Program
Cyklistika - 01.07.2022 12:51

Sagana čaká jedenásta Tour de France. Etapy bude loviť v novom tíme

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport/Twitter

Tretí rok po sebe sa síce štart Tour de France nezaobišla bez covidového zásahu, no i tak je pripravená už 109. edícia legendárnych pretekov. Jej štart bude tento rok v dánskej Kodani, finišovať sa bude tradične na Champs-Elysées. Hlavným favoritom pretekov bude víťaz z ostatných dvoch rokov Tadej Pogačar, v závese za ním bookmakeri vidia Primoža Rogliča, Jonasa Vinegaarda, Gerianta Thomasa, Alexandra Viasova a Daneila Martineza. Slovákov bude zaujímať Peter Sagan, ktorý síce taktiež mal krátko pred štartom pozitívny test na koronavírus, no o premiérový štart za tím TotalEnergies ho to nepripravilo. Celkovo pôjde už o jeho jedenásty štart na slávnom francúzskom evente.

Na štart mimo francúzskeho územia si za ostatný čas celkom zvykáme. Stane sa tak už dvadsiaty štvrtý raz, no severnejšie cyklisti ešte nikdy nezačínali. Trinásťkilometrová časovka "Grand Départ" mala byť v Dánsku už minulý rok, no krajina sa jej musela vzdať pre termínovú kolíziu s futbalovými majstrovstvami Európy. Tento rok sa však miestni veľmi tešia a sľubujú búrlivé privítanie. Pelotón sa následne presunie do Francúzka a navštívi aj Belgicko a Švajčiarsko. Pripravených je bez mála 3500 kilometrov. Dánskom sa bude prechádzať tri etapy, potom sa všetci presunú do francúzskeho Dunkerqu a cez Lille a Lotrinsko sa vnikne do Švajčiarska. Odtiaľ sa smeruje k južnému pobrežiu Francúzska. Posledná etapa v Paríži už má tradične svoj osobitný a slávnostný charakter.

Kým výborne poskladaný tím Jumbo-Visma so Slovincom Rogličom a Dánom Vinegaardom a kvalitnou podporou ďalších bude top favoritom na celkový triumf, experti očakávajú veľmi zaujímavý súboj v šprintérskej sekcii. Program tvorí šesť rovinatých etáp a tri zvlnené, čo nahráva odolnejším šprintérom. Absentovať navyše bude Cavendish aj Bennett, ktorí v zelenom drese ostali na konci roka 2021 respektíve 2020. Medzi favoritov na tento odev sa radí Wout van Aert, Fabio Jakobsen či Jasper Philipsen. V prípade sedemnásobného víťaza bodovacej súťaže Sagana bude otázne, ako veľmi sa prejaví jeho tréningový výpadok pre chorobu. 

"Prvé tri dni budú určite náročné, pretože štartujeme v Dánsku, kde je riziko, že budú silné vetry a zaujímavé dojazdy. Potom sa vrátime späť do Francúzka, kde sa bude jazdiť niekde okolo Normandie a tam je to s vetrom tiež zaujímavé. Štvrtú alebo piatu etapu máme kocky ako na Roubaix, takže začiatok bude zaujímavý," skonštatoval pre Slovenský zväz cyklistiky o zaujímavo poskladanej trati. Čerstvý opätovný majster Slovenska v cyklistike zároveň sľúbil, že sa pokúsi zajazdiť svoje maximum a každým dňom bude zrejmejšie, ako ďaleko bude vidina zeleného dresu.

Prehľad celkových víťazov Tour de France za ostatných 10 rokov:
2021 Tadej Pogačar (Slovinsko)
2020 Tadej Pogačar (Slovinsko)
2019 Egan Bernal (Kolumbia)
2018 Geraint Thomas (Veľká Británia)
2017 Chris Froome (Veľká Británia)
2016 Chris Froome (Veľká Británia)
2015 Chris Froome (Veľká Británia)
2014 Vincenzo Nibali (Taliansko)
2013 Chris Froome (Veľká Británia)
2012 Bradley Wiggins (Veľká Británia)
2011 Cadel Evans (Austrália)