Program
Bojové športy - 28.12.2021 11:59

Strastiplný rok pre organizátorov? Box si spravil výnimočnú jazdu

Huste Autor: Huste | Zdroj: huste.tv/BBC

Keď je reč o organizovaní športových udalostí v roku 2021, zvyčajne sa hovorí o veľkom sklamaní, množstve neúspešných a neuskutočnených projektov alebo o finančných stratách, ktoré súviseli s obmedzeniami a nedostatkom fanúšikov. Oveľa pozitívnejšie však uplynulý rok pre web BBC rozpísal box, konkrétne Eddie Hearn. Keďže ide o jedného z najslávnejších promotérov v tomto športe, nemohol inak, ako chváliť. I tak však volil nečakane pozitívnu rétoriku, plnú superlatívov, a podľa jeho slov to za uplynulých dvanásť mesiacov bola pekelne dobrá jazda. Počas nej sa Saúl Alvárez dostal do doteraz nevidených výšin, supermušia váha pripravila epickú trilógiu Estrada - González a šialene sa zamotala ťažká váha.

44 veľkých šou v desiatich rôznych krajinách však vzhľadom na covidový rok vôbec pre partiu Matchroom Boxing neznie zle. "Museli sme robiť všetko pre ich uskutočnenie. Eventy za zatvorenými dverami, medzinárodné akcie, vysporiadanie sa so zmenami v pravidlách testovania z minúty na minútu, cestovné obmedzenia a pozitívne testy na poslednú chvíľu. Bola to pekelná jazda, no i tak som hrdý na náš tím za to, čo sme doručili. Bol to náš doteraz najlepší rok a zároveň skvelý rok pre svet boxu," povedal 42-ročný Angličan. Lietal z krajiny do krajiny a nonstop riešil možnosti usporiadania eventu v jednotlivých krajinách. Výsledok mu však za to stál.

Legendárny Saul 'Canelo' Alvarez hneď na začiatku roka na Hard Rock Stadium v Miami obhájil svoje opasky a celkovo v roku 2021 absolvoval tri víťazné zápasy. Jednou z nich bol dlho očakávaný zápas Canela s Billym Joem Saundersom, ktorý vo svojom 31. kariérnom zápase prvý raz prehral a priamo v Dallase na to pozeralo 74-tisíc divákov. O mesiac neskôr Mexičan Juan Francisco Estrada obral o opasky mušej váhy Romana Gonzáleza, čo Hearn označil za jeden z najlepších duelov, aké v živote videl. "Split decision" je zároveň to, čo robí tento šport takým pikantným a kontroverzným a vytvorilo to pôdu na zavŕšenie ich trilógie v budúcom roku. V druhej polovici roka 2021 sa boxovalo aj pred naplnenými štadiónmi. Vypredaný Headingley Stadium v Leedsi prihliadal duelu Josha Warringtona s Mauriciom Larom a 67-tisícová kulisa bola na londýnskom Tottenham Stadium prítomná, keď Oleksandr Usyk pokoril Anthonyho Joshuu.

V kategórii senzácia roka Hearn uvádza novembrový titulový zápas ľahkých váh, kedy Austrálčan George Kambosos Junior zdolal Teofima Lópeza, ale knokaut, ktorý doprial Conor Benn v ringu welterovej váhy Chrisovi Algierimu si rovnako zaslúži pozornosť. Veľký návrat do popredia ťažkej váhy zavŕšil Joseph Parker, ktorý dvakrát zdolal Dereka Chisoru a opäť s ním treba plánovať v blízkosti titulových bitiek. Ťažká váha s Usykom, Furym, Joshuom, Wilderom či Whyteom stále ponúka široké možnosť famóznych zápasov pre rok 2022. Pre Matchroom malo obrovský význam podpísané partnerstvo s DAZN, čo umožňuje prinášať ešte väčšie a nadupanejšie šou. "Držíme si palce, aby ďalšie covidové opatrenia v novom roku nepribúdali a nás čaká najväčší rok 2022. Viac eventov, viac krajín, väčšia dráma," vyslovil prianie na záver.

Tagy: Box