Basketbal - 08.10.2024 23:23

ENBL s dvojicou slovenských mužstiev

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/Instagram

Naše vysielanie vás v sezóne 2024/25 prevedie aj ďalšou medzinárodnou európskou klubovou súťažou v basketbale, ktorej súčasťou budú dve slovenské mužstvá. BK Inter Bratislava a Spišskí Rytieri spadajú do 18-člennej konkurencie Európskej severnej basketbalovej ligy, prezentujúcej sa pod skratkou ENBL. Turnaj sa sformoval v roku 2021 a systém svojho fungovania prebral od European Youth Basketball League. Hoci v názve odkazuje na severnú Európu, od svojich prvopočiatkov láka aj výbery zo strednej a východnej časti kontinentu. Tie takto majú zaujímavú možnosť konfrontácie so súpermi, na ktorých si za bežných okolností "nesiahnu".

Prvý ročník zahŕňal osem tímov z Poľska, Česka, Litvy, Estónska, Bieloruska a Ruska, no veľmi rýchlo expandoval a dnes už má vyše dvojnásobok klubov, s národnostným zastúpením severských krajín, Veľkej Británie aj Rumunska či Bulharska. V základnej časti sa sformujú dve základné skupiny a tie fungujú ligovým systémom. Na konci ich programu vznikne tabuľka, z ktorej sa najlepšie kvarteto stretne s top štvorkou susednej skupiny a poskladajú tak štvrťfinále. ENBL mala doteraz len poľských a dánskych šampiónov. Prvé dve sezóny ovládli naši severní susedia - Anwil Wloclawek respektíve BK Stal Ostrów Wielkopolski. V sezóne 2023/24 na trón vystúpil dánsky Bakken Bears.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ENBL (@enbleague)

Duo účastníkov SBL v hre na seba nenarazí v základnej skupine. Spišskonovovešťania odohrali vôbec prvý tohtosezónny zápas ešte v polovici septembra a celkovo základná časť potrvá až do februára 2024. Zverenci Tea Hojča majú za súperov lotyšskú Valmieru, estónske Tartu, britské Newcastle, poľskú Varšavu, rumunské Voluntari, holandský Groningen, českú Opavu a bulharský Pleven. Presne v tomto poradí si so súpermi aj zahrajú. Bratislavský Inter hrá postupne s českým Brnom, poľskou Legiou Varšava, nórskym Fyllingenom, britským Bristolom, nemeckým Bambergom, dánskym Bakkenom, estónskou Keilou a rumunskou Bukuresťou. Premiérovo ide do akcie až 15. októbra.

Predovšetkým domáce zápasy Interu a Spišskej Novej Vsi vám budeme ponúkať v priamych prenosoch našej televízie. Ide o prvých dvoch slovenských účastníkov v krátkej histórii European North Basketball League. Tých sme v minulosti viac vídali v Alpsko-Jadranskom pohári v odlišne zloženej konkurencii.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora