Basketbal - 06.10.2024 08:23

Tipos SBL: Dobrý vstup Handlovej aj Interu, bez výhry len SPU

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Slovenská basketbalová liga sa tento rok hrá v novom šate a svoje miesto našla vo vysielaní televízie Joj Šport. My vám prinášame vybraný atraktívny zápas z jednotlivých kôl. Od otváracieho zápasu síce ubehli len dva týždne, no absolvovaných je už neúplných päť kôl. Niektoré tímy pre povinnosti v pohárovej Európe zohrali len tri či štyri stretnutia, čo má za následok veľký neporiadok v tabuľke.

I tak možno vyhodnotiť, že najlepšie si zatiaľ počína Inter Bratislava a MBK Handlová. Obaja majú bilanciu štyroch víťazstiev z piatich vystúpení. Obaja v minuloročnom play-off stroskotali už v prvom kole, ale teraz majú na konte skalp tímov, ktoré naposledy kotvili vyššie - Komárna či Spišskej Novej Vsi. Finalisti play-off 2024 zatiaľ patria medzi mužstvá, ktoré toho v Tipos SBL stihli odohrať menej. Majstrovské Levice hrali trikrát a v jednom prípade zaznamenali prehru. Spišská Nová Ves je v tabuľke hneď za vedúcou dvojicou s tromi víťazstvami a jednou prehrou.

Pozornosť púta aj nováčik. Nitra Blue Wings doplnili desiatku účastníkov najvyššej súťaže, v prvom kole vyhrali mestské derby nad SPU a neskôr pridali aj nečakaný skalp levických Patriotov. Okupujú vďaka tomu šieste miesto. Ďalším z účastníkov je BC Prievidza. Finalista z ročníka 2018/19 sa odvtedy ku podobnému umiestneniu dlhšie nepriblížil a finišoval na šiestom, siedmom či ôsmom mieste. Minulý rok však bral bronz a Saša Jankovič teraz nemá o nič menej ambiciózny tím. Účastník prestížneho Európskeho pohára FIBA má päť bodov po troch odohraných zápasoch. Očakávania sú aj od BC Komárno. Fanúšikovia pri sútoku Dunaja a Váhu nemali veľa radosti po prehrách v úvodných troch zápasoch, no následne Komárňania vyhrali dvakrát a môžu sa nakopnúť do veľmi dobrej formy.

Základná časť SBL-ky má 36 kôl, preto ťažko hovoriť o "najslabších" tímoch už teraz. Jediný tím bez ukoristeného víťazstva, a to pri plnom počte odohraných zápasov, je Slávia SPU Nitra. Len o jedno miestečko vyššie je BKM Lučenec, úspešný práve vo vzájomnom zápase pod Zoborom. Rozdiely však aktuálne nie sú veľké. Lučenčanom chýba jediné víťazstvo na to, aby vyrovnali Blue Wings Nitra, Komárno a Svit. Iskra Svit je dosiaľ posledným nespomenutým klubom. Semifinalista spred dvoch rokov tvorí akúsi bariéru medzi poslednými dvomi a mužstvami nad sebou. Žreb na začiatku sezóny totiž nemala vyslovene nehrateľný, no popri víťazstvách nad poslednými dvomi padla s Prievidzou, Komárnom a Handlovou.

Plán najbližších basketbalových prenosov na Joj Športe:
8. októbra o 18:00: Spišskí Rytieri - Tartu Ulikool (European North Basketball League)
12. októbra o 16:00: Nitra Blue Wings - Iskra Svit (Tipos SBL)
13. októbra o 14:30: Galatasaray - Tofas (turecká Süper Lig)
14. októbra o 18:00: Darussafaka - Manisa (turecká Süper Lig)
15. októbra o 18:00: Brno - Inter Bratislava (European North Basketball League)
16. októbra o 17:30: Spišskí Rytieri - Newcastle (European North Basketball League)