Program
Basketbal - 15.07.2023 21:23

Basketbalista roka 2022 s mnohými obhajobami prvenstva

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport/TASR

Najlepším slovenským basketbalistom za uplynulý rok je štvrtý raz po sebe Vladimír Brodziansky. Zmenu evidujeme na tróne medzi ženami, kde sa premiérovo prepracovala Terézia Páleniková. Také sú výsledky dvoch najprestížnejších ankiet Slovenskej basketbalovej asociácie za rok 2022. Poradie určovali hlasy ľudí z prostredia tohto športu aj odbornej verejnosti. Už tradične sa skláňalo pred trénerskou legendou Natáliou Hejkovou a obhajoba sa zrodila aj u mládežníckych trénerov roka či talentov roka. Premiérovo svojich najlepších hráčov spoznal aj basketbal 3x3.

Terézia Páleníková púta pozornosť v Španielsku, kde sa nedávno presunula z radov Innova-TSN Leganés ku ambicióznejšiemu prvoligistovi CDB Clarinos de la Laguna Tenerife a záver sezóny absolvovala v euroligovom UNI Girona. Medzi kľúčové hráčky patrila aj v reprezentácii, ktorej najaktuálnejšou stopou je účasť na Majstrovstvách Európy s konečným 12. miestom. "Som vďačná za toto ocenenie a že mnoho ľudí za mňa hlasovalo. Je to milé ocenenie, ktoré mi ukazuje, že som na správnej ceste. Verím, že ďalšia sezóna bude ešte viac úspešná, či tímovo alebo osobne. Vedela som, že mám za sebou kvalitný ročník, ale nezapodievala som sa tým, či vyhrám alebo nevyhrám. Po krátkej odmlke som sa vrátila do reprezentácie a výkonmi v zahraničí som potvrdzovala, že patrím k najlepším v tíme," zdôverila sa pre TASR po prebratí ceny.

Náš najlepší basketbalista Vladimír Brodziansky prežil v 29 rokoch pomerne náročné obdobie s viacerými prestupmi, nie z kategórie vydarených. Cez turecký Basaksehir Istanbul sa presunul na krátko do Partizanu Belehrad a púť zakončil v známom prostredí španielskeho Joventutu Badalona. Skúsený pivot si na klubovej scéne zahral semifinále Európskeho pohára a fanúšik verí, že dobrými výkonmi pomôže aj národnému tímu vyhrabať sa zo súčasnej nelichotivej situácie. "Je to skvelá pocta, som veľmi vďačný všetkým, ktorí za mňa hlasovali. Vďaka patrí všetkým trénerom a spoluhráčom. Vystriedal som viac tímov, ale prišli aj nejaké úspechy, ako napríklad v reprezentácii, zahral som si Euroligu," povedal novinárom.

Priestor bol venovaný aj najlepším trénerom, rozhodcom, mládežníkom či hviezdam "trojkového" basketbalu. Na tomto fóre sa zrodila obhajoba prvenstva Natálie Hekovej, pre ktorú je to už 22. ocenenie tohto druhu. To prvé je ešte z roku 1990. Legenda a členka Siene slávy FIBA vybojovala s USK Praha trinásty ligový titul v rade, podpísala sa pod viaceré výsledkové rekordy českej ligy a na dosah mala aj Final Four Euroligy. Ocenený bol aj mládežnícky tréner Karol Wimmer, ktorý má na starosti Inter Bratislava. Medzi talentami zažiaril Timotej Malovec, akvizícia OKK Belehrad, a Nataša Taušová, ktorá v 17 rokoch zbiera cenné skúsenosti v A-tíme Piešťanských Čajok. Najlepším rozhodcom za sezónu 2022/23 je Zdenko Tomašovič. Basketbal 3x3 individuálne opanoval Samuel Volárik a Lucia Lüttmerdingová.