Program
Bojové športy - 09.08.2023 17:54

Dostanú youtubera Paula do klietky? Na konte má už sedem výhier

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Americké "problémové dieťa" Jake Paul spravil bez pochýb veľký vietor vo svete boxu a u mnohých zmenil pohľad na tento šport. Jednak so sebou za tri roky svojho pôsobenia priniesol nových fanúšikov, ktorí dovtedy žiaden profesionálny zápas nevideli, znechutil množstvo konzervatívnejších a dlhodobých divákov, ale aj spochybnil akúsi vieru v bývalých MMA bojovníkov, ktorí boli v slávnych klietkach a ringoch považovaní za kvalitných pästiarov. V sobotu v Dallase Paul presvedčivo zdolal veterána UFC Natea Diaza, ktorý má za sebou 34 profesionálnych zápasov v zmiešaných bojových umeniach a svoju vlastnú bilanciu upravil na 7-1.

26-ročného Paula stále mnohí spochybňujú za hodnovernosť jeho zápasov so zabudnutými či vyhorenými MMA bojovníkmi. Experti si však všímajú obstojné parametre jeho boxu a s každým ďalším zápasom je menej pravdepodobné, že by sa jeho súperi nechali porážať alebo že je to len kampaň, na ktorej konci príde veľké odhalenie. Do ringu vstúpil začiatkom roka 2020 v súboji youtuberov proti AnEsonGibovi a o desať mesiacov neskôr knokautoval bývalého basketbalistu Natea Robinsona. Zlom nastal v apríli 2021, kedy jeho výzvu prijal Ben Askren, bývalý šampión MMA organizácie One FC. Po ňom si dvakrát poradil s Tyronom Woodleyom a následne na body pokoril legendárneho Andersona Silvu. S bilanciou 6-0 sa pustil do súboja s Tommym Furym a Brit mu uštedril prvú prehru na "split decision". Lenže spomenutým zápasom s Diazom sa Paul úspešne rehabilitoval. V piatom kole poslal súpera k zemi, čím postavil základ svojho víťazstva na body.

Clevelandskému rodákovi sa medzitým vyhrážali viaceré bývalé veľké hviezdy a sľubovali, že mu "ukážu jeho miesto". Problémom však je, že do stávky by dali priveľa, zatiaľ čo ich súper môže už len získať. Kredit Askrena alebo Woodleyho šiel rapídne nadol potom, ako dostali KO od youtubera, no je zrejmé, že zopár prominentných súperov sa ešte nájde. Američania aj Briti vo veľkom špekulujú, čo by mohlo byť ďalšou výzvou pre niekdajšieho úspešného všestranného univerzitného športovca. Ide o celkom široké spektrum možností od veľkého turnaja influencerov, za ktorý by fanúšikovia bez pochýb vysolili veľké peniaze, až po skutočných boxerov, akí by s najväčšou pravdepodobnosťou jeho rozlet uťali.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Jake Paul (@jakepaul)

V prvej kategórii sa nachádza britský youtuber KSI, ktorý sa v novembri 2019 pobil s Loganom Paulom a mladší zo súrodeneckej dvojice vstúpil do bojových športov až neskôr. Olajide William Olatunji, ako znie jeho civilné meno, sa odvtedy s Jakeom viackrát cez sociálne siete doťahoval, provokoval a urážal. Komunita by ich boj a "pomstu za brata" videla rada, avšak KSI odvtedy ďalší zápas neabsolvoval a po športovej stránke by bol primalou rybou. Po športovej stránke dáva o čosi väčší zmysel odveta s Tommym Furym, mladším bratom bývalého šampióna v ťažkej váhe. Pred súbojom so svojím jediným premožiteľom síce Paul uprednostnil práve Diaza, no víťazstvo možno chápať ako počin smerom ku zaslúženiu si odvety. Fury má aktuálne bilanciu 9-0, ale podľa kritikov celkom umelo vytvorenú. Porážal totiž boxerov, ktorým v štatistikách svieti 2-45, 0-35, 0-57 alebo 0-25.

Podobný príbeh bratov či odviet možno rozpísať aj medzi Paulom a Diazovcami. Nate ešte pred svojou augustovou prehrou avizoval, že by si rád pomeral sily v MMA zápase. Po konci ich boxerskej konfrontácie Paul de facto túto výzvu prijal a avizoval, že by sa za 38-ročným Kalifornčanom do klietky vliezť nebál. Paul navyše má na budúci rok podpísanú zmluvu s organizáciou PFL a práve tam by k súboju dôjsť malo. História zdolaného borca je spätá aj s jeho bratom Nickom Diazom, hoci pôsobili v iných váhovkách. Nick sledoval prehru svojho mladšieho brata na tribúne a novinárom potvrdil záujem okúsiť box na vlastnej koži.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora
Tagy: Jake Paul Box MMA