Program
Basketbal - 25.09.2023 22:44

Levice si Ligu majstrov nezahrajú

Tomáš Magáth Autor: Tomáš Magáth | Zdroj: tasr

Basketbalisti Patriotov Levice skončili na kvalifikačnom turnaji Ligy majstrov už vo štvrťfinále, nad ich sily bola cyperská Petrolina AEK Larnaka, s ktorou prehrali 66:74. Úradujúci majster Slovenska zostáva v pohárovej Európe, na jeseň sa predstaví v skupinovej fáze Európskeho pohára. V J-skupine si zahrá proti rumunskej CSM SCU Oradea, poľskej Legii Varšava a víťazovi kvalifikačného turnaja Európskeho pohára FIBA, ktorého sa zúčastní Kataja Basket z Fínska, Boras Basket zo Švédska a BC Černomorec Burgas z Bulharska.

        kvalifikácia Ligy majstrov – štvrťfinále:
        Patrioti Levice – Petrolina AEK Larnaka 66:74 (22:45)
        zostava a body Levíc: Wheeler 10, Adaway 9, Kaukiainen 7, Bojanovský 5, Abrhám 3 (Kneževič 14, Howard 13, Bachan 3, Kováč 2)
        najviac bodov Larnaky: Hunt 19, Griffin a Hollingworth po 17
        TH: 13/8 – 18/14, fauly: 20 - 18, trojky: 10 - 6, štvrtiny: 0:20, 22:25, 21:8, 23:21, rozhodovali: Mazzoni (Tal.), Chuecová (Šp.), Straube (Nem.), 150 divákov.

        Levičanom nevyšiel úvod do súboja o pokračovanie na turnaji v Turecku a sne o účasti v skupine Ligy majstrov. Strelecky sa trápili, Larnaka toho naplno využívala a veľmi rýchlo si urobila pevnú pôdu pod nohami. Veľké starosti im robil Hunt, no najviac problémov mali Patrioti hlavne sami so sebou. Nervozita ovládla ich hru, zahodených 16 pokusov z poľa prinieslo šokujúce skóre po prvej štvrtine 0:20. Až v 11. minúte, po úspešných trestných hodov Howarda, zmazal majster Slovenska nulu z počtu nastrieľaných bodov. Celkovo urobili 7-bodovú šnúru a razom bol aj iný tím na palubovke, ale Larnaka odpovedala v podstate totožnou mincou. Herne to už bolo z levickej strany oveľa lepšie, aj držali krok s cyperským šampiónom, ale manko bolo príliš vysoké. Prvý polčas prehral napokon 22:45.
        Prestávka zverencom trénera Michala Madzina evidentne pomohla, zo šatní prišlo úplne vymenené družstvo, hlavne sebavedomejšie a strelecky aktívnejšie. Levice razom boli na palubovke dominantným tímom a Kneževič zavelil k tomu, aby zostala šanca postup čo najdlhšiu dobu živá. Manko na Larnaku sa dokonca podarilo stiahnuť na 10-bodový rozdiel, do poslednej časti sa išlo za stavu 43:53. Tlak slovenského zástupcu pokračoval aj na začiatku štvrtej štvrtiny, v 3. minúte sa Howardovi podarilo trojkou upraviť  na 53:56 a následne Bachan mal možnosť dokonca vyhrať. Cyperčania sa ale dôležitých momentov nezľakli, keď potrebovali, tak prišli z ich strany body a tým rozhodli o tom, že Levičania idú z Turecka domov už po prvom stretnutí.   
Čo sme písali pred zápasom
Basketbalisti Patriotov Levice sa opäť po roku pokúsia prebojovať do skupinovej fázy Ligy majstrov. Úradujúci šampión Niké SBL musí pre dosiahnutie tohto cieľa zvládnuť tri stretnutia v tureckej Antalyi. V úvodnom nastúpi proti majstrovi Cypru, tímu Petrolina AEK Larnaka.
Zápas je na programe v pondelok 25. septembra o 20.30 h na JOJŠPORTE. Komentuje Rado Rančík. 

        Slovenský zástupca už vie do čoho ide, v sezóne 2022/2023 absolvoval premiéru v súťažiach pod hlavičkou Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA). Na kvalifikačnom turnaji Ligy majstrov v španielskej Malage sa dostal až do finále, kde bola nad jeho sily domáca Unicaja, neskorší účastník Final four tejto súťaže. "Minulý rok sme zažili v kvalifikácii krásne chvíle. Zhruba vieme, čo nás čaká. Aj na základe skúseností sú možno na nás väčšie očakávania. My sa musíme vyrovnať sami so sebou. Skúsenosť je pre nás dobrá, ale v danom zápase nemusí nič znamenať. V príprave sme sa v prvom rade snažili pozerať na seba, aby sme sa ako tím posúvali dopredu každým tréningom. Stále máme pred sebou dosť dlhú cestu, aby to bolo tak, ako si všetci želáme. Chceli sme sa pripraviť zodpovedne, snažili sme sa nájsť čo najviac informácií, ktoré sme vedeli nájsť. Ďakujem všetkým, ktorí nášmu tímu pomohli. Verím, že sme na to dostatočne pripravení," povedal pre TASR tréner Levíc Michal Madzin.
        Výhodou oproti predošlému roku je pre jeho zverencov fakt, že už majú za sebou súťažný zápas. V otváracom stretnutí nového ročníka Niké SBL dokázali zdolať Spišských Rytierov 89:74, čím sa správne naladili na turnaj v Turecku. "Jeden zápas spraví veľa, vieme si to na ostro vyskúšať. Verím, že budeme úspešní aj v Turecku. V zápase sa môže stať hocičo, v tomto je to špecifické. Žiaden klub tam nemá v podstate domácu podporu fanúšikov, v tomto je to zvláštne. Minulý rok sme netušili, do čoho ideme. Tímy až tak nepoznáme, takže musíme sa pripraviť,“ nechal sa počuť kapitán Patriotov Martin Bachan.
        Aktuálny majster Slovenska je v rámci kvalifikácie o účasť v skupinovej fáze Ligy majstrov zaradený do tzv. majstrovskej vetvy. Larnaka na Cypre zdvíhala nad hlavu víťaznú trofej po dvoch rokoch a prednedávnom vyhrala aj Cyperský superpohár, keď zvíťazila nad Famagustou 60:58. V družstve sa jej podarilo udržať mnohé opory z predchádzajúceho úspešného ročníka. "Najskôr sme sa museli skoncentrovať na štvrtkový úvodný zápas Niké SBL, teraz sa už venujeme Larnake. Zvládnutie duelu so Spišiakmi nám môže mentálne pomôcť k tomu, že môžeme ísť so zdravým sebavedomím a dobrou náladou. Ideme urobiť maximum, aby sme stretnutie zvládli," myslí si Madzin.
        V prípade postupu vyzvú jedného z dvojice Benfica Lisabon a TSU Tbilisi, ak by sa im nepodarilo postúpiť tak „spadnú“ do Európskeho pohára FIBA. Konečný menoslov súperov spoznajú na základe svojho výsledku v kvalifikácii a kvalifikačných turnajov EP FIBA. Do Antalye sa chystá Levičanov podporiť aj početná skupina priaznivcov. "Určite ma to prekvapilo, ale som rád. V Malage bolo zopár ľudí z vedenia a nadšencov. Teším sa, že budeme cítiť z hľadiska podporu," potešil sa Bachan.
        
Štvrťfinálový kvalifikačný zápas Ligy majstrov medzi Patrotmi Levice a Petrolinou AEK Larnaka (pondelok 24. septembra o 20.30 h) odvysiela v priamom prenose športová televízia JOJ Šport.
Tomáš Magáth

Tomáš Magáth

Viac článkov od autora