Program
Cyklistika - 30.06.2022 14:42

Júl v znamení slávnej Tour de France 2022

Adrián Tóthezere Autor: Adrián Tóthezere, Adam Tóthezere | Zdroj: JOJ Šport

Viaceré športy už majú tohtoročnú sezónu za sebou. Aktuálny je napríklad prestížny tenisový turnaj, Wimbledon, ktorý pokračuje aj v júli. No júl patrí predovšetkým inému športu. Na programe je totiž cyklistika. Slávna Tour de France 2022 oficiálne začala predstavovaním tímov v Kodani, v Dánsku. Jej 109. ročník odštartuje pretekmi 1. júla a vyvrcholí 24. júla

Predstavovanie tímov v Kodani
Zdroj: Tour de France/ Instagram


Cyklistov čaká celkovo 6 rovinatých etáp, 7 kopcovitých etáp, 6 horských etáp a 2 individuálne časovky. K dispozícii budú dokopy 3 dni voľna, jeden deň bude určený pre transport. Prvou etapou je časovka v centre Kodane, posledná má cieľ tradične v Paríži. Najdlhšia etapa je etapa číslo 6, ktorá meria 219,9 km a vedie cez Ardeny.

Profil tratí na TdF 2022
Zdroj: Tour de France/ Instagram
Zdroj: Tour de France/ Instagram


Tieto tímy budú účinkovať na tohtoročnej Tour de France: 

Zdroj: Tour de France/ Instagram


Pre jednotlivých víťazov je pripravený nový dizajn dresov. Žltý dres sa udeľuje od roku 1919. Farba pochádza zo športového denníka L´Auto, ktorý vychádzal so žltým titulným listom. Jeho zakladateľom bol Henri Desgrange. Tento dres sa považuje za najslávnejšiu cyklistickú trofej. Zelený dres sa udeľuje od roku 1953, patrí víťazovi bodovacej súťaže. Získava ho pretekár, ktorý je schopný dosahovať šprintérske body ako z rovinatých etáp, tak i z kopcovitých. Bodkovaný dres je súčasťou TdF od roku 1975. Udeľuje sa najlepšiemu vrchárovi. Biely dres sa taktiež udeľuje od roku 1975, získava ho najlepší cyklista do 25 rokov v celkovom poradí. (Zdroj: dennikn.sk)

Žltý, bodkovaný a biely dres bude z minulého roka obhajovať slovinský cyklista, Tadej Pogačar. Zelený dres vyhral naposledy Mark Cavendish, ten sa sa však v tohtoročnej edícii nepredstaví.

Zdroj: Tour de France/ Instagram

​Tour de France 2022 sa bude musieť zaobísť bez viacerých výborných jazdcov, Juliana Alaphillipa, už spomínaného Marca Cavendisha či Sama Bennetta. Naopak, šancu na svoj 8. zelený dres dostane 3-násobný cyklistický šampión a slovenský zástupca, Peter Sagan. V tohtoročnej edícii TdF sa predstaví v tíme TotalEnergies po boku Vuillermoza, Ossa, Turgisa, Latoura, Burgaudeaua, Bodnara a Boassona Hagena. 

Zdroj: PetoSagan/ Instagram

„Idem sa pokúšať o čo najlepšie výsledky každý deň, len tak sa dá získať zelený dres alebo nejaké víťazstvo.“ (Peter Sagan, športky.sk) Saganovými najväčšími konkurentmi v boji o zelený dres by mali byť Wout van Aert z tímu Jumbo-Visma či Fabio Jakobsen z Quick-Step Alpha Vinyl team. 

Adrián Tóthezere

Adrián Tóthezere

Viac článkov od autora
Adam Tóthezere

Adam Tóthezere

Viac článkov od autora