Program
Ďalšie športy - 12.10.2024 09:31

Členovia ŠCP sa pripravujú na boj o miestenku na olympiádu

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Členstvo v Športovom centre polície majú desiatky slovenských reprezentantov v rôznych odvetviach a časť z nich je protagonistami individuálnych zimných disciplín. Pre tých je sezóna 2024/25 kľúčová v boji o Zimné olympijské hry 2026 a centrum médiám i verejnosti prezentovalo, podľa akého kľúča sa do Cortiny d'Ampezzo postupuje aj to, aké ciele majú v blížiacej sa alebo už rozbehnutej sezóne. Tlačovej konferencie sa zúčastnil sánkar Jozef Ninis, krasokorčuliar Adam Hagara, šortrekistka Tamara Tokárová, snoubordista Samuel Jaroš a snoubord krosisti Samuel Sákal a Katarína Pitoňáková.

Osemnásťročná krasokorčuliarska nádej Adama Hagara je stále v juniorskom veku. Technickou úlohou preňho je zakomponovať do zostavy štvoritý skok, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou seniorských jázd, a športovým cieľom je práve postup na olympiádu. Najschodnejšia cesta k miestenke vedie cez Majstrovstvá sveta 2025 v americkom Bostone. K tomu potrebuje umiestnenie do 20. miesta. Povzbudením bolo aj jeho nedávne účinkovanie v Ľubľane, kde prvý raz v kariére rozhodcovia jeho jazdu v krátkom programe vyhodnotili vyše 80 bodmi.

Cieľavedomý rok má pred sebou aj Samuel Jaroš. Jeho účinkovanie v minulom ročníku svetového pohára dopadlo lepšie ako si sám stanovil a latku nehodlá podliezť ani teraz. Tri umiestnenia v top tridsiatke pretekov svetového pohára by rád zveľadil, pričom miesto na olympiáde by mu získalo, pokiaľ by na všetkých ôsmich akciách najprestížnejšej série finišoval do 15. miesta. Jeden výsledok tohto typu si už stihol aj zapísať, a to na novozélandskej pôde.

Sánkar Jozef Ninis začal svoj olympijský príbeh písať pred osemnástimi rokmi v Taliansku a ak by sa na olympiáde na Apeninskom polostrove objavil opäť, bola by to už jeho šiesta olympijská účasť. Hoci mu okolie nie ojedinele tento fakt pripomína, sám sa snaží ostať nohami na zemi a koncentruje sa na preteky so skorším dátumom ako o pätnásť mesiacov. Formu ladil primárne v slovenskom prostredí, ale vycestoval aj do Lotyška. V sezóne 2024/25 bude pretekať na novšom type saní s vylepšeným "pekáčom". V súťažnom dianí však už teraz pre nedostatok financií mešká. Cestu do Lillehammeru vynechal a ku konkurencii sa pridá neskôr.

Aktuálnou slovenskou jednotkou medzi reprezentantkami v šortreku je Tamara Tokárová. Podobne ako krasokorčuliar Hagara, v budúcom roku končí svoju juniorskú kariéru, ovenčenú viacerými veľmi dobrými umiestneniami. V rámci prípravy mala možnosť navštíviť Nemecko, Česko aj Thajsko. Tam nadviazala spoluprácu s poprednými krajinami vo svete rýchkolorčuľovania respektíve šortreku a nadobudnuté skúsenosti teraz hodlá využiť. Aj jej sezóna sa už rozbehla, no na rozdiel od ostatných spomenutých zástupov Športového centra polície, účasť na olympijských hrách je pre ňu v stávke až v rámci budúcej sezóny.

Po dlhšom čase sa pod ŠCP vracia aj snoubord kros, v ktorom budú policajti sledovať najmä perspektívne duo Katarína Pitoňáková - Samuel Sákal. Dvadsaťročný Sákal debutoval vo svetovom pohári už minulý rok, kedy po boku elity v tejto disciplíne štartoval práve v budúcom olympijskom dejisku v Cortine d'Ampezzo. Okrem toho v minulej sezóne ukoristil sedem umiestnení v top päťke na rôznych pretekoch, vrátane štvrtého miesta na juniorských MS v Gruzínsku a bronzu v tímovej súťaži. Práve tam spojí sily so sestrami Pitoňákovými. Katarína ešte atmosféru SP neokúsila, no z uplynulej sezóny má doma napríklad piate miesto z Európskeho pohára vo švajčiarskom Lenku.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora