Program
Ďalšie športy - 14.04.2023 08:29

Mokošová živí olympijskú šancu. Postúpila na Majstrovstvá sveta

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Slovenská gymnastka a účastníčka olympijských hier v Riu a v Tokiu Barbora Mokošová nebude chýbať na Majstrovstvách sveta 2023 v belgických Antverpách. Účasť si zaistila cez európsky šampionát v tureckej Antalyi, kde do viacboji obsadila 28. miesto. V redukovanom poradí sa ako prvá rezervná gymnastka mohla zmestiť do finálového zloženia, no pre zdravotné dôvody sa rozhodla túto možnosť nevyužiť. Najviac sa jej darilo na kladine, kde otvárala tretiu desiatku poradia so ziskom 12,200 bodu.

Slovenské zastúpenie medzi ženami doplnila aj Adela Balcová na 79. mieste a Sára Surmanová na 80. priečke. "S výkonom Barbory som spokojný. Umiestnila sa tesne pred bránami finálovej 24ky. Budeme sa teraz snažiť, aby si udržala formu, vyhla sa zraneniam a v plnej sile nastúpila v októbri na Majstrovstvách sveta v Antwerpách, na ktorých bude bojovať o miestenku na svoje tretie olympijské hry. Adela Balcová sa dnes nevyhla viacerým chybám. Ale je to mladá pretekárka, musí zbierať skúsenosti na veľkých podujatiach, aby sa vedela vyrovnať so súťažným stresom. Sára Surmanová zacvičila tiež s viacerými chybami, čo je škoda, lebo je to šikovná gymnastka, ktorá má predpoklady, aby podávala lepšie výkony," zhodnotil ich účinkovanie tréner Martin Zvalo. Medzi družstvami Slovenky skončili na 25. mieste. Vyhrali Britky.

Reprezentantov sme mali aj v mužskej sekcii cez Mateja Nemčoviča, Olivera Kasalu, Volodymyra Otreška a Petra Vidricka. V tejto silnej konkurencii rozhodujú okrem chýb aj drobnosti. Všetci spomenutí sa umiestnili medzi 65. a 77. miestom, pričom podali výkony na hranici svojho osobného maxima bez výrazných chýb. V súťaži družstiev to Slovensku vynieslo 26. miesto. Triumfovali Taliani. Slovenská gymnastická federácia očakávala, že by sa na októbrové Majstrovstvá sveta mohol nominovať jeden muž a jedna žena. Oficiálny zoznam kvalifikantov ešte zverejnený nebol, ale z prepočtov je zrejmé, že Barbora Mokošová na vrcholnom podujatí chýbať nebude. Zároveň ide o kvalifikačné podujatie na Olympijské hry v Paríži.