Program
Florbal - 10.05.2019 13:28

Miriam Buková: V období medzi sezónami mi florbal chýba

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/Facebook

Mnohí športovci sa po sezóne tešia na to, že môžu konečne vypnúť a nejaký čas netreba držať v hlave program, tabuľku ani pripravený herný systém na najbližšieho súpera. To však nie je prípad florbalistky Miriam Bukovej. "Naša sezóna končí dosť skoro a obdobie do začiatku novej je dosť dlhé, počas ktorého sa s florbalom nič také veľké nedeje, čo mi dosť chýba," zdôverila sa najproduktívnejšia hráčka a zároveň najlepšia strelkyňa FBK Tvrdošín. V sezóne 2018/19 opäť naplno potvrdila svoje ofenzívne kvality. Pred rokom skončila "len" s 36 bodmi, no v aktuálnej sezóne sa opäť blížila k 60-bodovej méte. Tú dokonca v minulosti v ženskej extralige aj pokorila. Spokojne túto sezónu hodnotí aj s ohľadom na tímové umiestenie, keďže sa po odmlke podarilo prebiť medzi najlepšiu štvoricu: "My sme šli do série s Nemšovou s tým, že jej máme strašne veľa čo oplácať. Predtým nás presne takto vyradila a teraz sme strašne chceli vyhrať a myslím si, že to bolo aj vidieť. Vrátilo sa nám aj šťastie, keďže minulé roky to neboli jasné zápasy, ale prehrali sme ten rozhodujúci piaty," Za ostatné tri roky vypadol Tvrdošín v sérii 2:3 na zápasy hneď dvakrát, zatiaľ čo roky predtým bol schopný dokráčať až k majstrovskému titulu.

Pruské sa pripravovalo na derby semifinále s Nemšovou, namiesto ktorej sa im do cesty postavili hráčky z Oravy. "Chýbali nám góly. Ony majú výborné hráčky po individuálnej stránke, ktoré dokážu využívať svoje príležitosti, zatiaľ čo my sme nevedeli šance využívať. Niektoré tie výsledky boli dosť vysoké, ale nezodpovedali úplne priebehu hry, ktorý bol vyrovnanejší," opisuje túto konfrontáciu Miriam Buková. Titul nakoniec nebral tvrdošínsky premožiteľ, ale Sabinovčanky, ktoré vníma ako ešte silnejší tím. "Sabinov by bol v tejto fáze najťažším súperom. Sú veľmi silné doma, tam sa nám nikdy nepodarilo vyhrať. Určite by sme cez ne chceli prejsť, ale asi by som v to až tak neverila. Vo finále sme im fandili a titul si zaslúžili," pochválila šampiónky.

Ako je zrejmé už zo štatistík tejto hráčky, ide primárne o zakončovateľku a v lige by sme našli len osem lepších strelkýň. "Som taký typ gólovej hráčky, ale práve keď prídu zápasy, v ktorých sa nedarí, je to cítiť aj na výsledkoch tímu. Bola som z toho nešťastná, nebol na mňa vyvíjaný tlak, ale je to moja pozícia," hovorí, no napriek tomu si obranu už v kariére vyskúšala. Absolvovala takto juniorský šampionát 2014: "Mali sme veľmi veľa kvalitných útočníčok a málo obrankýň. S reprezentáciou spolupracoval vtedy náš bývalý tréner, Michal Cvanciger, ktorý reprezentácii navrhol, že by som to mohla zvládnuť. Som skôr útočný typ, nebola to pre mňa typická rola, ale hralo sa mi dobre," Na tomto turnaji sa silný ročník dievčat umiestnil na konečnom veľmi slušnom piatom mieste, ktoré sa však o dva roky neskôr obhájiť nepodarilo a záchranu medzi elitou zabezpečila až výhra nad Lotyškami. "Prvý šampionát bol veľmi vydarený ročník s množstvom šikovných dievčat, ale viaceré z nich boli už staršie, bol to ich posledný rok a mnohé mali už skúsenosti aj zo ženskej reprezentácie. So Švajčiarkami sme prehrali o gól a keby sme ich zdolali, hráme o tretie miesto. Následne v Kanade bol už mladší tím a tam sme neuspeli," opisuje svoje juniorské reprezentačné skúsenosti, ktoré doplnila aj účasťou na ženských MS v Tampere.

Ďalšou zaujímavou kapitolou v doterajšej kariére tejto mladej hráčky sú klubové medzinárodné turnaje, predovšetkým Euro Floorball Cup. Ten absolvovala pred piatimi rokmi s Tvrdošínom, ale aj v rámci hosťovania ako hráčka Spišskej Novej Vsi. "Výsledkovo sme v Nórsku neuspeli, florbal v zahraničí je na úplne inej úrovni. S Nórkami to bol zápas až na reprezentačnej úrovni. Ony hrali úplne inak ako sa hrá na Slovensku, mali prepracované systémy a nazbierali sme tam veľa skúseností," hovorí o prvej účasti ako Tvrdošínčanka. Vo Fredrikstade slovenský tím prehral oba zápasy v základnej skupine aj následný o piatu priečku. Buková si navyše privodila zranenie členka, ktoré jej pol roka robilo problémy. V roku 2016 v spišskonovoveských farbách zakotvili na štvrtej priečke spomedzi šiestich účastníčok a pomohla k tomu s bilanciou 3+3. "So Spišiačkami sme mali veľmi blízky vzťah a pôvodne sme tam mali ostať na celú sezónu, ale po turnaji sme sa rozhodli, že nechceme oslabiť Tvrdošín a hrať proti nemu. Takže na Euro Floorball Cupe som si zahrala dvakrát, ale ani so Spišskou nám to nevyšlo, hoci to bol lepší turnaj a hralo sa mi lepšie," vysvetľuje zároveň dôvod, prečo ju web IFF dodnes uvádza ako hráčku Kométy Spišská Nová Ves.

Florbalistka Miriam Buková v drese FRAM Teamu
Zdroj: Slovak Floorball Cup 2K18

Nový extraligový ročník štartuje v polovici septembra a dovtedy viaceré kluby fungujú systémom, že hráčky vo vlastnom záujme udržiavajú svoju kondíciu a formu. "Minulé leto sme mávali tréningy s kondičným trénerom, čo nám pomohlo. Ťažko sa nám stretáva, aby sme si zatrénovali spolu a to nám chýba všetkým. Počas sezóny som vďaka škole nevypadla aspoň po tej kondičnej stránke a tú hernú som sa snažila zlepšiť na tréningoch pred zápasmi," načrtla študentka učiteľstva telesnej výchovy a angličtiny, ako vyzerá jej florbalové leto, ktoré však aj teraz spestrí Slovak Floorball Cupom. Ten vo farbách ženského FRAM Teamu ovládla už minulý rok vo výbere bývalých aj súčasných reprezentantiek. "Turnaje s FRAM Teamom sú skvelé a Slovak Floorball Cup nie je typický letný turnaj pre 'zábavu', ale chceli sme sa odvďačiť za podporu a spraviť nejaký výsledok. Ale nečakali sme, že by sme to mohli vyhrať," spomína so širokým úsmevom. Vo finále prišlo víťazstvo nad Vítkovicami, majsterkami Česka, ktoré do Bratislavy prišli s omladenou zostavou: "Už keď sme postúpili cez semifinále, hovorili sme si, že finále už bude naozaj nad naše sily a zo začiatku to tak aj vyzeralo, prehrávali sme 0:2, ale veľa tam záležalo na individualitách. Lucka Jelínková na seba veľa zobrala, nakoniec sme to zvládli a možno zohrali úlohu aj tie skúsenosti, ktoré Vítkoviciam oproti nám chýbali. Začali veľmi sebavedome, ale keď sme vyrovnali na 2:2, ich to položilo,"

Hoci v marcovom rozhovore pre náš web Michaela Krivulčíková naznačovala "generačnú výmenu", ktorou klub zrejme po sezóne 2018/19 prejde, play-off dodalo motiváciu a chuť hrať. "Play-off nás nakoplo, videli sme, že keď sme na zápase všetky, ide to, zomkli sme sa a žiadna pravdepodobne teraz končiť nebude," odhodlane hlási Miriam Buková a od Oravčaniek sa dá očakávať ďalší útok na popredné priečky.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora