Program
Cyklistika - 20.06.2021 19:04

Prekvapenie sa nekonalo, Sagan má siedmy domáci titul

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: huste.tv/sita

Jedenásť rokov slovenskej cestnej cyklistike kraľujú bratia Saganovci a nič sa na tom nezmenilo ani na víkendových majstrovstvách Slovenska v pretekoch s hromadným štartom. Svoj siedmy zlatý skalp ukoristila v súčasnosti najväčšia slovenská hviezda, Peter Sagan. Ten národný šampionát premiérovo ovládol v roku 2011 a následne v intervaloch s rôznou pravidelnosťou pridával ďalšie prvenstvá. Pokiaľ v štartovom poli nebol, prvú priečku postrážil jeho mladší brat Juraj. Ten pre zranenie v roku 2021 absentoval. Pozitívom však je jeho zlepšujúci sa zdravotný stav, ktorý by mu o pár dní mal dovoliť vysadnúť na bicykel.

Domáce majstrovstvá sú spojené s Českou republikou a v masových pretekoch účastníci absolvovali 227 kilometrov dlhý okruh, ktorý začínal aj končil v Bánovciach nad Bebravou. K videniu boli viaceré pokusy o únik, uchytil sa ten so štyridsaťčlennou skupinou, ktorej súčasťou bola šestica Slovákov. Trio Peter Sagan, Matúš Stoček a Tobias Vančo ostali aj po zúžení skupiny na jedenásť cyklistov, ktorí postupne zvyšovali svoj náskok. Člena tímu Bora-Hansgrohe dopĺňal aj Čech Michael Kukrle, ktorý obsadil konečnú druhú priečku, no za trojnásobným majstrom sveta zaostal o pol minúty. Radosť z českého národného titulu to však českému cyklistovi nepokazilo.

Spomedzi Slovákov striebro bral Matúš Stoček so stratou 3:01, bronzovú pozíciu obsadil Lukáš Kubiš. Medzi Čechmi za Kukrlem finišoval jeho tímový kolega Dominik Neuman a tretie miesto bral Daniel Turek. Na všeobecné prekvapenie, o český titul nezabojoval Zdeněk Štybar, Petr Vakoč ani Josef Černý. Aj bez nich však boli preteky elitnej kategórie najmä súbojom Petra Sagana proti českým vyzývateľom.