Basketbal - 10.07.2024 12:16

Levice, Prievidza a Piešťany nás budú reprezentovať v Európe

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport/TASR

Európsky pohár FIBA si v sezóne 2024/25 za Slovenskú basketbalovú ligu zahrá Prievidza a Levice. Medzi ženami nás bude reprezentovať družstvo Piešťanských Čajok, ktoré za celú minulú extraligovú sezónu prehralo iba dva zápasy. Prvý spomenutý celok o svoje skupinové účinkovanie zabojuje v kvalifikačnej fáze, kým Patrioti budú priamo súčasťou hlavnej súťaže. Baníci idú do tejto súťaže po siedmich rokoch. Pôvodne sa hlásili aj Spišskí Rytieri, ale vicemajster Slovenska napokon stiahol prihlášku a premiérovo sa predstaví v Európskej severskej basketbalovej lige.

Prievidzské mužstvo figuruje medzi nenasadenými tímami a stretnúť sa môže aj s veľkoklubom, akým je Bilbao Basket. Ide o jednu z siedmich možností v žrebe. Vedenie vopred avizovalo, že pokiaľ by kvalifikáciou neprešli, budú sa uchádzať o prípadné uvoľnené a nevyužité právo niektorého z kvalifikovaných tímov. Isté miesto v Európskom pohári má 15 klubov, ktoré doplní sedmička z predkola. Levice si ho zahrali v predošlých dvoch ročníkoch, no aktuálne sú stále súčasťou pavúka Ligy majstrov.

Druhá najprestížnejšia európska klubová súťaž žien bude mať slovenský tím v skupinovej fáze. Piešťanské Čajky sú jedným zo 43 tímov, ktoré majú istotu hlavného turnaja. Ďalších päť vzíde z kvalifikačného predkola. Celkovo ide o ich siedmu účasť a doterajším maximom je účasť v play-off. Minuly rok Piešťanom v skupine chýbali na postup dva body.