som žila v Česku a pracovala by som tam, s dochádzaním by to bolo oveľa ťažšie ako teraz z Bratislavy, kde mi to umožňuje aj práca. Tieto skúsenejšie hráčky však rozhodne majú tým klubom čo odovzdať a posunúť ich," dodáva na záver. Kysucké Nové Mesto odštartuje novú sezónu doma. 21. septembra sa mu postavia Michalovce a na druhý deň majstrovský Sabinov.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora