Basketbal - 06.07.2024 10:03

V bratislavskom dvojzápase s Portugalskom 1:1

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Na rozdiel od predošlých rokov, letný program slovenskej mužskej basketbalovej reprezentácie nevypĺňa kvalifikácia európskeho alebo svetového šampionátu a program si preto vyplnila prípravným dvojzápasom s Portugalskom. Výkonnostne ide o porovnateľné výbery, na 28. respektíve 31. mieste európskeho renkingu. Tomu zodpovedali aj výsledky. Merania síl v Bratislave priniesli po jednom víťazstve na každej strane.

Pred štvrtkovým úvodným rozskokom bookmakeri viac verili portugalskému tímu, ale naši basketbalisti sa predviedli v dobrom svetle. Aramis Naglič dal dostatok priestoru členom širšieho reprezentačného kádra a tí o svoje miesto patrične zabodovali. Napriek výbornému vstupu sme prvú štvrinu prehrali, no po dvadsiatich minútach sme už viedli o sedem bodov. Sľubné ofenzívne tempo síce po zmene strán opadlo a dominantnou črtou bola agresivita hostí. Tí šli na poslednú štvrtinu vo vedení, no nevydržalo im. V samom závere sa víťaznou strelou predviedol Matúš Hronský a spečatil tak naše víťazstvo 65:63.

Sumár I. prípravného zápasu:
Slovensko – Portugalsko 65:63 (14:22, 23:11, 5:13, 23:17)
Slovensko: Malovec 12, Hlivák 11, Balogh 6, Volárik 5, Zelizňák 2 (Hronský 18, Mokráň 8, Szabó 3, Novák a Páleník 0)
Najviac bodov – Portugalsko: Monteiro 13, Delgado a Williams po 12
TH: 15/7 – 12/8, Fauly: 16 - 18, Trojky: 10 - 5, Rozhodovali: Ženiš, Margala, Ribakovs

Piatok možno definovať ako veľmi podobné a vyrovnané stretnutie, dramatické až do konca. Celok z juhu Európy tentoraz lepšie zachytil úvodné minúty a doťahovať muselo Slovensko, trápiace sa s efektivitou v koncovke. Na polčas šlo so sedembodovým mankom. Rozdiel šiel definitívne do minulosti päť minút pred koncom stretnutia, dokonca sme šli prvý raz v dueli do vedenia, ale šťastena sa priklonila na portugalskú stranu a prehrali sme 74:76.

Sumár II. prípravného zápasu:
Slovensko – Portugalsko 74:76 (13:17, 17:20, 22:22, 22:17)
Slovensko: Malovec 22, Volárik 10, Zelizňák 7, Balogh 2, Rožánek 0 (Hronský 13, Szabó 9, Novák a Páleník po 4, Láštic 3)
Najviac bodov – Portugalsko: Lisboa 21, Delgado 9, Da Silva 7
TH: 31/15 – 24/16, Fauly: 23 - 27, Trojky: 9 - 4, Rozhodovali: Tomašovič, Bartoš, Uhrin

Netradičný a kratší reprezentačný blok zhodnotil Aramis Naglič spokojne a ocenil najmä nasadenie, s akým jeho zverenci dvojzápas odohrali. "Trochu nám chýbala štruktúra v útoku. Nemali sme klasického rozohrávača, hrali sme bez neho celý zápas, tak sa museli vymýšľať jednoduché veci a prispôsobiť sa situácii. To nie je ľahké, ale chalani dali do toho veľa a ukázali sme charakter," poukázal na konkrétnosti po piatkovej odvete. Súboje podľa jeho slov splnili účel a k videniu boli noví hráči.

"Ukázalo sa, že máme nejakú rezervu hráčov, čo je veľmi dôležité do budúcna pri výbere do reprezentácie. Toto si rozanalyzujeme a určite niektorí z nich sa môžu zapojiť do ďalších zápasov. Škoda Hronského, pretože sa v oboch zápasoch ukázal v dobrom svetle, ale od NCAA nedostane povolenie hrať v kvalifikačných dueloch," dodal Naglič poukazujúc na november. Vtedy pokračuje kvalifikácia Majstrovstiev Európy 2025. Už 22. novembra sa na bratislavskom zimnom štadióne uskutoční veľký sviatok, a to zápas proti Španielsku.