Program
Cyklistika - 17.08.2022 17:26

L’Etape hlási rekord, na trati bude mať exkluzívnych hostí

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

V nedeľu 21. augusta sa uskutoční špecifické cyklistické podujatie pre širokú verejnosť L’Etape a organizátori sa už teraz tešia z rekordnej účasti. Na štart by sa mohla postaviť tisícka jazdcov, pričom týždeň vopred sa prihlásilo už 807 jazdcov. Event prebehne podľa vzoru etapy na legendárnej Tour a premávať sa bude v bratislavskom okolí. Miesto štartu bolo určené na nedeľu o siedmej ráno v blízkosti ružinovského jazera Štrkovec, kde vyrastie L'Etape Village. Cieľ je na Kamzíku, no pre slávnostný ceremoniál a oceňovanie sa dianie opäť presunie na štrkovecký breh. Doplnený bude o sprievodný program a after party.

Najprestížnejší charakter má kategória "Race" dlhá 117 kilometrov, v ktorej by mali štartovať približne štyri stovky cyklistov. Kratší formát "Ride" má porovnateľne početné obsadenie a účasť hlásia cyklisti zo šestnástich rôznych krajín. Sprievodným programom budú detské aj rodinné preteky, v ktorých sa má predviesť niekoľko desiatok aktérov. Pretekať bude aj Ronald Kuba a Marianna Findrová, víťazi na najdlhšej trati spred roka. "Teší nás veľký záujem, už teraz sme prekročili minuloročné počty a ešte stále existuje možnosť prihlásiť sa. Výrazne, o viac ako 200 percent, narástol počet cudzincov – je ich aktuálne 160, najviac z Česka, Rakúska a Poľska. V porovnaní s vlaňajškom je to významný nárast," povedal riaditeľ pretekov Jozef Pukalovič.

Zoznam hostí zahŕňa meno bývalého československého reprezentanta Jozefa Regeca, Francúza Geoffreyho Lequatra a na bicykel vysadnú aj ambasádori projektu bratia Martin Velits a Peter Velits. Problém s presunom medzi štartom a cieľom pretekov by nemali mať ani diváci. Medzi Štrkovcom a Kamzíkom je dohodnutá kyvadlová doprava. Kompetentní veria vo vysokú účasť fanúšikov popri trati, avšak bezpečnosť bude na prvom mieste, a preto treba počítať s opatreniami. Slovensko nebude jediným dejiskom L'Etape by Tour de France 2022 a prebehne vo viac ako dvoch desiatkach krajín celého sveta. Bratislava bude od 21. do 22. augusta druhý raz po sebe toho súčasťou. Skrátený záznam si pár dní po skončení budete môcť vychutnať vo vysielaní JOJ Šport.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora
Tagy: Cyklistika