Program
Basketbal - 20.07.2023 10:28

Basketbalisti povzbudení prípravou po štyroch rokoch na rumunskej pôde

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Dlhočízny kvalifikačný proces pre EuroBasket 2025 odštartoval ešte v novembri 2021. Slováci sa zapojili v auguste 2022 a o jedenásť mesiacov neskôr sú naše vyhliadky stále otvorené. Vstupujeme do náročnej ďalšej fázy bojov o šampionátovú miestenku a v skupine nás preverí Rumunsko a Albánsko. S obomi odohráme v treťom kole dva vzájomné zápasy a najlepší z tohto tria postúpi do štvrtej, definitívnej kvalifikačnej fázy. Konkurenti sú to hrateľní a proti obom zverenci Aramisa Naglića majú na úspešný výsledok. Povzbudili zlepšené výkony v druhej polovici druhého kvalifikačného kola aj dominantný prípravný dvojzápas proti Rakúsku.

Vo štvrtok naša reprezentácia nastúpila v Pezinku proti Rakúšanom a zdolala ich 90:65. Vo svetovom rebríčku FIBA sú pritom naši susedia na 63. mieste, len o dve pozície nižšie ako Slovensko. O tri dni neskôr bola na programe odveta v St. Pöltene, kde bola opäť úspešnejšia naša reprezentácia, a to s konečným skóre 79:60. Trénera Aramisa Nagliča potešila najmä defenzívna práca, ale aj dominancia pod košom, keďže Rakúsko sa na poste pivota trápi. Odvetu vonku poňal o čosi experimentálnejšie: "Ukázali sme dosť dobrú energiu. Vyskúšali sme všetkých hráčov, všetky zostavy. Nepozerali sme sa na výsledok, ale na to, čo robíme a čo môžeme očakávať. Môžeme byť šťastní z tohto zápasu," Rumunsko by malo byť papierovo silnejším súperom, Albánsko slabším. Pred týmto dvojzápasom si naša reprezentácia zmerala sily s vysoko favorizovaným Chorvátskom, ktorému podľahla 68:89.

Duely Rumunsko - Slovensko (22. júla o 17:30) a Slovensko - Albánsko (26. júla o 18:00) vysiela Joj Šport

V súčte s týmito prípravnými zápasmi tak platí, že od novembra máme bilanciu 6-1. Všetky kvalifikačné zápasy absolvuje Slovensko od 22. júla do 5. augusta. V sobotu začíname v rumunskom meste Pitești, na prelome mesiacov pokračujeme v Leviciach proti Albáncom a Rumunom a končíme v prvú augustovú sobotu v druhom najľudnatejšom albánskom meste Durrës. Rumuni našej reprezentácii naposledy čelili pred štyrmi rokmi a boli z toho dve prehry. Najaktuálnejšie meranie síl s Albánskom je z roku 2016 a vo dvoch zápasoch sme si podelili so súperom po jednom víťazstve.