Program
Ďalšie športy - 16.05.2023 09:57

Boj o zosadenie Číny - prestížny Sudirman Cup na Joj Športe

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Bedminton je síce individuálnym športom, no keď dôjde na mixovanú tímovú súťaž, najlepší hráči sveta namotivovane vletia do boja a k videniu tak sú skvelé duely. Sudirman Cup je najprestížnejším tímovým eventom pod hlavičkou Svetovej bedmintonovej federácie a od roku 1989 sa koná každé dva roky. Aktuálnymi aj tradičnými držiteľmi prvenstva sú Číňania, ktorí naposledy vo Fínsku vo finále zdolali Japonsko. Zo sedemnástich odohraných ročníkov sa Čína tešila z prvenstva až 14krát, hoci aktuálna séria trvá len dve edície.

Každá konfrontácia pozostáva z piatich duelov - mužského a ženského singlu, mužského aj ženského deblu a v prípade potreby rozhodujúceho duelu v zmiešanej štvorhre. V akcii je šestnásť družstiev a medzi najvyššie nasadenými je okrem Číny aj Japonsko, Indonézia a Malajzia. Európsku česť háji Dánsko, Nemecko, Francúzsko a Anglicko. Popri dominantnom ázijskom a európskom kontinente sú ostatné zastúpené Austráliou, Kanadou a Egyptom. Zaujímavosťou je, že na Sudirman Cupe sa nehrá o žiadne prize money. Hráči zbierajú body do svetového renkingu a dobré umiestnenie na turnaji je obrovskou prestížou. Aj preto v čínskom Su-čou nechýba Viktor Axelsen, Kodai Naraoka, Kean Yew Loh, Akane Jamagučiová či Se Young Anová, hráči a hráčky z absolútneho popredia svetového poradia.

Sledujte prestížny bedmintonový Sudirman Cup na Joj Šport

Družstvá sú na turnaji rozdelené do štyroch základných skupín a lepšia polovica z každej sa dostane do štvrťfinálovej fázy. "Kvalifikáciou" na samotný turnaj boli kontinentálne šampionáty zmiešaných tímov a v závislosti od predošlých výkonov si jednotlivé federácie rozdelili miestenky. Slovensko bojovalo v britskom Milton Keynes spoločne s Nórmi, Poliakmi a postupujúcimi domácimi Angličanmi. Víťaza 18. ročníka TotalEnergies BWF Sudirman Cup Finals 2023 spoznáme 21. mája.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora