Program
Basketbal - 23.07.2023 09:24

Veľmi dôležité dva body z rumunskej Pitešti

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport/Facebook

Prvý zápas tretieho kola kvalifikácie o EuroBasket 2025 bol úspešný. Slovenskí reprezentanti vyhrali tesný a dramatický zápas v Rumunsku, čo môže mať v konečnej tabuľke I-skupiny veľmi veľký význam. Práve tieto reprezentácie sú totiž ašpirantmi na prvé miesto, z ktorého vedie cesta do finálnej fázy kvalifikácie a šanca na šampionátovú účasť by tak ostala živá. Tretím členom skupiny je Albánsko, papierový outsider, ktorý pred tromi dňami doma v slušnej prestrelke Rumunom podľahol. Slovenský tím v zápase potiahol najmä 32-bodový Vladimír Brodziansky, ale dôležité bolo aj rýchlo nadobudnuté vedenie, ktoré naši hráči prakticky nestratili a vyhrali 69:65.

Slovákom patrili prvé tri zápasové koše a úvodnú štvrtinu vyhrali so slušným osembodovým náskokom. Potom si Rumunsko začalo dávať väčší pozor na chyby, plynúce z hry pod tlakom, a dianie vyrovnali. V závere polčasu prvý raz v stretnutí viedli 27:24, ale malo to krátke trvanie a s vedením prestávkovali naši reprezentanti. Tretiu štvrtinu dokázali kontrolovať, avšak v poslednom dejstve domáci opäť zmobilizovali sily a najmä Alexandru Olah z Rapidu Bukurešť robil pod naším košom veľký vietor. K výbornému Brodzianskemu sa však dvojciferným počtom bodov pridal aj Timotej Malovec a po dráme Slovensko udržalo náskok štyroch bodov.

"Veľmi ťažký a tvrdý zápas. Každá malá chyba mohla rozhodnúť, detaily napokon rozhodli. Povedal by som, že sme odohrali dobré stretnutie a dali sme doňho všetko. Malovec ukázal výbornú obranu a prezenciu na palubovke, veľmi nám pomohol. Všetko sme mali s Rumunmi vyrovnané, problémom boli trestné hody. Je to len jeden zápas, všetko je otvorené," rozložil pochvalu pre tím tréner Aramis Naglić. Teraz už hľadí na pokračujúci program našej kvalifikačnej skupiny. "Bol to veľmi ťažký zápas. Boli sme trochu nervózni, zahodili sme viacej trestných hodov, ako sme mali, ale nakoniec sme to dotiahli do víťazného konca, za čo sme veľmi vďační. Myslím si, že sme hrali našu hru a napokon nám to vyšlo. Musíme sa teraz sústrediť na ďalší zápas, pripraviť sa čo najlepšie na Albánsko a pokúsiť sa vyhrať," nadviazal naňho Vladimír Brodziansky s prianím, aby sa v Leviciach zišla kvalitná fanúšikovská kulisa.

V aktuálnej tabuľke skupiny nám patrí druhé miesto, keďže Rumunsko má odohraný o jeden zápas viac a v Albánsku vyhralo 87:83. My máme pred sebou dve domáce vystúpenia - v stredu proti Albánsku a o týždeň neskôr proti Rumunsku. Obe tieto kvalifikačné konfrontácie si môžete pozrieť v priamom prenose našej televízie.