Program
Basketbal - 13.07.2023 09:42

Zásadná dohoda v basketbale! FIBA sa dohodla s Euroligou

redakcia Autor: redakcia | Zdroj: JOJŠport

Basketbalový svet pod hlavičkou Medzinárodnej basketbalovej federácie a Euroligy doteraz fungoval ako dva paralelné a konkurenčný svety, hoci zdieľali spoločné tímy. Národné súťaže, Liga majstrov či Eurocup mali vlastné termíny aj listiny, kým najprestížnejšia európska klubová súťaž fungovala nezávisle, často v kolidujúcich termínoch. Tomu je koniec. Organizácie podpísali dohodu o zosúladení kalendára pre nasledujúcu sezónu. Kompromis tak ukončil dlhoročný spor, pričom obe strany spravili niekoľko ústupkov. FIBA sa vzdala jedného reprezentačného termínu v roku 2024 a počas neho bude mať Euroliga prestávku.

V spoločnom komuniké sa obe strany zaviazali, že aj v nasledujúcom období budú pracovať na tom, aby nachádzali spoločnú reč a pracovali v prospech európskeho basketbalu. Dohodu víta aj Hráčska asociácia Euroligy, keďže top hviezdy boli takto buďto preťažované alebo sa dostávali do konfliktných situácií pri odmietnutí reprezentačnej pozvánky. Zároveň však hovorí o "provizórnej dohode" s vedomím, že ešte je čo doriešiť. Problémom je napríklad stále privysoký počet odohraných zápasov. Elitné tímy Euroligy absolvujú zhruba štyridsať duelov, k nim porovnateľný počet v domácej lige a dvojciferný počet reprezentačných stretnutí medzi septembrom a marcom.

Asociácia ELPA pokračuje pri vyjednávaniach v pozícii mediátora a zakladá si na zlepšení podmienok pre hráčov v celej basketbalovej komunite. Hoci je strešnou organizáciou v tomto športe FIBA, dohoda s Euroligou bola dôležitá. Pôsobia v nej elitné kluby z deviatich najkvalitnejších európskych líg a triumf v nej je veľmi prestížnou záležitosťou. Historicky najúspešnejším klubom je Real Madrid, ktorý triumfoval jedenásťkrát. Nasleduje CSKA Moskva, Maccabi Tel Aviv a Panathinaikos Atény.

Tagy: FIBA euroliga