Program
Cyklistika - 13.08.2023 16:58

Sagan miestenku do Paríža neulovil. Viac sa darilo mladým

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/TASR

Na Majstrovstvá sveta v horskej cyklistike v škótskom Glasgowe vycestoval aj úspešný cestný cyklista Peter Sagan, ktorého cieľ boj jasný - vyjazdiť si miestenku na Letné olympijské hry v Paríži. Jeho snaha úspešná nebola a skončil hlboko v poli porazených. Viac radosti nám z tretieho najväčšieho mesta Spojeného kráľovstva priniesli mladší pretekári a mládežnícke kategórie.

Sagan sa do cieľa dostal na 63. mieste, čo bolo ďaleko od olympijskej miestenky. Paríž mali sľúbení dvaja najlepší z krajín mimo elitnej svetovej devätnástky rebríčka UCI. Na štarte trojnásobnému majstrovi sveta v cestnej cyklistike pomohla zmena bodovacieho systému Medzinárodnej cyklistickej únie a po boku Mathieuoho van der Poela štartoval z piateho radu, hoci z tejto disciplíny nemá žiadne body. Začal dobre, vyhol sa hromadnému pádu v úvode pretekov, no následne sa poradím začal prepadať. Vyhral domáci Brit Tom Pidock pred novozélandským cyklistom Samuelom Gazem a Ninom Schurterom zo Švajčiarska. Olympijskú radosť mal po pretekoch Lotyš Martiš Blums a Mexičan Gerardo Ulloa.

Súčasťou šampionátu boli aj preteky juniorov a cyklistov do 23 rokov. V nižšej vekovej kategórii sa Peter Danihel aj Dominika Maniková zmestili do hlavnej súťaže BMX. V pretekoch s hromadným štartom "dvadsať trojky" získal Martin Svrček bronz. Za víťazom Axelom Laurancem z Francúzska zaostal o dve sekundy. Po náročných pretekoch v daždivom počasí a na ťažkom teréne dúfal Svrček vo viac: "Trať bola dosť technická, náročná na výkonnosť a mali sme aj dážď. To všetko mi vyhovuje, cítil som sa ako favorit. Škoda, že chalani v mojej skupine asi nechceli vyhrať,"

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora