Program
Ďalšie športy - 12.08.2023 15:31

Bedmintonové Majstrovstvá sveta vo vlasti svetovej jednotky

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Bedmintonový svetový šampionát sa po roku vracia naspäť do Európy a extra motiváciu bude rozhodne mať aktuálna svetová jednotka medzi mužmi. Elita tohto športu sa totiž stretne v dánskej Kodani, teda vo vlasti 29-ročného Viktora Axelsena. Ten má navyše vynikajúcu formu a najaktuálnejšie tri turnaje, ktorých sa zúčastnil, dokázal vyhrať. Pohár dvíhal nad hlavu na Indonesia Open, Európskych hrách v Krakove aj na Otvorených majstrovstvách Japonska. BWF World Championships vyhral vo svojej kariére dvakrát - v Glasgowe a v Tokiu. Na dánskej pôde sa Majstrovstvá sveta hrajú už piaty raz, naposledy pred deviatimi rokmi. Domáca hviezda vtedy v semifinále nestačila na skúsenejšieho Leeho Chong Weia a brala bronz.

Kodaň bola ako dejisko šampionátu potvrdená v novembri 2018, kedy odprezentovali hneď osemnásť dejísk majorových bedmintonových turnajov pre roky 2019 až 2025. O podmienkach vyše 13-tisícovej Royal Areny niet pochýb. Ide o najväčšiu dánsku halu, ktorú v minulosti pokrstila koncertom skupina Metallica, konali sa v nej hokejové MS 2018 aj hádzanárske MS o rok neskôr, v septembri 2019 do nej zavítala slávna MMA organizácia UFC a v roku 2025 sa do nej opäť vráti elitná mužská hádzaná, a to formou svetového šampionátu, ktorý spoluhostí aj Chorvátsko a Nórsko.

Majstrovstvá sveta v bedmintone môžete sledovať od 21. augusta na Joj Šport

Majstrovstvá sveta v bedmintone 2022 mali svoje dejisko v Tokiu a Axelsen je obhajcom singlového zlata. Ženskému turnaju vo dvojhre kraľovala japonská reprezentantka Akane Jamagučiová, Čína vyhrala ženskú štvorhru aj mix, kým Malajzia získala zlato vo štvorhre mužov. V rovnakých piatich kategóriách sa budú medaily udeľovať aj tento rok a do akcie ide 54 hráčov. Nadpolovičná väčšina z nich sa predstaví vo dvoch súťažiach. Zastúpenie bude mať aj Slovensko a Česko. Naše farby bude v Dánsku hájiť Košičan Milan Dratva, za našich susedov vycestuje Jan Louda, Ondřej Král a Adam Mendrek. Prvý je súčasťou singlového pavúka, zvyšní dvaja si zahrajú štvorhru.