Program
Ďalšie športy - 31.01.2024 18:51

Otvárací turnaj prelomovej sezóny LIV Golfu opäť v Mexiku

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

V golfovom prostredí panuje jednoznačná zhoda, že tretia sezóna fungovania LIV Golfu bude pravdepodobne prelomovou a najdôležitejšou za doterajšie fungovanie. Séria, založená saudskoarabským Public Investment Fund, môže samú seba zadefinovať ako najväčšiu a najsilnejšiu alebo môže dospieť ku dohode s tradičnejšou PGA, čím by sa zažehnal veľký rozkol. Diskusie s PGA Tour sú horúcou témou od júna, kedy tento krok za veľkého rozruchu oznámil najvyššie postavený muž svetového golfu Jay Monahan. Sám pritom dovtedy viedol so Saudmi veľký boj. Hovorilo sa o vzniku novej organizácie, ktorá by dôstojne reprezentovala obe strany. Na sklonku novej sezóny LIV Golfu sa také niečo evidentne nestalo, avšak pôvodný deadline do konca kalendárneho roka 2023 sa predĺžil a obe strany sú ochotné vyjednávať naďalej.

Fanúšikovia už dobre poznajú systém 54-jamkových turnajov, ktorých sa zúčasťnuje 48 hráčov. Tí sú zároveň súčasťou tímovej súťaže. Novici mali hneď dve šance, ako sa zaradiť do nového ročníka. Andy Ogletree si bránu otvoril triumfom na Ázijskej tour a ďalší traja noví hráči vzišli zo série decembrových turnajov v Abu Zabí, ktoré boli akousi livgolfovou kvalifikáciou. Otvárací turnaj bude mať svoje dejisko v mexickom Los Cabos, rovnako ako vo februári 2023. Ide o slávnu Mayakobu, ktorá bola od roku 2007 súčasťou kalendára PGA. Nechýbajú ani zastávky v Miami, Adelaide, Londýne, Singapure, Andalúzii či Džide.

LIV Golf League 2024 budeme opäť ponúkať vo vysielaní televízie Joj Šport. Komentuje ju pre vás Zuzana Kamasová a Rado Rančík.

Veľký záujem upútalo aj angažovanie 29-ročného Španiela Jona Rahma. Nedávny víťaz US Open či Masters je taktiež novou tvárou LIV Golfu, hoci okolo jeho pribudnutia bolo dlho veľa neodhalených prekvapení. Svojim fanúšikom na sociálnych sieťach dal možnosť hlasovať za názov tímu, avšak výsledok dlhšie nezverejnil. Tesne pred štartom v Mexiku už vieme, že pôjde o Legion XIII. Po boku kapitána Rahma si zahrá člen európskeho tímu na troch najaktuálnejších Ryder Cupoch Tyrrell Hatton, veľmi sľubný zjav amatérskej scény Caleb Surratt či Kieran Vincent, ktorý si livgolfovú miestenku zaslúžil výbornými výkonmi na kvalifikačných turnajoch.

S ním sa na stôl opäť dostala téma "odídencov" z PGA Tour a hovorí sa o možnej dohode počas roka 2024. Po samotnej golfovej stránke bude zaujímavé sledovať hráča, zvyknutého na 72-jamkové turnaje. Viacerí jeho predchodcovia v saudskoarabskej lige hovorili o tom, že sa museli vysporiadať so stratou luxusu v podobe napravenia jedného pokazeného úderu. Podobne ako minulý rok, na tradičných majorových by sa mali objaviť aj najväčšie livgolfové hviezdy, ako je Brooks Koepka, Cameron Smith, Bryson DeChambeau či Dustin Johnson.

Edícia 2024 bude pozostávať zo štrnástich turnajov, pričom finálový event pre jednotlivcov aj tímy zatiaľ čaká na zverejnenie svojho dejiska aj presného dátumu. Ku všetkému by sme sa mali dopracovať hneď v úvodné dni nového ročníka.

Program LIV Golf League 2024:
01:   2.-4. februára: Mayakoba, Mexiko
02:   8.-10. februára: Las Vegas, Spojené štáty americké
03:   1.-3. marca: Džidda, Saudská Arábia
04:   8.-10. marca: Hong Kong
05:   5.-7. apríla: Miami, Spojené štáty americké
06:   26.-28. apríla: Adelaide, Austrália
07:   3.-5. mája: Singapur
08:   7.-9. júna: Houston, Spojené štáty americké
09:   21.-23. júna: Nashville, Spojené štáty americké
10:   12.-14. júla: Andalúzia, Španielsko
11:   26.-28. júla: Veľká Británia
12:   16.-18. augusta: Greenbrier, Spojené štáty americké
13:   Finále individuálnej súťaže
14:   Finále tímovej súťaže

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora