Program
Basketbal - 12.11.2023 09:29

Spišiakov čaká v Alpe Adria Cupe duel s Čechmi a Chorvátmi

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Tohtoročný Alpsko-Jadranský pohár má len jedného slovenského účastníka, pred ktorým je ešte bohatý zápasový program. Spišskí Rytieri sú súčasťou päťčlennej A-skupiny, kde prehrali v hale rakúskeho Kapfenbergu a vyhrali doma nad poľskou Dabrowou Gorniczou po predĺžení. S obomi sa ešte stretnú druhý raz a okrem toho hrajú dva vzájomné zápasy s Dinamom Záhreb a Ústím nad Labem. Zverenci Tea Hojča postúpili v ročníku 2022/23 do semifinále turnaja a v ňom podľahli Viedenčanom. Turnaj bol vtedy početnejší, našu SBL reprezentoval aj BC Komárno a líšil sa aj formát. Tento rok je jedenásť mužstiev rozdelených do dvoch skupín a z každej idú do play-off najlepší dvaja.

Najlepší dojem zatiaľ zanecháva Kapfenberg Bulls, sedemnásobný šampión rakúskej ligy, a BC Temešvár, ktorý má so Spišiakmi spoločnú zápasovú minulosť spred roka. Vtedy vyhral svoju základnú skupinu, no nešťastie pri žrebe mu postavilo hneď v prvom vyraďovacom kole do cesty ťažkého súpera a vypadol. Rakúsky aj rumunský tím majú po troch absolvovaných stretnutiach na konte tri víťazstvá. Patričnú kvalitu by rozhodne mal poháru dodať aj český Kolín a rakúska Viedeň. Faktom však je, že Česko nereprezentujú elitné tímy ako Děčín a Opava, ktoré si v minulosti Alpsko-Jadranský pohár zahrali, ale mužstvá zo stredu NBL.

Pre Spišskú Novú Ves je sezóna 2023/24 treťou v tejto česko-rakúsko-poľsko-chorvátsko-rumunsko-slovinskej súťaži. Predošlé dve účinkovania skončili v semifinále na štíte Viedne a Pardubíc. Okrem nich si v minulosti tento turnaj zahralo aj Komárno, Levice, Prievidza a Inter. Komárňania sa tešili z prvého miesta v roku 2017, Patrioti v roku 2022. Levičania hrajú tento rok už pôsobia v Európskom pohári FIBA, kde tuho bojujú o postup medzi 16 najlepších.