Program
Bojové športy - 29.07.2022 15:07

Najlepšiu slovenskú neolympijskú športovkyňu ku zlatu namotivovala prehra

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Slovenská bojovníčka Monika Chochlíková vycestovala do amerického Birminghamu s veľmi odvážnym cieľom. Ako prvá športovkyňa v histórii World Games sa kvalifikovala hneď na dve disciplíny a v oboch plánovala útok na medailu. Čo nevyšlo v kickboxe, vydarilo sa v thajskom boxe. Po trinástich rokoch na Slovensko priviezla zlatú medailu a hviezda, ktorá za ostatné dva-tri roky vystrelila, žiari ešte výraznejšie. Stále pomerne čerstvá posila banskobystrickej Dukly bola hostkou Ranných novín televízie JOJ a podelila sa o tie najsilnejšie dojmy z Alabamy.

Nechýbalo pritom veľa a do finálového zápasu s Maročankou Meriem El Moubarikovou by ani nenastúpila. Všetko však malo dobrý koniec a slovenská fighterka dosiahla prakticky všetko, čo sa v thaiboxe dosiahnuť dá. "Svetové hry sú olympiádou pre neolympijské športy, keďže kickbox ani thaibox nie sú v programe OH. Pre mňa sú Svetové hry najvyššou métou, kam sa viem kvalifikovať. Konajú sa každé štyri roky, rok po olympiáde, a je to najviac, čo môžem v týchto športoch dosiahnuť," skonštatovala.

S prepínaním medzi pravidlami dvoch odlišných bojových športov problém nemala, k čomu paradoxne pomohla prehra: "Na tomto turnaji som s tým nemala problém. Keďže som svoj zápas v kickboxe prehrala trochu kontroverzne, bola som zdravo nahnevaná a namotivovaná, aby som medailu získala. Bolo to totiž veľké sklamanie, ale musela som rýchlo vypnúť, pretože o dva dni ma čakal zápas v ďalšom športe. Nad pravidlami som sa nezamýšľala, šla som do toho, zvládla som to podľa pravidiel a dopadlo to, ako dopadlo,"

Chochlíková okrem iného prezradila aj to, ako si presadila svoju záľubu v ringoch, hoci pár rokov predtým by si rodičia vedeli niečo také predstaviť len veľmi ťažko. Nežné žieňa, ktoré nesmelo pozerať Pokémonov ani hrať bojové hry postupne okúsilo karate a od roku 2012 dáva o sebe výrazne vedieť aj ako thaiboxerka. Sama pritom pochvalne konštatuje, že tento šport spravil na Slovensku počas spomenutého obdobia veľký pokrok, a to aj jeho ženská scéna.