Program
Basketbal - 18.08.2023 10:34

Favorit šampionátu môže mať problém. NBA marihuanu nezakazuje

Richard Weinfortner Autor: Richard Weinfortner | Zdroj: JOJŠport

Svetový pohár v basketbale, štartujúci už budúci týždeň, bude sledovanou záležitosťou napríklad aj pre to, či sa americký tím vráti naspäť na trón. Pred štyrmi rokmi v Číne totiž partia hviezd z NBA nielen že nedotiahla zlatý hetrik, no obsadila konečné siedme miesto. Šlo o najhoršie umiestnenie USA na šampionáte v histórii a na ďalší event v Ázii cestuje s jednoznačnou úlohou a chuťou napraviť dojem. Svetovými jednotkami sú Španieli, naši súperi v kvalifikácii ME, a medzi ašpirantov na medailu patrí aj Austrália, Srbi s Nikolom Jovićom, Francúzi s Rudym Gobertom či Slovinci s Lukom Dončićom.

Celé to môže mať celkom kuriózny háčik, v závislosti od prístupu Medzinárodnej basketbalovej federácie. Do jej zoznamu zakázaných látok totiž patrí aj marihuana, ktorá je v americkom basketbale povolená, respektíve minimálne nekontrolovaná. Vo viacerých štátoch USA je legálna, kým európska aj ázijská politika voči nej sa citeľne líši. Rozbušku odpálil Nemec Daniel Theis, pôsobiaci v Indiane Pacers. "Myslím si, že fajčenie marihuany po zápase je v podstate v poriadku. Odhadujem, že tri štvrtiny hráčov NBA to robia bežne. Mnohí majú po zápase problém zaspať a chcú sa len upokojiť," povedal v rozhovore. Dodal, že na rozdiel od alkoholu alebo iných drog nemá negatívny vplyv na výkon športovca.

31-ročný pivot, ktorý v minulosti hrával aj za Boston a Houston, vraj sám užívateľom marihuany nie je, pretože chce ísť príkladom svojim deťom. Neplatí to však o väčšine hráčov v najlepšej lige sveta, z ktorých veľká časť vycestovala reprezentovať svoju krajinu do Indonézie, Japonska a Filipín. Pokiaľ by kontrolné orgány FIBA šli po tejto stope a zistili zakázanú látku u väčšiny hráčov USA alebo Austrálie, ktorých väčšina hráčov pôsobí práve v Amerike, môže z toho byť celkom veľký problém.

Richard Weinfortner

Richard Weinfortner

Viac článkov od autora