Program
Florbal - 24.07.2019 14:30

Terézia Zajacová: Robiť niečo naviac je pre hráčku to najdôležitejšie

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv

Letná prestávka je obdobím, v ktorom sa zdanlivo nič nedeje a športovci aj športovkyne majú voľno. Realita je však taká, že tvrdá práca práve v tomto období je potom zúročená v samotnej sezóne. Dobre si to uvedomuje aj členka širšieho reprezentačného kádra a opora NTS FK - ZŠ Nemšová Terézia Zajacová. "Robiť niečo naviac a pracovať na sebe aj cez leto je podľa mňa to najdôležitejšie. Veľakrát sa stane, že je naplánovaný tréning, no stretnú sa na ňom dve hráčky, ktoré si môžu akurát tak zabehať a porozprávať sa. Potom to je na svedomí každej jednej hráčky, či si svoju neprítomnosť nahradí a spraví niečo pre seba. Toto by mala mať v sebe každá hráčka - chcieť sa zlepšovať aj individuálne," hovorí o význame letnej prípravy. Ako je zrejmé aj zo sociálnych sietí, v Nemšovej je v plnom prúde. "Naše facebookové aktivity možno zvyšujú dochádzku na tréningoch. My si hovoríme, že kto nie je na fotografii, akoby ani nebol. Musím uznať, že dochádzka je celkom dobrá. Máme v tíme štrnásť hráčok plus brankárky a na letný tréning príde deväť, čo je slušné," dodáva s úsmevom.

Po minulej sezóne Nemšovčanky majú čo naprávať. Po dvoch bronzových rokoch tento raz vypadli už vo štvrťfinále, keď nestačili na Tvrdošín 1:3 na zápasy. "S trénerom sme snažili za krátky čas zmeniť náš štýl hry a myslím si, že v prvých dvoch zápasoch sme vybuchli najmä preto, že sme sa snažili hrať niečo, čo sme ešte nemali dostatočne natrénované. Keď sme to zjednodušili a vrátili sme sa k nášmu 'laickému' štýlu, vonku sme vyhrali. Posledný zápas sme však prehrali 0:1, čo už bola smola a viac sa k tomu povedať nedá," spomína na túto sériu srdciarka družstva z trenčianskeho okresu. "Podmienky v Nemšovej sú dobré a najmä tento posledný rok sa výrazne zlepšili vďaka citeľnej podpore mesta. Nemšová je mojím srdcovým tímom, s viacerými spoluhráčkami sme spolu od malička, sme veľmi dobrý kolektív a neviem, čo by sa muselo stať, aby som odišla do iného slovenského tímu," chváli partiu, ktorú napriek tomu na rok opustila a okúsila českú ligu: "Ísť hrať do Žideníc bol veľmi dobrý krok, pre ktorý som sa rozhodla kvôli štúdiu. Zistila som však, že popri škole to nebudem úplne zvládať. Škola to bola náročná, navyše sme mali štyrikrát do týždňa tréning a každý víkend zápas. Po škole a tréningu som prišla domov o desiatej večer a keď som sa mala ešte niečo učiť, nebolo to ideálne," opísala Zajacová obdobie, v ktorom sa prioritou stalo Vysoké učení technické a ako florbalistka sa vrátila domov. České skúsenosti na nej boli cítiť, keď hneď v úvodnom kole prispela k víťazstvu nad Nitrou 5 gólmi a jednou asistenciou.

Práve v zápase s Nitrou si pred šiestimi rokmi získala svoju povesť rebelky faulom na Skarlet Korcovú. O jej osemnásťmesačnom treste sa veľa písalo aj v Česku. "Zrovna na tom zápase bola kamera, na ktorej faul bolo vidieť a prišlo im asi vhodné dať to ako exemplárny príklad pre všetkých hráčov extraligy. Mám to stále v hlave a od toho faulu som jedna z najmenej trestaných hráčok Nemšovej. Aj s odstupom času si myslím, že trest bol prehnaný a odvtedy si dávam veľký pozor v podobných súbojoch, čo je niekedy až na škodu," oživila nepríjemné spomienky. Po nich bola celkom na mieste intenzívna diskusia o bezpečnosti v jednotlivých halách, obzvlášť keď mantinel a stenu za ním oddeľuje len zopár centimetrov. Na Nitru však má aj oveľa krajšie spomienky. V roku 2012 tu absolvovala juniorské MS: "Pred šampionátom sa vždy koná veľa sústredení, z toho viaceré v Nemšovej. Bol to šampionát v domácom prostredí, kde si chce zahrať každý pred svojimi rodinami, kamarátmi a známymi. Odvtedy šla reprezentácia kvalitatívne smerom nahor," Jedným z pozitív bol aj príchod trénera Michala Jedličku, ktorý náš reprezentačný tím dostal do dovtedy nepredstaviteľných výšin. "Bola som príjemne prekvapená z toho, že po sústredení napísal každej hráčke správu, v ktorej sa pýtal, ako sa nám páčilo, čo by podľa nás bolo treba zlepšiť a toto sú veľmi dobré veci, ktoré florbal posunú ďalej. Sám je pritom aktívnym trénerom v Česku a stále má ten 'skill', je v tom a nejde si len raz za dva mesiace odtrénovať ženskú reprezentáciu," hovorí 42-bodová hráčka z minulej extraligovej sezóny.

Vynovená Hyundai Extraliga štartuje už o dva mesiace, známy je program zápasov, ale času na spoločné tréningy a zápasy je stále dosť. Jednou z takýchto možností je aj najväčší florbalový turnaj na Slovensku, na ktorom Nemšovčanky minulý rok prešli medzi najlepšiu štvoricu ženskej časti. "Myslím si, že je oveľa lepšie absolvovať turnaje ako celý tím. Tie turnaje sú aj na to, aby sa vyskúšalo to, čo sa trénuje a zisťuje sa, či to v zápasoch funguje. Nie vždy sa však samozrejme dá ten tím poskladať kompletne, čiže neodsudzujeme ani chodenie na turnaje s inými tímami. Rady sa poskladáme ako Nemšová, utužíme kolektív, ale veľakrát sa to nedá," uzavrela tému letných turnajov. Teší sa pritom už aj na prvý ligový dvojzápas. Nemšová otvorí ročník doma duelmi s Nitrou a Pruským. "Je dobré odbiť si takéto náročné zápasy hneď na začiatok. Aspoň uvidíme, ako na tom sme a či sa nad sebou máme zamyslieť. Veľmi sa tešíme na zápas s Pruským, s ktorým je to obrovská rivalita, na tieto zápasy chodí veľa ľudí a tento rok si na ne naozaj veríme," pripomenula stretnutie druhého kola, ktoré vám dokonca 22. septembra ponúkneme aj v priamom prenose na Huste.tv. "Trénujeme naň rovnako, ako na iné tímy, ale do takého zápasu ideme trošku viac ako do iných, najmä v hlave. Výhra s Pruským je vždy dobrý pocit a dôkaz toho, že nie sú také neporaziteľné, ako sa samy niekedy prezentujú. Poteší to viac ako hociktorý iný vyhraný zápas, je to rivalita a tá je presne tým, čo posúva tímy dopredu," doplnila ambiciózne Terézia Zajacová.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora