Program
Basketbal - 13.01.2024 11:51

Barca a Real dominujú na dvoch frontoch, hryzie ich prekvapenie z Andalúzie

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Basketbalová Euroliga mala španielskeho víťaza vo svojej histórii už 14krát, ale nikdy sa nehralo čisto španielske finále. Tento rok niečo také rozhodne nie je vylúčené, keďže Real Madrid okupuje prvé miesto a FC Barcelona je tretia. Medzi dvojicu gigantov z Pyrenejského polostrova sa zavesil Virtus Bologna. Spomenuté dva tímy zvádzajú veľmi podobný súboj aj v domácej Lige Endesa, kde sa Katalánci rovnako nachádzajú na treťom mieste a celok z hlavného mesta ligu vedie. Do minuloročného play-off pritom šli z obrátených pozícií a FCB dokázal najvýhodnejšiu cestu play-off premeniť na majstrovský titul. Real šiel naposledy do vyraďovacej časti z "pole position" v roku 2021.

Kto medzi dvojicou tradičných adeptov na zisk titulu získal pozornosť, je Unicaja. Mužstvo z Málagy nezvyklo byť na lepšom ako šiestom mieste, fanúšikovia si naň dokonca zvykali na úplnom spodku tabuľky. Už minulý rok však nečakane triumfovali v Copa del Rey a po vypadnutí viacerých favoritov v play-off kotvil na konečnom treťom mieste. Partia s viacerými zaujímavými legionármi má evidentne teraz na viac. Unicaju ťahá 27-ročný americko-nemecký pivot Dylan Osetkowski, naturalizovaný čiernohorský reprezentant Kendrick Perry, bývalá hviezda nemeckej ligy Kameron Taylor a Bosniak Nihad Dedović.

Do decembra mala Unicaja povinnosti aj v Lige majstrov, no z tej ju v decembri vyprevadil aténsky Peristeri. Napriek sľubne vyzerajúcej príprave nemala ideálny vstup do ligy a za otváracie štyri kolá až trikrát prehrala. Veci však zlepšil októbrový skalp Valencie a Baskonie, ku ktorým o mesiac pridala aj triumf v domovskom stánku Realu Madrid. 16 kôl pred koncom základnej časti Ligy Endesa sa zdá, že by Andalúzania mohli byť veľmi horúcim play-offovým želiezkom a nik nebude nadšený, keď na nich narazí.

Tagy: Španielsko