Program
Basketbal - 07.02.2024 14:04

Národné basketbalové centrum je konečne v prevádzke. Otvoria ho Spišiaci

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport/TASR
Národné basketbalové centrum (NBC)

Dva a pol roka trvajúci administratívny boj je na konci a komplexná rekonštrukcia Športovej haly Pasienky dospela do konca. Vynikajúca správa je to najmä pre náš basketbal, nakoľko je reč o domove Národného basketbalového centra, ktoré okrem samotnej hracej plochy zastrešuje aj kancelárske priestory, telocvičňu či regeneračné priestory. Dátum dostal aj prvý zápas. 16. februára ho v Niké Slovenskej basketbalovej lige obstará domáci Inter Bratislava proti Spišským Rytierom. Športovisko, píšuce svoju históriu od roku 1962, dostalo v januári 2020 projekt, ktorým mal Fond na podporu športu s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu obstarať rozsiahlu rekonštrukciu. Po nej sú splnené všetky potreby k organizácii medzinárodných podujatí pod hlavičkou FIBA.

"Prebiehalo to oveľa náročnejšie a ťažšie, ako som si dokázal predstaviť. Oproti našim pôvodným plánom meškáme asi rok, v porovnaní s reálnymi plánmi asi pol roka. Konečne sme tu, dočkali sme sa toho. Bola to ťažká práca celého tímu ľudí, plejády dodávateľov, ktorí vstúpili do procesu rekonštrukcie. Sme naozaj veľmi šťastní, že dokážeme dnes komunikovať fakt, že športová hala na Pasienkoch znovu otvára pre verejnosť a šport,“ priznal prezident Slovenskej basketbalovej asociácie Michal Ondruš.

Neoficiálne sa hovorilo o tom, že Inter v novom domove začne sezónu 2023/24. Neskôr sa počítalo so začiatkom kalendárneho roka 2024 a tento termín sa posunul o dva mesiace. "Ktokoľvek zažil kolaudačné konanie, tak asi trochu chápe, s čím všetkým sme sa museli vysporiadať. Bolo potrebných množstvo úprav, prispôsobovaní smerom k požiadavkám, potrebám. Mnohé inštitúcie vychádzali v ústrety a robili všetko pre podporu a spoluprácu. Máme novú palubovku, sedačky, tribúny, osvetlenie, špičkovú audiovizuálnu techniku, LED technológie. Verím, že stánok v tejto kvalite a s týmto vybavením bude slúžiť tak športu, ako aj kultúre," dovysvetlil Ondruš.

NBC nie je len basketbalovou halou. Priestor vytvára aj ostatným športom alebo kultúrno-spoločenským podujatiam pri kapacite 3200 miest pre šport a 4500 pre iné akcie. Na otváracej tlačovej konferencii bola reč aj o význame pre mládež a otvorene bol deklarovaný cieľ usporiadať niektorý z najbližších mládežníckych európskych šampionátov v basketbale. Centrum pritom má v dohľadnej dobe narásť opravou a dostavbou vedľajšej budovy, ktorá už má schválené všetky potrebné dokumenty, vrátane územného rozhodnutia.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora