Program
Bojové športy - 07.02.2023 17:43

Horká rozlúčka ruskej MMA legendy. Zdolaný za dve a pol minúty

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Instagram

Svoj posledný kariérny zápas v zmiešaných bojových umeniach absolvoval ruský "posledný cisár" Fiodor Jemelianenko. Ide o jednu z najznámejších a najhviezdnejších postáv tohto športu, hoci nikdy nebojoval v UFC. V rokoch 2002 až 2023 si však prešiel Prideom, Strikeforce, M-1 a Bellatorom, pričom v poslednej menovanej organizácii absolvoval svoje posledné duely. Promotéri ho vrátili do klietky po šestnástich mesiacoch, kedy knokautoval skúseného Tima Johnsona a šancu dostal v titulovom zápase ťažkej váhy proti Ryanovi Baderovi. Od Bellatoru to bolo pekné gesto, no hviezdny Američan bol výrazným favoritom. Duel trval 2 minúty a 30 sekúnd a mal očakávaný koniec.

Zápas, po ktorom Jemelianenko vopred avizovane nechal rukavice uprostred klietky, bol brutálnym ukončením jeho kariéry. Spočiatku to na Badera skúšal niekoľkými údermi, avšak po minúte boja šiel na zem a tam bolo otázkou času, kedy ho obhajca titulu ukončí. Tvrdé údery lakťami a päsťami zaliali ruského bojovníka krvou a pokiaľ by rozhodca vstúpil do diania o čosi skôr, nik by mu to nemohol vyčítať. Stalo sa tak po minúte a pol intenzívneho Baderovho búšenia. "Bolo to trochu horké. Zbožňujem ho, rovnako ako každý fanúšik MMA. Je legendou a ja som hrdý na to, že som mohol byť súčasťou jeho príbehu," povedal 39-ročný rodák z Nevady po víťazstve.

Kým väčšina športového sveta účasť Rusov odmieta a na scéne Medzinárodného olympijského výboru sa rieši možnosť návratu ruských športovcov do akcie v budúcom roku, zmiešané bojové umenia škrty podobného druhu nerobia. V popredí viacerých váhových kategórií UFC sú Rusi Islam Machačev, Arman Tsarukian či Magomed Ankalajev. Bellator dokonca vystaval event okolo rozlúčky Jemelianenka v 47. profesionálnom zápase. Od povestného "nemiešania politiky so športom" má pritom veľmi ďaleko. S blížiacim sa koncom svojej športovej kariéry politikárčil stále viac. V októbri 2010 bol zvolený do zastupiteľstva Belgorodskej oblasti ako kandidát Putinovej strany Jednotné Rusko. O dva roky sa stal štátnym tajomníkom pre šport po boku premiéra Dmitrija Medvedeva. Nikoho potom už neprekvapilo, že v roku 2014 otvorene podporoval anexiu Krymu a po rozpútaní vojny vo väčšom rozsahu kritizoval Ukrajincov za to, že bojujú "proti vlastným ľuďom".

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Bellator MMA (@bellatormma)

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora