Program
Basketbal - 07.04.2024 10:11

Záver základnej časti Ligy Endesa spestria viaceré derby

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Španielska basketbalová liga má približne mesiac do konca základnej časti a pozície pre nasadenie do play-off sa príliš nevyjasňujú. Naopak, opäť by malo ísť o celkom dramatický a vyrovnaný záver dlhodobej časti, do ktorého ešte prehovorí El Clásico, katalánske, kanárske, andalúzske či baskické derby.

Na prvom mieste je dlhšie Real Madrid, ktorý na rozdiel od svojich konkurentov z predošlých ročníkov neprešiel citeľnou výsledkovou krízou. To Barcelone nevyšiel koniec kalendárneho roka, kým Joventut zahorel ešte o dva mesiace skôr pri neschopnosti skĺbiť povinnosti v lige a v európskom pohári. Presvedčivo nepôsobí ani Baskonia, ktorá podobne ako Joventut, bude nervózne naháňať body, potrebné pre účasť v play-off.

Madridský veľkoklub je vicemajstrom z minulej sezóny, kedy šiel do play-off až ako tretí najlepší tím. Titul vtedy ukoristila Barcelona, ktorá sa aktuálne nachádza práve na treťom mieste. Na odvekého rivala mala manko desiatich bodov, a to sa jej postavenie ešte bude intenzívne snažiť pokaziť Tenerife či Murcía. Oba tieto celky zatiaľ na veľký úspech v Lige Endesa čakajú. Tenerife sa do prvej ligy vrátilo len v ročníku 2012/13 a odvtedy si raz zahralo semifinále. Maximom UCAM-u je dosiaľ konečné siedme miesto. Čo prvých menovaných môže tešiť, počínajú si lepšie ako zvyčajne úspešnejší tím z Kanárskych ostrovov, CB Gran Canaria. Tradičný účastník Euroligy je až šiesty.

Osobitne by sme mohli spomenúť ešte dva tímy - Unicaja Málaga a Baxi Manresa, z ktorých sa v závere ročníka môžu vykľuť zaujímavé čierne kone. Unicaja nachádza premožiteľa len v zhruba každom piatom či šiestom ligovom zápase a vďaka tomu sa nachádza na druhom mieste tabuľky. Za Realom má manko, dohnateľné jedným kolom. Ide pritom o tím, ktorý pred osemnástimi rokmi dokázal španielsku ligu raz vyhrať a celkom pravidelne kotvil v top päťke. V ostatných troch sezónach však deklaroval veľký ústup zo svojich pozícií a nedostal sa do play-off. Teraz je evidentne mužstvo z Andalúzie späť, posily spred dvoch rokov si konečne sadli a slávnejšie značky môže v play-off kvalitne prevetrať.

Úspech katalánskeho Bàsquetu Manresa by bol skôr senzáciou, ale reč je o tíme, ktorý zvyčajne balansuje na hranici zostupu. V roku 2018 napríklad na rok smotánku opustil, v sezóne 2022/23 sa nad červenou čiarou udržal o dva body. Tento rok je Manresa schopná porážať Barcelonu, Joventut, Gran Canariu aj Real Madrid. Skalp lídra tabuľky si pripísala v našom televíznom prenose v posledný marcový deň a ukončila mu sedemzápasovú šnúru víťazstiev.

Zápasy španielskej basketbalovej ligy vám v závere základnej časti ponúkneme aj v našom vysielaní. V nedeľu 9. apríla sa napríklad môžete tešiť na najväčšie derby v krajine, keďže FC Barcelona doma privíta madridský Real. O týždeň neskôr pôjde do akcie dvojica tímov, ktoré body nutne potrebujú škrabkať. O play-off bojujúca Baskonia nastúpi proti zachraňujúcemu sa Breoganu. 21. apríla si posvietime na to, či nepríjemná Zaragoza päť kôl pred koncom narobí problémy Realu Madrid a predposledné kolo pre našich divákov odprezentuje dvojica mužstiev z hornej polovice tabuľky - Joventut s Tenerife.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora
Tagy: Španielsko