Basketbal - 19.07.2024 17:22

Čajky dostali z druhého koša veľmi ťažkú skupinu

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport/TASR

Ženský basketbalový tím Piešťanské Čajky už vedia, s akými súpermi sa stretnú v skupinovej časti Európskeho pohára. Doň sa dostali priamo, bez nutnosti absolvovať kvalifikáciu, a po žrebe patria do E-skupiny spolu s maďarským Šopron Basket, francúzskym Charnay Basket Bourgogne Sud a víťazom kvalifikačného dvojzápasu medzi tureckým Bodrum Basketbol a nemeckým GiroLive Panthers Osnabrück. Slovenky figurovali v druhom výkonnostnom koši na základe renkingu z predošlých troch ročníkov.

"Veľmi ťažký žreb. Dostali sme do skupiny veľmi kvalitné tímy. Nezostáva nám nič iné, len sa na to pripraviť a bojovať, aj keď to bude veľmi náročné, ale budeme to musieť nejako zvládnuť. V tejto súťaži si už ľahkého súpera nevyberieme, musíme počítať s tým, že to bude veľmi náročné, ale preto to chceme hrať, aby sme mali konfrontáciu s najlepšími tímami. Skupina je veľmi ťažká, ale musíme zostať pokorní, na zemi a pripraviť sa, aby sme sa pokúsili urobiť čo najlepšie výsledky," povedal pre TASR tréner Čajok Peter Jankovič.

Šopron sa radí medzi najúspešnejšie maďarské celky so 16 majstrovskými titulmi a nie tak dávno sa objavoval aj medzi absolútnou európskou špičkou, kde si v rokoch 2019 až 2022 štyrikrát zahral vo Final Four Európskej ligy. Francúzsky Charnay je zatiaľ trošku neznámou, keďže pred rokom ešte pôsobil v druhej lige, ale citeľné finančné investície ho vystrelili do popredia na domácej scéne a skončil na šiestom mieste LFB, radiacej sa medzi päticu najlepších líg starého kontinentu. Ťažko si vyberať aj z turecko-nemeckej dvojice kvalifikantov. Bodrum síce píše len tretí rok svojej histórie, ale bleskovo postúpil z druhej ligy do prvej a tam nehodlá byť do počtu. Dôkazom je aj európska prihláška. Osnabrück je víťazom Nemeckého pohára zo sezóny 2022/23 a zároveň bronzovým celkom z rovnakej sezóny.

Kvalifikácia je na programe 19. a 26. septembra, čím sa skompletizuje zoznam účastníkov skupinovej fázy. Z dvanástich 4-členných skupín postupujú vždy dva najlepšie tímy a 8 najlepších klubov z tretích miest. Následne odštartuje play off, ktoré sa podobne ako skupinová fáza hrá systémom doma-vonku.

E-skupina Eurocupu 2024/25:
Piešťanské Čajky (Slovensko), Šopron Basket (Maďarsko), Charnay Basket Bourgogne Sud (Francúzsko), Bodrum Basketbol (Turecko)/GiroLive Panthers Osnabrück (Nemecko)