Program
Basketbal - 09.08.2023 09:01

Basketbalové mužstvo po siedmich rokoch v hlavnej kvalifikácii

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Slovenská basketbalová reprezentácia prežíva nevídane úspešné obdobie. V súťažných dueloch ťahá šnúru ôsmich víťazstiev po sebe a vďaka tomu sa dostala do hlavnej kvalifikácie Majstrovstiev Európy 2025. Tam hrala naposledy v roku 2016 a odmenou boli konfrontácie s Čiernou Horou či Gruzínskom. Teraz prežije náš basketbal niečo podobné a utorkový žreb nám dokonca ako jedného súpera prisúdil Španielov, aktuálnych lídrov svetového renkingu. Okrem nich tím Aramisa Naglića preverí aj Lotyšsko a Belgicko. Traja z tejto partie postúpia na kontinentálny šampionát, pričom naši sú papierovými outsidermi, no dobré výsledky z predošlého obdobia dodávajú sebavedomie.

Náš tím figuroval v najslabšom 8. výkonnostnom koši. Už pred žrebom bolo zrejmé, že do skupiny dostaneme člena z najsilnejšieho koša a ďalších zo štvrtej a piatej najsilnejšej partie. Do úvahy tak pripadali aj tímy Francúzska, Srbska, Slovinska, Chorvátska alebo Ukrajiny. Úradujúci majstri Európy z Pyrenejského polostrova sú zároveň majstrami sveta z roku 2019 a šiestym tímom tokijskej olympiády. Na Slovensko pricestujú koncom novembra. Počítať treba aj s belgickým tímom, ktorý na ME nechýbal v ostatných piatich edíciách, a Lotyšmi, ktorí boli v rokoch 2015 a 2017 súčasťou štvrťfinálového zloženia. O sile Pobalťanov sme sa presvedčili na prelome rokov 2021 a 2022 prehrami o 8 a 33 bodov.

Zloženie kvalifikačných skupín o ME 2025:
A-skupina: Slovinsko, Ukrajina, Izrael, Portugalsko
B-skupina: Taliansko, Turecko, Maďarsko, Island
C-skupina: Španielsko, Lotyšsko, Belgicko, SLOVENSKO
D-skupina: Nemecko, Čierna Hora, Bulharsko, Švédsko
E-skupina: Francúzsko, Chorvátsko, Bosna a Hercegovina, Cyprus
F-skupina: Grécko, Česko, Holandsko, Veľká Británia
G-skupina: Srbsko, Fínsko, Gruzínsko, Dánsko
H-skupina: Litva, Poľsko, Estónsko, Severné Macedónsko

Tréner Aramis Naglić pre web basketliga.sk priznal, že žreb k nám bol pomerne nekompromisný: "Napríklad v skupine Izrael, Ukrajina a Slovinsko by naše šance boli väčšie. V našej to bude náročné. Buďme realisti, sme v tejto skupine outsidermi, ale aj outsidri majú niekedy šancu. Prvý zápas doma s Belgickom bude veľmi dôležitý, rozhodne či budeme alebo nebudeme v kvalifikácii hrať so šancou na postup. Máme teraz čas naštudovať si jednotlivé reprezentácie, hráčov. Pripravíme sa najlepšie, ako môžeme a ideme bojovať. Nikdy sa neoplatí prehrávať dopredu," Už len samotnú účasť v hlavnej kvalifikácii možno označiť za úspech. Pred dvomi rokmi či dokonca v lete 2022 by to po prehrách s Nórskom a Severným Macedónskom tipoval málokto.

Začiatok aktuálneho kvalifikačného cyklu sa datoval ešte na november 2021. Slováci si prvú fázu zahrať nemuseli a nasadení boli až do skupiny so Severným Macedónskom, Nórskom a Dánskom. Po tesnom boji zaostali za Balkáncami, ktorí si tak zaistili miesto v kvalifikácii EuroBasket a naša reprezentácia musela bojovať ďalej. Skupinu s Rumunskom a Albánskom zvládla bez straty bodu a počítať s nami treba ďalej. Za odmenu si partia okolo Brodzianskeho a Malovca môže zmerať sily s basketbalistami ako Rudy Fernández, Willy a Juan Hernangomez, Lorenzo Brown alebo Kristaps Porzingis.

Program Slovenska v C-skupine kvalifikácie EuroBasket 2025:
22. februára 2024: Slovensko – Belgicko
25. februára 2024: Lotyšsko – Slovensko
22. novembra 2024: Slovensko – Španielsko
25. novembra 2024: Španielsko – Slovensko
20. februára 2025: Belgicko – Slovensko
23. februára 2025: Slovensko – Lotyšsko