Program
Ďalšie športy - 29.06.2023 15:51

Intelektuálne znevýhodnení športovci zažiarili na Špeciálnej olympiáde

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport/TASR

Nedeľa bola posledným súťažným dňom 16. Svetových hier Špeciálnych olympiád, ktorých úlohou bolo aj zdokumentovanie toho, že cesta k inklúzii je cez šport najľahšia a najkrajšia. Do akcie sa dostalo sedemtisíc športovcov s intelektuálnym znevýhodnením a zastúpenie malo 187 krajín. Celkovo organizátori rozdali 553 medailí a Slovensku sa ušlo 39. S bilanciou 11-15-13 sme boli viac ako úspešní, hoci medailová tabuľka krajín na tejto akcii neexistuje, aby nevznikal nechcený tlak či rivalita medzi krajinami.

Za zmienku rozhodne stojí už len samotný fakt, že takmer osemdesiat členov bolo historicky najpočetnejšou slovenskou výpravou, aká kedy na túto akciu cestovala. Väčšina našich reprezentantov patrila medzi výkonnostne najvyššie zaradených a medzi svetovou špičkou sa nestratila. Veľkú radosť spravili tenisti, ktorí si okrem kvalitnej hry získali aj veľkú priazeň publika.

Spomedzi kolektívnych športov sa najvyššie vyšplhal ženský unifikovaný futbal a mužský unifikovaný volejbal, v oboch prípadoch bronzové družstvá, a spokojní domov cestujú aj cyklisti, ktorí tvorili našu najpočetnejšiu zložku spomedzi individuálnych disciplín. Práve z tohto prostredia je naša najúspešnejšia športovkyňa Veronika Mačková, ktorá štartovala v troch disciplínach a trikrát ukoristila zlato. Sedem cenných kovov je z plaveckých bazénov a nestratil sa ani stolný tenis. Cenný kov sa z Berlína na Slovensko presúva aj v golfe a tradične silnej gymnastike kraľovala Ela Nemčeková s dvomi zlatými.

Gratulácie či poďakovanie za vzornú reprezentáciu môžete našim športovcom s intelektuálnym znevýhodnením poslať aj vy. Akékoľvek prajné a pozitívne správy ich potešia na adrese office@specialolympics.sk.