Program
Basketbal - 16.07.2023 18:21

NBA zabojuje proti simulantom. Tréneri dostanú ďalší "challenge"

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport/TASR

Vedenie americkej basketbalovej NBA si v budúcej sezóne posvieti na simulantov a ich excesy bude prísnejšie trestať. Súťažná komisia sa zhodla na zavedení druhej trénerskej výzvy v každom zápase. Podmienkou jej využitia však je to, že prvý pokus bol úspešný.

Médiá z prezentovaných noviniek zaujalo najviac pravidlo o trestaní simulujúcich hráčov, ktorí nie sú v držaní lopty a chcú si vynútiť odpískanie útočného faulu. V ročníku 2023/24 bude aplikované akýmsi skúšobným spôsobom a počas deviatich mesiacov ligového diania sa môže formovať. Priestupok proti pravidlám ponesie názov "flopovanie" a pokiaľ rozhodca situáciu vyhodnotí takto, súper dostane k dispozícii výhodu trestného hodu, ktorý môže realizovať ktorýkoľvek hráč. Zaujímavý bude aj štýl pískania, pretože rozhodca nebude povinný okamžite zastaviť hru, no k simulovaniu sa môže spätne vrátiť po prerušení hry. Viac podobných faulov povedie k pokute dvetisíc dolárov.

Trochu v úzadí predošlého bodu ostala ďalšia dôležitá novinka. Hráči, tréneri, rozhodcovia, manažéri a majitelia klubov sa zhodli na potrebe zavedenia rozhodcovskej výzvy. Tým by sa mali opäť eliminovať prípadné chyby a nepozornosti rozhodcov. Doteraz sa na videu mohol na apel trénera rozoberať v stretnutí iba jeden sporný moment, bez ohľadu na to, či sa mýlil alebo bol v práve. Za týchto okolností bude mať aj druhý challenge, no obetuje preň jeden oddychový čas.