Program
Florbal - 07.05.2019 12:49

Ján Motešický: keď dievčatá chcú, cestu k cieľu už nájdeme

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: huste.tv/Facebook

Len štyri prehry z osemnástich zápasov základnej časti a následne jediný prehraný zápas v play-off, doplnený deviatimi víťaznými duelmi. Takto vyzerala majstrovská sezóna ženského florbalového klubu FBC Predator Sabinov. Pre trénera Jána Motešického, ktorý si pamätá počiatky tohto športu v meste, to bolo obrovským zadosťučinením a odmenou za dlhoročnú prácu. "Po minulej sezóne nám odišlo niekoľko hráčok. Je to možno najväčší problém nášho klubu, že sme z malého mesta, nemáme vysoké školy a možnosť uplatnenia dievčat po strednej škole je takmer nulová. V lepšom prípade odchádzajú do Košíc, v horšom do Bratislavy alebo Prahy. Po minuloročnom finále nám takto odišla Miška Lupačová do Panthers Praha, Monika Kvaková šla robiť trénerku ženského mládežníckeho hokeja, Anetka Hromádková sa z hosťovania vrátila do Česka a Majka Sabolíková odišla do Bratislavy. K tomu ešte počas sezóny skončila s florbalom pre osobné dôvody Erika Futejová. Prišli sme o dve brankárky a o tri hráčky, všetko veľmi kvalitné," načrtol tréner situáciu, s ktorou sa musel tím vysporiadať po ročníku 2017/18. V ňom dokráčal až do finále, ale podľahol Pruskému 1:3 na zápasy.

Napriek tomu sa FBC Predator Sabinov prezentoval kvalitnou hrou a zaradil sa medzi najsilnejšie celky ligy aj v uplynulej sezóne. Dlhodobú časť ročníka dokonca mohol vyhrať, no posledný zápas vonku priniesol prehru s Tvrdošínom 7:8. Hráčky z východu krajiny pritom viedli po štvrťhodine hry 5:2. "Prvý raz v sezóne sa káder zosypal psychicky a mentálne a vyhoreli sme na plnej čiare," opisuje Ján Motešický pravdepodobne najhorší zápas ročníka, ale s odstupom času dodáva, že všetko zlé je na niečo dobré. Sabinov šiel do play-off z tretej priečky a vo štvrťfinále s Hurikánom Bratislava nemal najmenší problém. V troch zápasoch nastrieľal 30 gólov a postúpil v najkratšom možnom termíne. "Do Bratislavy cestujeme na jeden zápas a nič iné si ani nepripúšťame. Nezariaďovali sme ani žiadne ubytovanie a ja som dievčatám povedal, že ak zajtra prehrajú, nocujú na hlavnej stanici," žartoval pred tretím zápasom série pre web SZFB. "Predátorky" neriskovali a vyhrali 11:0.

Semifinálovým súperom Sabinova bolo Kysucké Nové Mesto a práve v tejto sérii prišla jediná prehra neskorších majsteriek. "Kysučanky hrajú doma na malom ihrisku, zatiaľ čo my potrebujeme pre naše technické, ale aj fyzicky dobre pripravené hráčky, priestor. Vtedy sme lepším tímom. Na malých ihriskách vieme prehrať, ale myslím si, že takéto haly by už v najvyššej súťaži byť nemali," hovorí Motešický o súbojoch na Kysuciach. Prvý jeho zverenky vyhrali 6:5 gólom Lenky Cuprákovej v čase 59:59, druhý prehrali 2:3 po predĺžení. Pochválil aj podporu rodičov, priateľov a fanúšikov, ktorej sa Kysucké Nové Mesto teší a v neposlednom rade vyzdvihuje aj florbalové kvality: "Kysucké Nové Mesto, v každom prípade, je veľmi dobrým súperom, sú behavé, šikovné a boli aj namotivované na moje hráčky, keďže máme v kádri zopár hviezdičiek. Okrem toho majú dobré podmienky, dobrých trénerov a sú akoby ich jedna mater mala. Každá jedna je fyzicky aj takticky výborne pripravená a pokiaľ ostanú pokope, najbližšie dve-tri sezóny budú hrať prím," Bezprostredne po sérii navyše konštatoval, že to je po Sabinove druhý najlepší tím ligy.

ŠK 98 Pruské pritom šlo do vyraďovacích bojov z prvého miesta a v čerstvej pamäti malo aj finálové víťazstvo nad Sabinovom spred roka. "Pruské hrá úplne iný florbal ako Kysucké Nové Mesto. Ja sa snažím zbierať videá zo zápasov, ktoré sú k dispozícii, aby som zistil, čo súper hrá a ako sa naňho dá pripraviť. Veľmi mi v tomto pomáha aj Jaro Tall. Tréner je veľakrát zanietený do hry, venuje sa hráčkam, rozhodcom, pozičnej hre, herným situáciám a nevidí iné veci," hodnotí sabinovský tréner sériu, ktorá priniesla výhry 9:4, 5:3 a 7:3.

Na východnom Slovensku rozhodne nie je konkurencia florbalových klubov malá, a to ani na mužskej ani na ženskej úrovni. Hoci je Sabinov menším mestom ako Michalovce, Prešov či Spišská Nová Ves, dokáže pripraviť podmienky, pre ktoré sa hráčky rozhodnú radšej hájiť farby FBC Predator. "Je to možno lepšia komunikácia s hráčkami, snažím sa byť vždy pripravený na tréning, bez ohľadu na to, či mi príde osem alebo pätnásť dievčat. Občas musíme mať aj kondičný tréning, ale ten ďalší je potom hravejší, aby mi neutiekli. Tieto dievčatá v kádri všetky chcú a keď toto platí, cestu k cieľu už nájdeme," zamýšľa sa nad dôvodmi. Na rozdiel od viacerých iných trénerov, nemá učiteľskú minulosť, ale je manažérom. A postupy adekvátne tomu volí aj pri trénovaní. Súčasťou stretnutí sú napríklad aj mentálne tréningy s cieľom dostať sa hráčkami trochu pod kožu a vyriešiť aj prípadné problémy, ktoré siahajú mimo florbalového ihriska. "Pred sezónou sme sa stretli a pýtal som sa, čo chcú v tejto sezóne dosiahnuť ako hráčky. Bez ohľadu na nejaké ambície vedenia. A povedali: 'titul!'. Tak sme našli cieľ, ale k nemu sa dá dostať jedine plánom a plnením bodu po bode. Dievčatá si povedali, ako budú pristupovať k tréningom, zápasom a zamysleli sa aj nad životosprávou," hovorí coach, pričom hráčkam zadovážil aj zoznam zakázaných látok. Podobným školeniam sa Zväz doteraz príliš nevenoval, napriek tomu, že po druhom finále aktérky prekvapil antidopingovou kontrolou.

Tréningy, v pravom zmysle slova, sú v Sabinove dva týždenne. "Prízvukujem dievčatám, že musia aj doma trénovať, pokiaľ sa chcú dostať na vyššiu úroveň. Hlavne tie, ktoré sú v reprezentácii alebo aj v juniorskom výbere," hovorí tréner a keďže hráčkam nie vždy pracovné a školské povinnosti umožnia prísť, často prebiehajú spoločne s mužským B-tímom FBC Predator. To prináša viaceré výhody: "Také tréningy im veľa dávajú, keďže muži sú technickejší, rýchlejší a silnejší, čiže musia hrať s loptičkou rýchlejšie a v tempe. Potom, keď príde súper na úrovni našich dievčat, prehráme ho fyzickou hrou, rýchlejšími kombináciami a vieme popri tom natrénovať pressing, zónovú obranu alebo iné systémy," Inšpiráciou je pritom švédska a švajčiarska liga, ale veľa vecí sa dá aplikovať aj z ľadového hokeja. Leňošiť sa nebude ani počas leta, ktoré bude v Sabinove pomerne pestré: "Začíname spolupracovať s kondičným trénerom, ktorý pomeria základné hodnoty u hráčok, moja manželka je fyzioterapeutka a venovať sa budeme správnemu strečingu, minimálne dvakrát do týždňa, bude to spoločné pre mužov aj ženy a doplníme ich aj juniormi. Popri tom máme k dispozícii aj kúpalisko, kde si môžeme ísť do 50-metrového bazéna zaplávať. Nechcem predbiehať, ale pripravené máme aj špeciálne nové tréningy a spestríme si to aj prípravným futbalovým zápasom,"

Už spomínaný mužský tím FBC Predator za ženami umiestnením zaostáva a v tomto je možno jedna z najväčších výziev pre budúcu sezónu. Bývalý extraligista skončil v tejto sezóne až na deviatom mieste druhej najvyššej súťaže, čo je hodnotené ako veľké sklamanie. "Po založení klubu, keď sme sa rozrástli z piatich na 25 mužov, skončili sme druhí v druhej lige, posunuli sme sa do prvej ligy, vyhrali sme ju a postúpili sme do Extraligy. Zavládol taký ošiaľ, ale postupom času chlapci odišli na vysoké školy alebo za prácou, medzi nimi aj Peter Nehila, Lukáš Miščík, Martin Joščák, Jozef Kriš a takto nám poodchádzali hráči, ktorých sme už dostatočne kvalitne nevedeli doplniť," spomína Ján Motešický na výsledkovú krízu, po ktorej bol zostup do prvej ligy v istom zmysle vykúpením. Namiesto debaklov na extraligovej scéne hrajú Sabinovčania dobré zápasy v 1. lige, no po vyšších priečkach stále poškuľujú: "Prvá liga sa vyrovnáva a hovorili o nás aj Púchovčania, Žltý sneh či Skaličania, že ako môžeme byť s takou predvádzanou hrou deviati. Sedemdesiat percent gólov dávali obrancovia, zatiaľ čo v útoku sme mali slabinu a v náročných a dôležitých zápasoch sme nemali tých lídrov, ktorí by to potiahli," Kým mužský tím hodlá ísť krok po kroku na najvyššie pozície 1. ligy, od žien budú očakávania vyššie. "Musí to vychádzať z kádra. Keď nebudeme mať dostatočne kvalitné hráčky, titul nezískame," predpovedá Ján Motečický opatrne. "Otázne ostávajú naše staršie hráčky, ktoré hovorili, že by chceli končiť, no chcem sa s nimi porozprávať, pretože stále na extraligu majú a aspoň tie ťažké zápasy a play-off by som bol rád, ak by odohrali," uzatvára s tým, že minimálne pozícia v prvej štvorke určite cieľom je.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora