Program
Bojové športy - 02.07.2022 10:43

UFC sľubuje veľké návraty Jonesa aj Conora. Aktívny je vraj aj Chabib

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Youtube

Najslávnejšia organizácia zmiešaných bojových umení už v tomto kalendárnom roku zorganizovala 21 eventov, no trochu sa trápi so sociálnym dosahom, ktorý vyprodukovala. Väčšina galavečerov totiž nezahŕňala hviezdy formátu Masvidala, McGregora, Díaza či Jonesa, ktorí dokázali obrovskú pozornosť upútať už len vlastnou prípravou a prezentáciou konkrétneho zápasu. Riešenie je z pohľadu Danu Whitea jasné - priviesť tieto hviezdy naspäť. Šéf UFC sa objavil v podcaste The Jim Rome Show, kde vyvrátil špekulácie o tom, že Conor McGregor plánuje boxerskú odvetu s Floydom Mayweatherom. Namiesto toho zaručil, že Ír sa čoskoro vráti do klietky.

Svoj 28. a nateraz posledný zápas absolvovala extravagantná hviezda takmer presne pred rokom a šlo o prehru aj v druhom zápase s Dustinom Poirierom. Celkovo, od roku 2017 bojoval len štyrikrát, z toho v troch prípadoch bol zdolaný. 33-ročný fighter sa medzitým stal otcom a mnohí poukazujú na to, že stratil priveľa zo svojho náboja, ohňa, extravagancie, ale aj bojových schopností. Viac ako dva roky je mimo akcie aj Jon Jones, ktorý sa navyše odmlčal impozantnou bilanciou 26-1 a osemnásťzápasovou šnúrou bez prehry. "Je pripravený vrátiť sa do boja. Riešime preňho súpera. Môže to byť Francis Ngannou, ale záleží na rehabilitáciách jeho kolena. Druhou možnosťou je Stipe Miočić," povedal White k Američanovi o poznanie konkrétnejšie. Ngannou je pritom úradujúcim šampiónom ťažkej váhy, po ktorej hviezda poloťažkej divízie nejaký čas poškuľovala. Miočić je bývalým šampiónom a aktuálnou trojkou váhy.

McGregorov návrat do klietky by mohol zaktivizovať aj jeho dlhoročného rivala Natea Diaza, s ktorým má stále zarobené na trilógiu a šlo by zrejme o kvalitný a poriadne krvavý zápas. Rovnako tak Jorgeho Masvidala, hoci ten je aktívnejší vo welterovej váhe, no už nejaký čas si drží tempíčko jedného zápasu za rok, čo trvá od konca jeho víťaznej série z roku 2019. Vtedy postupne zdolal Tilla, Askrena aj Diaza. Ľahká váha má momentálne prázdnu pozíciu šampióna. Charles Oliveira síce naposledy zdolal Gaethjea, avšak pred zápasom nenavážil a na opasok tak nemal nárok. Z aktívnych borcov je v hre aj Justin Gaethje a Islam Machačev. Smolou Američana je, že už má zapísané prehry s aktuálnou jednotkou aj dvojkou váhy, avšak Rus s bilanciou 22-1 bude musieť čoskoro dostať titulovú šancu.

Osobitnou kategóriou je Chabib Nurmagomedov, nezdolaný v 29 zápasoch. Pokojnú hladinu sa podarilo rozvíriť jeho manažérovi Alimu Abdelazizovi, ktorý pred časom krátkou sériou vyhlásení upozornil na to, že si "dagestanský orol" neužíva dôchodok, ale udržuje sa v kondícii, je aktívny a dal by zabrať mnohým elitným chlapom v UFC. Má však o čosi vyššiu hmotnosť ako tomu bolo v časoch jeho aktívnej kariéry a na pozore by sa mali mať skôr bojovníci strednej váhy, ako Israel Adesanya. "Chabib teraz váži deväťdesiat kíl. Keby sa zajtra vrátil a zhodil by do strednej váhy, ukončil by Israela Adesanyu do tretieho kola. Vidím to úplne jasne. On poráža ťažké a poloťažké váhy, welterové váhy, ľahké váhy – aj teraz je nezastaviteľný. Je ako príves na nákladiak. Išlo by tu aj o štýly, pretože štýly robia zápasy. Israel nedokáže zastaviť jeho wrestling. Nedokáže zastaviť jeho grappling. Hoci, čo sa týka postoja, samozrejme, Israel je najlepší striker na tejto planéte," vykreslil Abdelaziz pomyselný zápas Nurmagomedov - Adesanya.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora