Program
Florbal - 19.05.2019 20:06

Paulína Hudáková: Ostravské derby beriem aj ako zápas Sloveniek

Zdroj: huste.tv/Facebook

Nájsť slovenské opory v českých florbalových tímoch nie je žiadnou raritou. Medzi hviezdy pražského Jižního Města patrí Lucia Jelínková, Vítkovice majú slovenskú kapitánku Alžbetu Ďuríkovú a strelkyňu tohtoročného zlatého gólu Zuzanu Šponiarovú, zatiaľ čo FBC Ostrava ťahajú sestry Hudákové. Paulína Hudáková sa dokonca so 60 bodmi stala najproduktívnejšou hráčkou tohtoročnej základnej časti a zároveň tým vytvorila slovenský rekord v českej Extralige. "Táto sezóna bola, čo sa týka môjho individuálneho výkonu, určite silnejšia po viacerých stránkach ako v minuloročnom ročníku. Myslím si, že mi veľkou mierou pomohli ranné kondične tréningy, ktoré som mala pravidelné počas celej sezóny a  tiež to, že som si už zvykla na spoluhráčky a herný systém," načrtla dôvody výbornej sezóny, ktorú po dlhodobej časti vylepšila ďalšími 14 bodmi v play-off.

Ostrava pred začiatkom ročníka neskrývala vysoké ciele v oboch súťažiach. Kým Pohár dokázala po prvý raz v histórii ovládnuť, ligová púť skončila v semifinále na Chodove. "Ťažko hľadať pozitívne slová, ktoré by zhodnotil celkový dojem zo sezóny. Sklamanie bolo veľké po semifinálovom dueli a  môžem s čistým svedomím povedať, že to vo mne stále pretrváva aj napriek tomu, že sezóna už skončila," vrátila sa k sérii, ktorá skončila prehrou 0:4 na zápasy. Ostrava predtým rovnako v štyroch zápasoch pokorila Tatran Střešovice, no do vytúženého veľkého finále proti mestskému rivalovi sa už nedostala: "Pre mňa osobne sú to vždy zápasy na ktoré sa veľmi teším, práve z dôvodu, že sa už dlhé roky považujú za mestské derby plné rivality," Slovenky navyše majú v zápasoch Ostrava - Vítkovice aj motiváciu navyše: "Keďže vo Vítkoviciach pôsobí veľa slovenských hráčok a u nás v  klube nás tiež nie je najmenej, vždy to beriem a považujem za taký menší zápas medzi nami."

Superfinále je stále vo florbale trochu diskutovanou témou. Kým Švédi v minulosti za dejisko zvolili aj futbalový štadión, Fíni ho zrušili a prešli na formát série na štyri víťazstvá. "Z môjho pohľadu si myslím, že vďaka uskutočneniu 'Superfinále na Slovensku' by to mohla byť dobrá propagácia pre tento šport. Je to však ťažko odhadnúť, aký priebeh a kvalitu by to malo a či by to florbalu na Slovensku pomohlo," hovorí slovenská útočníčka na túto tému. Hoci pracovné povinnosti či škola tradične do Českej republiky privádzajú veľa Slovákov, aj florbalistky majú zväčša mnohé povinnosti mimo ihriska. Preto na veľké "komunitné" stretnutia Sloveniek hrajúcich na Morave priestor nie je. Každá hráčka sa navyše musí sústrediť na zapadnutie do vlastného tímu, čo sa podľa Paulíny Hudákovej darí: "Nikdy som sa nesústredila na to, ako to vnímajú hráči v českej lige a  či nás berú ako legionárky, ktoré prišli zo Slovenska. Našou tvrdou prácou chce každá dosiahnuť to, aby svojmu tímu oplatila dôveru, ktorú do nej vložil, keď podpísali angažmán,"

Slovenka Paulína Hudáková (pri loptičke) v zápase ženskej českej Extraligy
Zdroj: Facebook/fbcostrava.cz

V minulosti sa bývalá hviezda Spišskej Novej Vsi nechala počuť, že Česko ešte vrcholom jej kariéry byť nemusí a rada by okúsila Fínsko, Švédsko alebo Švajčiarsko. 38-gólová sezóna (v súčte všetkých súťaží) túto cestu určite otvára ešte viac. "Nerada by som ukončila svoju florbalovú kariéru bez toho, aby som si vyskúšala zahraničný angažmán. Ponuky sa stále nájdu, ale momentálne sa z našej strany nič nezmenilo a aj naďalej budeme hájiť dresy FBC Ostrava," Po boku sestry Kristíny sme ju evidovali na Spiši aj v ostravskom FBC. Paulína si však uvedomuje, že to navždy byť nemusí: "Ak by sme v našej ďalšej kariére mali pokračovať spoločne, tešilo by nás to určite so sestrou rovnako," hovorí, no dodáva, že to vyslovenou podmienkou pre budúci klub nie je: "Myslím si, že prajeme jedna druhej to najlepšie," Vysoké očakávania budú od sestier Hudákových aj na blížiacom sa svetovom šampionáte v Neuchâteli. Obzvlášť po výkonoch, ktorými sa Paulína blysla na domácej pôde pred dvomi rokmi. S bilanciou 12+15 vytvorila nový rekord svetových šampionátov. Slovenky všetkých presvedčili o tom, že patria do svetovej osmičky, dostali sa do nej a tento rok budú od prvého zápasu čeliť najlepším tímom sveta. "Vždy mám osobné ambície a ciele, ktoré si samozrejme nechávam pre seba, ak by sa mi ich nepodarilo naplniť. Každopádne, každý kto sa vo florbale trošku pohybuje, vie, že sa mi tie bodíky na najbližších MS v Neuchâteli budú zbierať oveľa ťažšie ako doteraz. Uvidíme," hovorí s ambicióznym úsmevom.