Program
Cyklistika - 04.11.2021 13:34

Sagana k prestupu presvedčil rešpekt a priamosť Francúzov

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/sita

Prestup hviezdneho slovenského cyklistu Petra Sagana z tímu Bora-Hansgrohe do TotalEnergies bola pre mnohých veľkým prekvapením. Nový francúzsky zamestnávateľ je totiž druhodivíznou stajňou, ktorá nemá istú súčasť na podujatiach formátu Tour de France, Giro d'Italia či Vuelta a Espaňa. Trojnásobný majster sveta napriek tomu v týchto farbách bude pôsobiť dva roky a médiá celkom pochopiteľne zaujímalo, čo zapríčinilo takéto nezvyčajné rozhodnutie. Odpoveďou je preukázaný rešpekt a rýchlosť rokovania. Sagan sa netají tým, že ponuky dostal z viacerých strán a víťaz 119 veľkých triumfov by bol hocikde vítanou časťou tímu.

"TotalEnergies pod vedením manažéra Jeana-Reného Bernadeaua mi preukázali najviac rešpektu. Naozaj ma chceli a demonštrovali to počas celého času, čo sme rokovali. Vždy, keď som mal otázku, rýchlo na ňu odpovedali. A takto získali týždne náskoku pred ostatnými," opísal rokovanie víťaz najaktuálnejšieho ročníka Okolo Slovenska. Sľúbené zároveň má, že bude lídrom tímu a zostava sa poskladá okolo neho. "Je to tlak, ale zároveň pre mňa bežná rutina z minulých rokov. Rovnaké to bolo aj v mojich predchádzajúcich tímoch," dodáva. Zároveň pripomína, že ani Bora v čase jeho príchodu v roku 2016 nebola elitným tímom World Tour. V napredovanie verí aj teraz.

Sagan zároveň sľúbil, že so zmenou pôsobiska zdokonalí aj svoju francúzštinu. V aklimatizácii by mu mohol pomôcť aj fakt, že sa spoločne s ním sťahuje aj Daniel Oss a Maciej Bodnar. Poliak s Talianom sú jeho dlhoročnými kolegami z Tinkoffu a Bory. Privezú si aj značku bicyklov Specialized, ktorá je úzko spätá so Saganovým menom. Total Energies ňou nahradia doteraz využívaný Willier Triestina. S touto zmenou budú súvisieť aj nové prilby a ďalšie cyklistické komponenty.